Uitleg over verschillende groepen vegetariërs

Vegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik de meest bekende groepen toelichten.

Algemene informatie

In Nederland is gemiddeld een op de 25 mensen vegetariër. De redenen om vegetariër te worden zijn erg uiteenlopend. Sommige mensen worden vegetariër omdat zij tegen de bio-industrie zijn. Andere mensen worden vegetariër wegens gezondheidsproblemen of om gewicht te verliezen.

Lacto-ovo vegetariër

De lacto-ovo vegetariër is de meest bekende vegetariër. Veel mensen die het over vegetariërs hebben praten over deze groep mensen. Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Zij letten veelal niet op e-nummers en gebruiken wel dierlijke producten zoals wol of leer.

Lacto vegetariër

De lacto vegetariër is een variant op de lacto-ovo vegetariër. Het verschil is dat de lacto vegetariër ook geen eieren eet.

Ovo vegetarier

De ovo vegetariër is eveneens een variant op de lacto-ovo vegetariër. Echter eten zij geen zuivelproducten maar wel eieren.

Total vegetarier en veganist

Veel mensen weten niet het verschil tussen een total vegetariër en een veganist. Als je het hebt over mensen die geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten eten denkt vrijwel iedereen dat je het over een veganist hebt. Echter zit er een duidelijk verschil tussen deze twee groepen. Een total vegetariër eet geen dierlijke producten. Zij letten daarbij vaak ook goed op welke e-nummers er gebruik worden in bepaalde producten. Een veganist daarintegen gebruikt geen dierlijke producten. Zij eten dus geen dierlijke producten maar daarnaast gebruiken zij ook geen dierlijke producten zoals wol, bont of leer. Zowel de total vegetariër als de veganist eten geen gelatine en dierlijk stremsel.

Pescotariër en pollotariër

Naast de vegetariërs en veganisten zijn er nog twee groepen mensen die bepaalde dierlijke producten vermijden. De pescotariër eet net als de vegetariër geen vlees, echter eten zij wel vis, eieren en zuivelproducten. In deze groep vallen veel mensen die geen vlees eten wegens gezondheidsproblemen. Daarnaast heb je nog de pollotariër. Zij eten veelal wel gevogelte, eieren en zuivelproducten. Echter eten zij geen vis.

Parttime vegetariërs

De parttime vegetariërs komen het meest voor. Dit zijn mensen die niet altijd vlees eten maar ook niet altijd vegetarisch. Veel mensen eten bijvoorbeeld regelmatig vegetarisch om af te vallen of wegens gezondheidsredenen.
© 2010 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten vegetariërsVeel mensen denken aan vegetariërs als een homogene groep die gewoon geen vlees eet. Maar niets ligt verder van de waarh…
Vegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen…
Wat is een pescotariër en een pescotarisch dieet?Wat is een pescotariër en een pescotarisch dieet?Pescotariërs zijn mensen die geen vlees, eieren en zuivel eten, maar wel vis. Er zijn veel redenen om pescotariër te wor…
Vegetarisme, zin en onzinVegetarisme, zin en onzinVegetarisme is steeds meer "in". Voor sommigen is het een levensstijl, voor anderen een mode, terwijl velen dit pad even…
Is witte thee ‘gezond’?Is witte thee ‘gezond’?Thee: we drinken er in ons land gemiddeld bijna 2 koppen per dag van. De collecties in supermarkten worden steeds groter…
Reacties

Ruth Zaalman, 13-11-2014
Hoi mijn naam is Ruth.Ik wil geen vlees meer maar wel vis. Behoor ik tot een soort vegetariers Reactie infoteur, 22-12-2014
Hoi Ruth,

Er zijn veel mensen die geen vlees maar wel vis eten. Eet u wel eieren en melkproducten? In dat geval wordt vaak de term pescotariër gebruikt. Maar heel vaak wordt ook gewoon de term vegetariër gebruikt, omdat veel mensen het verschil niet echt begrijpen.

Groet, Semicolon

3k, 01-10-2014
U vergeet de groep veganisten die geen dierenleed willen veroorzaken. Ze eten o.a ook geen honig bvb. Reactie infoteur, 06-10-2014
Bedankt voor uw reactie.

Het verschil tussen total vegetariers en veganisten is dat veganisten helemaal geen dierlijke producten gebruiken. Zij eten dus ook geen dierlijke producten, zoals honing. Honing is inderdaad een goed voorbeeld om te geven. In de tekst heb ik maar een paar voorbeelden gegeven, omdat het anders te lang zou worden. De reden achter vegetarier of veganist zijn heb ik in de tekst niet genoemd, omdat dit voor iedereen anders is en omdat het bedoeld is als informatieve tekst en niet mijn eigen mening :) Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten vegetariers en veganisten, iedereen legt zijn of haar grens ergens anders :)

Groet, Semicolon

Semicolon (33 artikelen)
Laatste update: 15-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.