Is witte thee ‘gezond’?

Is witte thee ‘gezond’? Thee: we drinken er in ons land gemiddeld bijna 2 koppen per dag van. De collecties in supermarkten worden steeds groter en de smaakvariaties lijken eindeloos te worden. Witte thee is een van die soorten. Naast groene thee schijnt het tot de ‘gezonde’ theesoorten te behoren maar wat maakt deze theesoort dan zo ‘gezond’?

Een oude historie

Thee heeft een oude historie. De oorsprong ligt in China ongeveer 5000 jaar geleden zou daar het thee zijn ‘uitgevonden’. Nadien heeft de consumptie van thee zich over de hele wereld weten te verspreiden en zijn talloze soorten en variaties ontstaan. In Nederland kwam de consumptie van thee pas op gang aan het einde van de 17e eeuw. In deze tijd kwamen met de VOC grote hoeveelheden thee uit China. Tot de 18 eeuw was thee erg duur en konden de arme mensen zich deze drank niet veroorloven. De rijken bewaarden thee dan ook in prachtig versierde vaak zilveren theedozen.

Het plukken van thee

Thee een drank van water met daarin de gedroogde blaadjes van de theeplant. De theeplant groeit nu op verschillende locaties op de wereld waar theeplukkers zorgen voor voldoende blaadjes om te verwerken tot thee. Op de theeplantages lopen de theeplukker met mand op hun rug om de blaadjes in te verzamelen. Er zijn 3 manieren om het thee te plukken:

  • De fijnpluk. Bij deze methode wordt alleen de bladknop met de twee blaadjes daaronder geplukt.
  • De mediumpluk. Bij deze methode wordt de bladknop en de drie blaadjes daaronder geplukt.
  • De grove pluk. Bij deze methode wordt de bladknop en de vier blaadjes daaronder geplukt.

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van dezelfde plant gemaakt als alle andere thee. Het verschil is dat het wordt gemaakt van de eerste jonge knoppen van de theeplant. De knoppen worden binnen 48 uur verwerkt. De verwerking bestaat uit:

  • 1. Het branden op 32 graden.
  • 2. Het omwikkelen met papier.
  • 3. Twee dagen bewaren in houten kisten.
  • 4. Twee maal branden op een lagere temperatuur.

Witte thee is om deze reden ook duurder dan de andere theesoorten. Witte bevat weinig theïne en veel anti-oxidanten. Veel voorkomende anti-oxidanten in thee zijn de zogenaamde flavonoïden. Anti- oxidanten hebben verschillende positieve werkingen op ons lichaam. De smaak van witte thee is zacht en subtiel met bloemige/natuurlijke elementen.

Flavonoïden

Flavonoïden, vroeger aangeduid als vitamine P, spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam met name voor de stofwisseling van vitamine C. Ook kunnen ze ons afweersysteem positief beïnvloeden. Naast witte thee bevat ook groene thee, zwarte thee, rode wijn en witte druiven ook veel van dit anti-oxidant. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de verschillende eigenschappen van flavonoïden . Uit sommige onderzoeken is zelfs naar voren gekomen dat ze een kankerremmende werking hebben en de omzetting van calorieën tot vet verminderen.

Het zetten van witte thee

Om de thee optimaal tot haar recht te laten komen moet het worden overgoten met, van te voren gekookt water, afgekoeld naar 70-80 graden. De trektijd is 5-7 minuten maar afhankelijk van de smaak. Om het aantal anti-oxidanten te vergroten kan de thee wat langer worden getrokken.

Het drinken van witte thee

Om de smaak optimaal te beleven is het aan toevoegen van suiker en/of melk een afrader.

Hoe moet ik mijn thee bewaren?

Thee bewaar je in een luchtdichte donkere verpakking. Op deze manier wordt de kwaliteit zo weinig mogelijk beïnvloed.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Is thee gezond of ongezond?Is thee gezond of ongezond?Er is veel gezegd en geschreven over de effecten van thee op de gezondheid. Enerzijds wordt vaak aangehaald dat thee een…

Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Sneller afvallen met behulp van anti-oxidantenSneller afvallen met behulp van anti-oxidantenTijdens sommige maanden van het jaar vliegen de kilos eraan. Maar hoe kunnen we deze kilos snel weer kwijtraken? Sommige…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.