Hoe afvallen echt werkt

Hoe afvallen echt werkt Er zijn genoeg verhalen te vinden op het internet over snel en veel afvallen, wat gezond is en calorieën tellen. En al deze artikelen spreken elkaar vervolgens tegen. Is koffie nu wel of niet gezond? Bijna overal zit vet en suiker in, hoe is dit nu te vermijden? Hoe kom je er nu ooit achter wat je wel en niet moet eten? Hier is een oplossing voor dit probleem. Met een paar eenvoudige en logische regels kom je al een heel eind.

Niet te veel eten

Een van de grootste eetproblemen van de westerse samenleving is het teveel eten. Wat geldt voor bijna iedereen die teveel vet heeft is dat ze te veel eten, of in elk geval ergens teveel van eten. Er zijn een paar uitzonderingen te maken voor mensen wiens genen erg ongunstig zijn om slank te blijven, en de ene persoon slaat ook meer vet op dan de ander, maar al dat extra vet komt altijd toch ergens vandaan. Dit is logisch en hier kun je eigenlijk niet omheen. Natuurlijk is het ook enorm belangrijk wát je eet, maar voor veel voedingsmiddelen geldt dat je er wel wat van nodig hebt, alleen niet te veel. En dit is moeilijk, veel mensen zijn gewend of zelfs verslaafd aan de hele dag door van alles eten, maar dit is niet gezond. Toch is het het beste om dit te proberen te minderen. Maar hoeveel mag je dan precies eten? Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je lichaam geeft het aan als het eten nodig heeft, dan heb je namelijk honger. Ga dan eten, dit is een goed moment daarvoor. Maar, zorg ervoor dat je stopt met eten zodra je geen honger meer hebt. Je lichaam laat dan weten dat er genoeg binnen is gekomen. Je hebt dan vast nog geen vol gevoel en nog trek in meer eten, maar je hebt het niet meer nodig. Geef hier dus niet aan toe. Vroeger was het evolutionair gezien handig om je helemaal vol te proppen met eten, voor het geval je de volgende dag weinig zou krijgen, dan had je vast wat reserve. Dat is nu niet nodig, we kunnen altijd te eten krijgen en dus blijven we altijd zitten met die reserves in ons lichaam die ons dik maken.

Ook niet te weinig

Maar, eet ook zeker niet te weinig. Als je honger hebt, moet je ook eten. Doe je dit niet, dan krijg je honger en raakt je lichaam in de hongerstaat. Het constateert dat het eten nodig heeft en dat dat er niet is. Nu zou je denken, dan gaat het in plaats daarvan vet verbranden, dat is goed. Maar zo werkt het niet. Je lichaam weet niet of er op korte termijn wel weer eten binnen zal komen en gaat dus heel zuinig doen met deze vetvoorraad. En dan verbrand je dus juist heel weinig. Als je teveel vet hebt, zorg er dan voor dat je gedurende de dag zo min mogelijk in hongerstaat bent. Het beste is om je eten over de dag te verspreiden, in plaats van grote maaltijden te eten. Op die manier heeft je lichaam nooit een enorm overschot aan energie om op te slaan, en ook nooit een tekort eraan, waardoor het verbranden op volle snelheid doorgaat.

Koolhydraten

Als je een overschot aan opgeslagen energie hebt, vet dus, is het belangrijk om op koolhydraten te letten. Dit is namelijk energie die omgezet kan worden naar glucose, om in de spieren als glycogeen opgeslagen te worden. Deze energie kan dan verbrand worden, en zorgt ervoor dat we genoeg energie hebben om te sporten en op andere manieren in beweging te zijn. Het is dus belangrijk dit binnen te krijgen. Maar, als er niet genoeg van deze energie is, gaat het lichaam de opgeslagen energie, het vet verbranden. Dit is dus alleen mogelijk, als er niet te veel koolhydraten in het lichaam komen.

Producten met koolhydraten

Zorg ervoor dat je dus niet te veel koolhydraten eet als je een overschot aan vet hebt. Koolhydraten zitten veel in granen, dus brood en ontbijtgranen, en in aardappelen, pasta's en rijst. Nog meer zitten ze in gewone suiker, snoep en zuivelproducten. Voor het afvallen is het dus in de eerste plaats belangrijk om snoep en koek te vermijden. Als dit je lichaam blijft binnenkomen, zul je geen vet verbranden. Verder is het goed om te minderen in de koolhydraten van pasta en aardappelen en dergelijke. Neem hier niet meer van dan nodig en zorg dat de producten volkoren zijn en veel vezels bevatten.

Soorten koolhydraten

Waarom zijn de volkoren producten met vezels beter? Er zijn twee soorten koolhydraten, namelijk, snelle en trage. De snelle worden erg snel door het lichaam opgenomen en de trage langzamer. En deze zijn gezonder. De energie die je eruit haalt kan zo namelijk verspreid worden over een langere periode, waardoor er meer van gebruikt kan worden. Snelle koolhydraten komen allemaal tegelijk in het bloed terecht en kunnen bijna nooit allemaal tegelijk gebruikt worden, waardoor ze worden opgeslagen en voor vetreserves zorgen. Eet dus in plaats van witte rijst, zilvervliesrijst en zorg voor volkoren pasta en brood. Groenten en peulvruchten bevatten ook trage koolhydraten. De snelle zitten vooral in snoep en allerlei producten met suiker erin. Vermijd dit dus.

Eiwitten

Als je mindert in koolhydraten, zorg er dan wel voor dat er genoeg eiwitten binnenkomen. Naast het vet zullen er namelijk ook eiwitten uit de spieren gebruikt worden als reserve-energie. En het is belangrijk om de spieren te beschermen met eiwitten. Eiwitten vind je in noten, peulvruchten, eieren, kaas, paddenstoelen en vlees. Eigenlijk zit het in alle dierlijke producten. Eiwitten zijn ook nog eens moeilijk naar vet om te zetten, dus kan je hier veel van eten.

Soorten vetten

Als je aan het afvallen bent, wil je graag vet kwijtraken. En dus lijkt het niet handig heel veel vetten binnen te krijgen. Maar er zijn twee soorten vetten. De verzadigde vetten wil je vermijden, maar de onverzadigde zijn prima.

Verzadigd vet

Verzadigd vet is hard op kamertemperatuur. Zo kan je het herkennen. Dit vet is slecht voor het hart en de bloedvaten, omdat het daar achterblijft en de boel verstopt. Ook wordt er veel van bewaard door het lichaam, waar je dik van wordt. In veel soorten koek en gebak vind je verzadigd vet, en ook zit het natuurlijk in harde boter.

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet is juist zacht of zelfs vloeibaar op kamertemperatuur. Dit vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Het is veel gezonder om te eten. Je hebt vet nodig, dus is het erg onverstandig om vet te proberen te vermijden. Zorg er juist voor dat je het wel binnenkrijgt, maar dat het onverzadigd vet is.

Fruit en groente

Dit idee is eigenlijk heel simpel. Eet meer fruit en groenten. En hiermee bedoel ik geen 'superfoods', maar appels en bananen uit de supermarkt. Er zitten veel vitamines en mineralen in die je gewoon nodig hebt, en je krijgt er niet snel genoeg van binnen. Zelfs nu wij in onze maatschappij zoveel te veel eten, eten we nog niet genoeg fruit en groenten. Het binnenkrijgen van veel fruit en groente zorgt ook voor gezonde koolhydraten en vezels. Zoals je al gelezen hebt worden deze langzaam door het lichaam opgenomen, waardoor je niet een overschot aan energie binnenkrijgt. Het is dus alleen daarom al verstandig om veel van deze producten te eten, je hebt erdoor minder andere koolhydraten nodig. Een goede manier om meer groenten binnen te krijgen is door je maaltijd op een andere manier te bekijken. Begin niet met: 'Welk vlees zal ik vandaag op tafel zetten?' of 'Spaghetti lijkt me wel lekker,' maar met 'Vandaag heb ik zin in een salade met radijsjes en olijven!' Door de groenten het belangrijkste deel van de maaltijd te maken, ga je er vanzelf meer van eten.

Veel drinken

Dit advies wordt vaak gegeven. Veel drinken is gezond. Althans, veel water drinken is dat. En het leuke aan het advies is dat er niet door een ander dieet een ander advies gegeven wordt, dat er tegenover staat. Niemand beweert dat veel water drinken slecht is. Het zorgt ervoor dat alles in je lichaam goed gehydrateerd wordt en nare stoffen eruit gespoeld worden. Het is zelfs goed voor een gezonde huid, eigenlijk overal voor. En naast het drinken van water is ook bijvoorbeeld groene thee erg gezond, wel zonder suiker natuurlijk.

Frisdrank

Wat moet je nu absoluut vermijden op het gebied van drank? Dit is niet alcohol, dit zijn de frisdranken. Alcohol is ook niet goed voor je als je er dronken van raakt, maar als je het gematigd drinkt is het geen probleem. Frisdranken echter, bevatten veel meer suiker dan je denkt en vaak ook een heleboel andere smaak- kleur- geur- en conserveerstoffen. De meeste hiervan zijn niet goed voor je lichaam. In cola zit zelfs een anti-braakmiddel, omdat je maag het anders weer naar buiten zou gooien. En natuurlijk wordt die grote hoeveelheid suiker heel snel in het bloed opgenomen, waardoor het nooit allemaal verbrand kan worden. Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel suiker er in frisdranken zit, omdat het vloeistoffen zijn, maar als je probeert af te vallen is het erg verstandig hier rekening mee te houden.

Vruchtensap

In vruchtensap zitten ook veel fruitsuikers, maar deze zijn lang niet zo slecht en veel als die uit frisdranken. Vruchtensappen zijn een goed idee om te drinken, omdat je ermee gemakkelijk veel fruit binnen kan krijgen. Het is een werk om steeds fruit te pellen en dergelijke, waardoor mensen het niet snel doen. Maar als je het kan kopen in een tweeliterpak en zo even in kan schenken, wordt het veel gemakkelijker genoeg fruit binnen te krijgen. Lees wel de ingrediënten op een pak sap. Zorg dat het echt sap is, en geen sap met suiker erin, of andere smaakstoffen. Zoek naar puur sap, dat eventueel aangevuld is met water of wat vitamine C.

Pas voeding aan op activiteit

Dit is wat veel mensen vergeten. Heb je een dag waarop je veel fysieke arbeid moet verrichten op je werk, of erg ver moet fietsen, dan is het verstandig veel koolhydraten te consumeren voor je dit gaat doen. Je hebt deze voeding nodig, anders ga je honger krijgen. Eet veel en goed. Maar ga je een dagje thuisblijven en op de bank zitten, dan hoef je echt niet zoveel te eten. Eet dus niet elke dag even veel en dezelfde maaltijden. Vraag je af wat voor voedsel je nodig hebt en hoeveel, en stem je voedselconsumptie hierop af. Verder is het natuurlijk niet aan te raden om vaak een dag lang op de bank te zitten. Helemaal niet als je af wilt vallen, dan is het juist handig om het metabolisme hoog te houden door gedurende de hele dag te blijven bewegen. Je hoeft niet heel intensief te trainen, maar je moet ervoor zorgen dat je lichaam aan het verbranden blijft. Zo verlies je het meeste vet. Als je heel intensief gaat sporten, kan je ermee ook moeilijk vet verbranden, omdat je lichaam snel veel energie nodig heeft, en dit kan alleen uit koolhydraten gehaald worden. Daarom is dat niet waar je je tijdens het afvallen per se mee bezig hoeft te houden. Zorg ervoor dat je in beweging blijft, maar sla hier niet in door.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Gezonde bereidingswijze: minder vet, meer onverzadigd vetOf je nu gezond wilt eten, afvallen of een speciaal dieet volgt: ook vetten zijn essentieel in je voeding. Minder vet en…

Tips voor gezond eten en drinkenTips voor gezond eten en drinkenIn principe vindt iedereen gezond eten en drinken belangrijk, maar lukt het in het dagelijkse leven niet altijd even goe…
Zeven misverstanden over gezond eten ontkrachtZeven misverstanden over gezond eten ontkrachtWanneer eet je gezond? En wanneer ben je verkeerd bezig? Op het gebied van gezond eten doen nogal wat mythes de ronde. I…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/artikel/id/70/Afvallen_en_koolhydraten
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx
  • http://www.diabetesfonds.nl/artikel/langzame-en-snelle-koolhydraten
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.