Het geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa Rica

Het geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa Rica Het schiereiland Nicoya, Costa Rica, is het grootste Blue Zone gebied op aarde. Hier bevinden zich honderden 100-jarige die allen gezond, fit en vitaal zijn. Lange tijd is het schiereiland afgesloten geweest van het vaste land. Komt het door de afzondering dat de inwoners van het schiereiland gezond langer leven? Costa Rica besteedt slechts 15 van wat Amerika besteedt aan de gezondheidszorg, maar de mensen leven er langer. Dat niet alleen, ze zijn gezonder, fitter, gelukkiger en vitaler. Hoe kan dat? Wat is hun geheim?

Centraal Amerika

Costa Rica is een land dat in Centraal Amerika ligt. Ten zuiden van Costa Rica bevindt zich Panama en in het noorden Nicaragua. Aan het oosten bevindt zich de Caribische zee en aan de westkust ligt de Grote Oceaan.

Geïsoleerd schiereiland

Het schiereiland Nicoya ligt in het noordwesten van Costa Rica en is lange tijd afgesloten geweest van het vaste land door de rivier Tempisque. Nicoya is een 80 mijl lange landtong omgeven door de Grote Oceaan waar de wateren rijk zijn aan magnesium en calcium. Het schiereiland Nicoya was een geïsoleerd gebied, waar af en toe een veerboot langs kwam. Tot in 2003. Toen werd er een brug gebouwd zodat het schiereiland verbonden werd met het vaste land van Costa Rica. Het schiereiland Nicoya is het grootste Blue Zone gebied op aarde.

Vitaal

Hier op dit schiereiland wonen mensen die behalve oud zijn, erg vitaal zijn. Een 102-jarige die iedere dag hout hakt en een 86-jarige die iedere dag naar de markt gaat om zelfgemaakte goederen te verkopen. Vooral de actieve leefwijze van de honderdjarigen is zowel bijzonder als opmerkelijk. Dagelijks lopen en zwemmen ze vele kilometers.

Levenshouding

De inwoners hebben een “Plan de vida” (levensplan) een doel om iedere morgen voor uit bed te komen. Ze hebben een reden om te leven. Ze leven voor hun gezin en voor hun familie. Ze brengen enorm veel tijd door met hun familie. Ze leven voor hun familie! Het houdt hun fit en actief. De gemeenschap op het schiereiland Nicoya hebben een diepgeworteld en sterk geloof in God. Wat ze ook doen, ze genieten van het leven. Ze zijn behulpzaam en vergevingsgezind. Ze zijn vriendelijk en lachen de hele dag.

Geen elektriciteit

Het schiereiland Nicoya heeft nog steeds geen elektriciteit. De inwoners staan op met het eerste zonlicht en gaan naar bed zodra het donker wordt. Ze hebben geen last van nachtelijke beeldschermverslaving en slapen iedere nacht minimaal 8 uur. Ze beginnen uitgerust aan een nieuwe dag.

Paradijs

Costa Rica is een paradijs op aarde! De natuur is prachtig, wonderschoon en indrukwekkend! Elf procent van het oppervlakte van Costa Rica bestaat uit natuurreservaten. Zoetwater moerassen met de mooiste waterlelies, kronkelende rivieren, tropische tuinen, witte stranden, warme zonnestralen, blauwe luchten, helder zeewater, afgelegen bergen, watervallen, grotten, tropische regenwouden en nevelwouden, maar ook de tropische amandelbomen en kokospalmen. Een goed mens komt in het paradijs terecht, maar de mensen in Costa Rica leven al in het paradijs. De schoonheid van de natuur en flora in Costa Rica is adembenemend. De natuur maakt je een tevreden mens, brengt je in balans en dat is precies wat de inwoners van Costa Rica zijn: ze zijn in balans.

Wat kunnen we van ze leren?

Om gezond langer te leven, zouden we de volgende lessen van Nicoya op moeten volgen:
 • Ze eten heel veel kleurrijke vruchten,
 • Hun voeding is plantaardig met als basis is rijst, maïs, bonen en peulvruchten,
 • Al hun voeding verbouwen ze zelf in hun eigen tuinen,
 • Ze slapen iedere nacht minimaal 8 uur zodat ze uitgerust aan ene nieuwe dag beginnen,
 • Ze hakken iedere dag hout, lopen vele kilometers en zwemmen dagelijks,
 • Ze werken iedere dag hard en zijn dankbaar dat ze kunnen werken,
 • Ze richten zich helemaal op hun familie, hun vrienden en op hun geloof,
 • Ze drinken en koken met water dat een hoog gehalte aan calcium en magnesium heeft,
 • Ze hebben een “Plan de vida:” ze hebben een reden om voor te leven,
 • Ze eten vroeg in de morgen hun grootste maaltijd en in de avond hun kleinste,
 • Ze genieten van hun dagelijkse gezonde portie zon (vitamine D) van ongeveer 15 minuten.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Langer, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger leven, gelukkig en gezond zijn door het optimaliseren van uw levensstijl en omgeving. Het klinkt te mooi om waar…
Blauwe zones, een leefstijl mysterie?Ze heten blauwe zones, plaatsen in de wereld waar mensen langer leven en gezonder dan ergens anders op aarde. Mensen die…
De ongekende natuur van Costa RicaDe ongekende natuur van Costa RicaCosta Rica, het land van de ongekende natuur. De natuur in Costa Rica is zeer rijk aan allerlei leven. Van bomen, tot sl…

Gezond ouder worden in het noorden van NederlandGezond ouder worden in het noorden van NederlandDe Europese Commissie heeft Noord-Nederland uitgeroepen tot voorbeeldregio op het gebied van Active & Health Ageing. Het…
Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië, ItaliëBlue Zones zijn gebieden op aarde waar de inwoners gezonder, vitaler, fitter, gelukkig en langer leven. Een van die gebi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mrs Schu, Pixabay
 • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/nicoya-costa-rica/
 • http://travel.nationalgeographic.com/travel/happiest-places/blue-zones-costa-rica-photos/
 • http://www.oprah.com/health/The-Secrets-of-the-Blue-Zones/2
 • http://www.costaricavirtualguide.com/index.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flora_van_Costa_Rica
 • http://www.naturescanner.nl/midden-amerika/costa-rica
 • http://www.travelmonkey.nl/noord-amerika/costa-rica/natuur-klimaat/
 • http://www.wrc.nl/zinderend-costa-rica.asp
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.