Preventieve tips die je levensduur verlengen

Preventieve tips die je levensduur verlengen Allereerst onderbreken we je bezigheden met een goed nieuwsberichtje: het blijkt dat mensen die positief in het leven staan gemiddeld veel langer leven. Maar liefst acht jaar. Dan kan je toch flink wat meer doen en heb je er ook nog meer plezier in ook. Niet alleen positief in het leven staan verlengt de gemiddelde levensduur. Vele andere zaken dragen daar ook aan bij. Je geboorteplek, je eetpatroon en of je bijvoorbeeld gevaarlijke sporten beoefent. Je kan ook door preventieve maatregelen heel wat extra levensuurtjes bij je levensduur optellen. Hier volgen enkele preventieve maatregelen. Vele variabelen hebben invloed op onze levensduur. De aanwezigheid van stress in ons leven kan de levensduur gemiddeld met twee jaar verkorten blijkt uit onderzoek. Roken verkort de gemiddelde levensduur zelfs met gemiddeld acht jaar. Yogabeoefening bijvoorbeeld levert daarentegen weer een gemiddelde levensduurverlenging van vijf extra jaren op.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt zo simpel en daarom gaat het je ene oor in en het andere oor weer uit. Voorkomen is beter dan genezen. Die uitspraak draagt echter wel, mits goed toegepast, een zeer waardevolle lading mee. Je leeft gewoon gemiddeld langer als je vanaf nu wat tips opvolgt die hieronder staan beschreven. Laat ze goed tot je doordringen of lees ze later nog een keer. Preventieve maatregelen kunnen je leven ook behoorlijk verlengen. Hier volgen die tips met betrekking tot preventie.

Fitness en lekker vrijen

Gezonde en veilige lichaamsbeweging zoals lopen, fietsen, fitness, sporten, vrijen, klussen etc. levert al snel gemiddeld twee tot vijf jaar extra levensduur op. Een gemiddelde arbeidsduur door bovenstaande lichaamsinspanningen met een verbranding van 2000 calorieën per week is een maatstaf die momenteel gehanteerd wordt voor die levensduur verlenging.

Insmeren en kijk naar je lichaam

In het kader van de preventie kan je ook letten op je huid. Je kunt je huid zo af en toe eens checken op maligne melanoom. Het is agressief en verspreidt zich snel. Bescherm je huid tegen UV straling en hou je huid in de gaten. Bijvoorbeeld een keer per maand. Ook in de spiegel en onder je voetzolen even kijken. Leer je moedervlekken kennen. En let op een moedervlek die aan een helft anders is dan de andere helft. De moedervlek is groot (meer dan 5 mm) en heeft onregelmatige randen. Het is in een vroeg stadium nog goed te behandelen.

Prik

Inenting, vaccinatie leidt tot een langer leven. Volwassenen kunnen als ze vroeger niet ingeënt zijn nog zieker worden dan kinderen. Als je vroeger niet alle gebruikelijke kindervaccinaties hebt gehad, bespreek dan met je huisarts welke je misschien nog nodig hebt. Tetanusprik is er over de hele wereld en in zeker 20 % van de situaties loopt het slecht af. Soms zou het beter zijn om elke tien jaar met je arts te overleggen of een nieuwe tetanusprik voordeel oplevert. Mensen die de pensioenleeftijd bereiken zijn vatbaarder voor longontsteking. Ook daar kan je je tegen laten inenten. Want het is vaak de griep in combinatie met problemen met het hart en longen.

Wanneer moet je je handen wassen?

Je handen wassen na een toiletbezoek, voor het koken en ook voor je aan tafel gaat, voor en na het verwisselen van een babyluier, want ook de baby blijft dan verschoont van bacteriën. Na het niezen en snuiten van je neus, voor en na het verzorgen van een zieke, voor en na het behandelen van een wond(je). Na het aaien van dieren. Na een bezoek op de kinderboerderij, na contact met ontlasting en uitwerpselen van dieren, na contact met afval en na het werken in de tuin.

Hoe moet je je handen wassen?

Grondig en met royaal zeep minimaal twintig seconden en met schoon leidingwater. Ook je duimen, vingers en polsen niet vergeten. Droog je handen met een nieuw papieren handdoekje. Dat doekje gebruik je ook om de kraan mee dicht te doen en let bij het naar buitengaan op de deurklink van de wc, het toilet. Maak eens voor de aardigheid af en toe eens met een papieren doekje en wat zeep er op, de kraan, deurknop en deurhandel en de doortrekknop in de WC schoon voor je medemens.

Stoppen met roken, drugs en drinken

Inenten, gezond leven, eten, drinken, en andere zaken niet (meer) consumeren, zoals bijvoorbeeld roken, (overmatig) alcoholgebruik en drugs vallen ook onder preventie. En als je meer bewuste keuzes gaat maken, en je leefomgeving en leefstijl waar nodig, aanpast en natuurlijk let op beperkte inname van calorieën, dan vergroot je de kans aanzienlijk dat je levensverwachting flink omhoog gaat.

De leef lang pil

Het huidige peil van de geneeskunde komt wereldwijd steeds hoger te liggen. Die preventieve werking resulteert in een leven waar het in de toekomst misschien nog mogelijk is om je levensduur te verlengen met een pilletje. Ze zijn al ver dus 20 jaar na nu is er wel een pil op de markt waardoor je nog 5 jaar extra aan je leven kan plakken. Tel uit je winst.

Hoe eerder hoe beter. Ga toch maar wel naar de huisarts

Als in een vroeg stadium van een ziekte de juiste diagnose gesteld worden, geldt in de regel dat de behandeling makkelijker is, want er is nog relatief weinig schade. Wees dus op je hoede voor vreemde bobbeltjes, knobbels, ongewone pijnen, bloedverlies, huiduitslag, of andere zaken die niet direct traceerbaar zijn. Ga gewoon toch maar even naar je huisarts. Luister goed naar het advies van deze arts.

Test jezelf en blijf gezond

Veel testen kunnen verschillende soorten kanker aantonen. Hartziekten voorkomen kan door testen in het ziekenhuis met als resultaat je elektrocardiogram en je cholesterolgehalte. Die laatste test kan men tegenwoordig zelfs bij de apotheek halen. En zelf uitvoeren. Diabetes kan met een bloedsuikertest aangetoond worden. Soms ook al met een test die zelf uitgevoerd kan worden. Andere testresultaten kunnen de diagnose stellen voor de stand van zaken van de schildklier, nierziekte, maagzweren, en verschillende oogziekten. Een algehele bodyscan levert ook nog flink wat extra info op.

Conclusie

Laat het leven komen zoals het is. We moeten toch allemaal van onze fouten leren. Dus ook die misstap was nodig om nu bewuster in het leven te staan. Nu misschien al wat ouder en ook daardoor wat wijzer weten we hoe waardevol ons leven is. En dat we er graag nog wat uren, dagen, maanden en jaren aan vast willen plakken blijkt nu gewoon te kunnen. Door nu al preventief te werk te gaan. Deze preventieve maatregelen zorgen ervoor dat risicofactoren al in een vroeg stadium ontdekt of ten goede gekeerd kunnen worden. Doe er je voordeel mee.

Tot slot

Een langer leven ligt nu bijna in het verschiet voor een hoop mensen. Puur door bewust te worden van een aantal simpele zaken, en je gedrag te veranderen kan je vrij eenvoudig flink wat jaren aan je leven plakken. Alleen het veranderen van gedrag is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier geldt dat je tenminste drie weken je andere, wel gewenste gedrag dient vol te houden om het in je persoonlijkheid te laten meedraaien. Daarna is het al snel een tweede natuur en weet je niet beter. Maar velen willen wel maar doen het om van allerlei redenen toch maar niet. En haken af. De tips zijn best eenvoudig, maar het consequent toepassen is nog een hele opgave. Daar is een doorzetter voor nodig.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seks = beweging = gezond!Regelmatig vrijen zou goed zijn voor de gezondheid. Meer nog, het zou zelfs de levensverwachting doen stijgen.Zo zou het…
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
Leeftijd: jouw manier van leven bepaalt hoe oud je wordtLeeftijd: jouw manier van leven bepaalt hoe oud je wordtEen man die niet rookt, leeft gemiddeld 77,8 jaar. Een niet-rokende vrouw wordt gemiddeld 81,2 jaar oud. Maar rook je we…

Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Eeuwig jong en langer leven, de gouden tipsEeuwig jong en langer leven, de gouden tipsEeuwigdurend leven. Voor velen een wens en wie weet nog waarheid ook in het Hiernamaals, waarin het ene leven na het and…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.