Seks = beweging = gezond!

Regelmatig vrijen zou goed zijn voor de gezondheid. Meer nog, het zou zelfs de levensverwachting doen stijgen.Zo zou het onder andere een positief effect hebben op de preventie van bepaalde soorten kankers. Tekst en uitleg volgt in dit artikel.
Dat bewegen goed is voor de gezondheid is een feit. Dat vrijen een vorm van lichaamsbeweging is ook. U kunt een vrijpartij zien als een fysieke inspanning waarbij u bijna net zoveel calorieën verliest als bij het zwemmen (tussen de 200 en 300kcal/30 minuten. U verliest niet alleen calorieën, maar ook toxines. U stimuleert de bloedcirculatie en sterkt de hartspier. Tijdens een vrijpartij stijgt de hartslag van ongeveer 75 slagen per minuut naar ongeveer 180 per minuut bij het orgasme. Kortom, vrijen is goed voor de gezondheid van het hart en kan zo bijdragen tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien zou regelmatig vrijen ook de levensduur verlengen. Men heeft kunnen vaststellen dat mensen met een actief seksleven inderdaad langer leven. Men weet dat seks goed is voor de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, maar vrijen is ook goed voor het geheugen, de huid, het intellect en de preventie van bepaalde soorten kanker zoals prostaatkanker of borstkanker. Een actief seksueel leven zou ook het aantal verkoudheden doen dalen en een positief effect hebben op het immuunsysteem. Maar het is moeilijk om heel precies te omschrijven waarom seks goed is voor de gezondheid.

Seks maakt gelukkig

Volgens onderzoekers zijn er verschillende redenen waarom seks goed is voor de gezondheid. Eerst en vooral worden er bij het vrijen kiemen uitgewisseld wat het immuunsysteem stimuleert en een effect heeft dat gelijkenissen vertoont met dat van een vaccin. Regelmatig vrijen heeft daarnaast ook een positieve invloed op de moraal wat op zijn beurt goed is voor de gezondheid en het welzijn in het algemeen.

In voerde het Franse Ipsos instituut een enquête uit over seks en dat in opdracht van Figaro Magazine. Daaruit bleek dat 91% van de bevraagde personen verklaarde dat seks hen vrolijk maakt. Mensen met een actief seksleven voelen zich beter in hun vel en beter in hun hoofd. Ze zijn minder geneigd tot neerslachtigheid en depressie omdat ze gelukkiger zijn. Dat heeft op zijn beurt een positieve weerslag op de fysieke gezondheid. De zogenaamde 'natuurlijke selectie' zou ook kunnen verklaren waarom seks de levensverwachting doet toenemen. In de natuur ziet men dat dieren die zich reproduceren langer leven om de soort in stand te houden. Meerdere partners zijn geen voorwaarde voor een gezond seksleven, integendeel. Men stelt vast dat het hebben van verschillende partners in de meeste gevallen de mortaliteit verhoogt omdat naarmate het aantal partners toeneemt ook het risico op aids of andere seksueel overdraagbare en dodelijke aandoeningen toeneemt, denk maar aan hepatitis. Meer nog, een stabiele relatie zou de levensverwachting doen toenemen. Mensen met een partner zijn gemiddeld minder gestrest, eten evenwichtiger en gaan minder uit, om maar een paar voorbeelden te geven. Vrijgezellen daarentegen kampen gemiddeld vaker met depressies en alcoholisme, ze hebben een minder goed zelfbeeld en ze zetten vaker de bloemetjes buiten. Men stelt ook vast dat mensen die op jonge leeftijd al seks hebben, voor de leeftijd van 17 à18jaar, vaker gezondheidsproblemen hebben en relatief meer ziek zijn. Hoe dat komt, weet men niet echt. Oudere mensen die niet langer seks hebben lopen dan weer het risico om sneller dood te gaan.

Seks tegen stress

Seks zou ook een positieve impact hebben op de dagdagelijkse stress. Een onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse psycholoog Stuart Brody (1) toonde aan dat seks een niet te verwaarlozen effect heeft op het stressgehalte. De onderzoeker vergeleek bij een vijftigtal proefpersonen met elkaar. De proefpersonen die seks hadden met penetratie hadden minder stress en zagen hun bloeddruk sneller weer normale waarden aannemen dan deelnemers die vrijden zonder penetratie. Het effect is niet alleen merkbaar vlak na het orgasme, het houdt minstens een week aan. Tenslotte komt vrijen ook de slaap ten goede omdat er bij een vrijpartij endorfines vrijkomen die voor ontspanning zorgen, vooral bij mannen, wat het inslapen bevordert. Samengevat: seks is goed voor de gezondheid, op elke leeftijd. Voorwaarde is wel dat u veilig vrijt...
© 2010 - 2025 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seks, goed voor je conditie!Seks, goed voor je conditie!Je zult het misschien niet geloven, maar seks is heel erg goed voor je conditie, ontwikkeling van je spieren en je uiter…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…

Verhoog je seks IQAlles is liefde(en seks). Interessante seks facts op een rij. Maar ook belangrijk: vertel wat je wilt aan elkaar, zodat…
Ruilseks onder jongerenHet lijkt alsof jongeren steeds makkelijker omgaan met seks en steeds minder seksuele moraal kennen. De berichtgeving in…
Bronnen en referenties
  • (1) Biological Psychology, vol 71:214-222.
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.