Eeuwig jong en langer leven, de gouden tips

Eeuwig jong en langer leven, de gouden tips Eeuwigdurend leven. Voor velen een wens en wie weet nog waarheid ook in het Hiernamaals, waarin het ene leven na het andere leven op aarde wordt afgewisseld met tussenposes in (hopelijk) de hemel. Maar vooralsnog zullen we het met dit lichaam in dit leven hier op aarde moeten doen. Een enkeling liet zich zelfs al invriezen in de hoop op een ontwikkeling in de medische wetenschap die ziektes kunnen genezen tijdens de vriesduur. Anderen volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet. En weer anderen leven zo gezond mogelijk om de kostbare levenstijd te verlengen. Hieronder volgen enkele cruciale feiten die door de wetenschap zijn ontdekt.

Verjongend gen ontdekt

Er is wereldwijd veel onderzoek gedaan naar leeftijdsbepalende factoren. Recentelijk (mei 2013) is er zelfs een gen bij ratten en regenwormen ontdekt dat er voor zorgt dat deze diertjes veel ouder kunnen worden onder bepaalde omstandigheden.

Ratten worden 60 procent ouder door weinig eten

Uit een ander onderzoek bleek dat ratjes die veel minder aten dan de andere ratjes van de controlegroep 16 jaar oud werden. De normaal etende ratten werden 10 jaar. Soortgelijke onderzoeken waarin calorie-inname en de gevolgen op de levensduur centraal staan leveren soortgelijke resultaten op.

Japanners worden ook ouder door minder eten

Eenzelfde effect is ook bij mensen geconstateerd. Een in relatieve afzondering wonende groep Japanners werden wel steeds heel erg oud. Veel ouder dan de rest. Dus gingen de wetenschappers daar even poolshoogte nemen. Wat bleek. Naast natuurlijk de nodige lichaamsbeweging stopte deze groep elke maaltijd als ze maar voor 80 procent vol zaten. Dus ze stopten terwijl ze nog honger hadden.

Meer levensverlengende factoren

Er zijn nog veel en veel meer levensverlengende factoren (ook levensverkortende natuurlijk), gemiddeld genomen dan. De ene persoon eet heel weinig en komt helaas toch onder een tram. En een ander eet vet en blijft toch langer leven. Alle factoren zouden eigenlijk belicht moeten worden in een voor iedereen toegankelijke wijze, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

Risico's van sport, verkeer en gedrag

Informatie over de levensverlengende factoren is ook wel te vinden op internet. Hier is alvast de indeling van de hoofdgroepen en bijbehorende factoren en we richten ons ook even op wat omgevingsfactoren. De andere factoren die nu onbelicht blijven zijn o.a. risico's van sport, verkeer, gedrag en keuze en het belang van het gezonde lichaam en de gezonde geest. Deze factoren zijn echter wel van levensbelang. (zie eventueel de links onderaan). Verdiep je er in en doe er je voordeel mee.

Gouden goedje: levenstijd

Het gaat over het gouden goedje: levenstijd. In tegenstelling tot diamanten en geld kan je van dit kostbare goedje er niet heel erg veel meer van krijgen. Maar tot die gen-pil op de markt is, zijn hier dus alvast wat zeer zeer waardevolle tips die al met al toch de kans op een langer leven aanzienlijk vergroot...(ook al bestaat er zoiets als lotsbestemming). En wie weet is die gen-pil pil er echt in tien jaar, en is het dus nu al slim om gezond te gaan leven, zodat je de introductie en het voordeel van die pil nog mee kan maken,

Hartgerelateerde complicaties doodsoorzaak nummer een

Tip: aangezien hartgerelateerde complicaties doodsoorzaak nummer een zijn is het goed om te weten dat je vanaf nu zelf actie kan nemen om je risicoprofiel te veranderen. Zitten er cholesterolverhogende genen in je familie? Pas dan (een beetje) extra op met wat je eet. En laat je eens wat meer informeren over deze nummer een op de lijst.

Matig met koekjes

Lees eens een folder van de hartstichting over verzadigde en onverzadigde vetten. Suikers en transvetten. Vooral die laatste zijn tricky. En zitten veel in koekjes. Is het vloeibaar bij kamertemperatuur? Dan is het ook wel wat vloeibaarder in je lichaam. Dit zijn overigens geen leefwijze of dieetadviezen. Raadpleeg dan ook altijd een diëtist en/of arts. Doe anders eens een apotheek-cholesteroltest. En kijk op de etiketten in de supermarkt. Gevulde koeken. Mmmm, lekker. Maar ontbijtkoek is toch beter, als je langer wilt leven.

Minder suiker

Beperkte suiker inname is ook cruciaal. suiker zet zich weer om in vet... Let op je cholesterol. een mens heeft wel suikers en vetten nodig. Maar matigheid is het sleutelbegrip. Bewust omgaan met cholesterol, suiker en lichaamsbeweging en natuurlijk niet roken en geen (overmatig) alcohol.

Genoeg lichaamsbeweging

Mensen die veel lopen leven langer. Voor elke vijf minuten dat je loopt leef je vijf minuten langer, gemiddeld dan. Dus elke dag een half uurtje lopen is een half uurtje langer leven... (alweer gemiddeld natuurlijk en zeker niet voor iedereen, en ook niet voor de mensen die een al te hoge inspanning leveren). De langer levende Japanners deden naast hun beperkte voedsel inname veel lichamelijk werk in hun tuinen.

Je geboorteplek kan tien extra jaar opleveren

We gaan nu in je omgeving kijken welke factoren je levenslengte beïnvloeden. Ben je in een welvarend land geboren? Dan word je gemiddeld al meteen tien jaar ouder. Dat komt onder andere door gezondere voeding die voorhanden is. Maar kinderen die opgroeien met fastfood zullen juist in de loop van hun verdere leven te maken krijgen met de ongezonde consequenties en dan is teveel welvaart juist weer levensduurverkortend.

Leven in de stad? Dan gemiddeld drie jaar korter leven

Leven in de stad verkort gemiddeld je levensduur gemiddeld met drie jaar. Zowel het plattelandsleven als het standsleven kunnen echter allebei ook wel een goede invloed op je leven hebben. Het zijn de achterstandswijken met de slechte huizen, geen groenvoorzieningen, verkeersoverlast (en ook het inademen van roet uit uitlaatgassen) en die slechtere gewoontes van mensen uit je directe omgeving die je overneemt. Deze factoren verkorten je levensduur.

Een optimist leeft acht jaar langer

Als je een optimist bent leef je gemiddeld acht hele jaren langer. Want als je positief bent dan heeft dat invloed op je gemoed en gedrag. Je straalt het uit. Hierdoor vergroot je kans op positieve respons. Het gevolg is dat je in een opwaartse spiraal terecht komt. Want jij reageert daar weer aangenaam op. En die positieve reacties die daar het gevolg van zijn koppelen ook weer prettig terug op je gemoedstoestand. Er worden dan overigens ook stoffen in je lichaam aangemaakt die vrijkomen, die je afweersysteem versterken. Waardoor je minder snel ziek wordt. En daarom leef je dan gemiddeld acht jaar langer.

Ten slotte

Eeuwig leven ligt volgens sommige geloofsovertuigingen binnen handbereik. Een geloof in de hemel verlengt het leven gemiddeld overigens met zeven jaar. Leven met aandacht en in het nu is natuurlijk al een manier om een kort of lang leven al wat aantrekkelijker te maken en ook dat verlengt de gemiddelde levensduur. Niet iedereen zal in dit leven honderdtweeëntwintig mogen worden. Maar misschien kan je er met deze tips een tijdje aan vast knopen.
© 2013 - 2023 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeuwig jong: kun je eeuwig jong blijven?Eeuwig jong: kun je eeuwig jong blijven?Eeuwig jong blijven dat wil iedereen wel. Maar ouder worden doen we allemaal en dat gaat gepaard met veroudering van het…
Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom, ouderdomsverschijnselen en veroudering worden vaak als negatief ervaren. Maar is dat wel correct? De meeste me…
Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid, of ook wel Presbyopie genoemd is een aandoening dat iedereen een keer zal overkomen. Lees hierond…

Preventieve tips die je levensduur verlengenPreventieve tips die je levensduur verlengenAllereerst onderbreken we je bezigheden met een goed nieuwsberichtje: het blijkt dat mensen die positief in het leven st…
Effectief omgaan met stressEffectief omgaan met stressIedereen heeft er wel eens last van, stress. Langdurig of juist kort, de ene situatie erger dan de andere, maar stress s…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.