Condooms: Een overzicht van de verschillende soorten

Condooms: Een overzicht van de verschillende soorten Er zijn zeer veel verschillende anticonceptiemiddelen, waarbij het condoom tot de meest gebruikten behoord. Naast anticonceptie heeft het condoom als groot voordeel dat deze ook bescherming kunnen bieden tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (ofwel SOA’s). Condooms bestaan in zeer veel verschillende soorten en maten, hier een overzicht.
Een condoom is een hoesje dat meestal gemaakt is van latex. Echter voor mensen met latex-allergie zijn tevens polyurethaan versies verkrijgbaar. Ook condooms gemaakt van schapendarm of ander materiaal zijn op de markt. Condooms vallen onder de medische hulpmiddelen en worden daarom soms door de zorgverzekeraar vergoed. Een condoom wordt om de penis van de man gerold gedurende de geslachtsgemeenschap met als doel:
  • Het voorkomen van (of in ieder geval verkleinen van de kans op) zwangerschap door het sperma op te vangen
  • Bescherming te bieden tegen SOA’s door het fysiek contact tussen de penis en de andere partner te voorkomen
  • Het gevoel van de man te verminderen, waardoor de duur van de geslachtsgemeenschap verlengd kan worden
  • Het gevoel van beide partners juist versterken door diverse stimulerende accessoires, smaken e.d. toe te voegen.

Voorkomen van zwangerschap

Theoretisch is de bescherming van condooms tegen zwangerschappen heel hoog (bij gebruik gedurende één jaar wordt ongeveer 96% van de vrouwen niet zwanger). Terwijl de bescherming in de praktijk vaak een stuk slechter blijkt. De voornaamste reden hiervoor is het verkeerde gebruik van condooms. Veel mannen doen het condoom niet op de juiste manier om, waardoor het condoom lek wordt geprikt, afglijdt of scheurt tijdens het geslachtsverkeer. Een andere veel voorkomende fout is dat vrouwen het condoom verwijderen bij de man en dan met diezelfde hand (zonder deze te wassen) hun eigen geslachtsdelen aanraken.

Bescherming tegen SOA’s

Hiervoor geldt globaal hetzelfde als bij het voorkomen van zwangerschap: zolang het condoom goed gebruikt wordt, biedt het een zeer grote bescherming. Verkeerd gebruik veroorzaakt ook hier vaak problemen. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld het dragen van een condoom bij het geslachtsverkeer, terwijl tijdens alle andere seksuele handelingen geen condoom werd gedragen. Ook via bijvoorbeeld orale seks kunnen SOA’s worden overgegeven!

Gevoel verminderen

Vermindering van het gevoel van lichamelijk contact wordt door veel mensen als een groot nadeel van condooms ervaren. Sommige mannen voelen zelfs niets meer als zij een condoom om hebben, waardoor het bijna onmogelijk wordt om gemeenschap te hebben. Andere mensen vinden het juist fijn om wat minder te voelen, omdat men de duur van de geslachtgemeenschap op deze manier kan verlengen.

Gevoel versterken

Condooms kunnen ook het gevoel van beide partners juist versterken. Inmiddels zijn er zeer veel verschillende condooms op de markt, waarop stimulerende noppen, ribbels, knobbels e.d. zijn aangebracht. Ook condooms met smaakjes en kleurtjes zijn in omloop. Hieronder volgt een kort overzicht van wat er zoal te koop is:

  • Standaard condooms. Deze condooms bevatten geen toegevoegde accessoires o.i.d. maar bieden wel goede bescherming en zijn vaak het goedkoopst.
  • Condooms met smaak. De condooms verschillen alleen van standaard condooms in smaak (en vaak ook kleur), dit wordt vooral gewaardeerd tijdens de orale seks. Verschillende smaken die verkrijgbaar zijn, zijn o.a.: Aardbei, perzik, banaan, chocola, tropical etc.
  • Condooms met een kleurtje. Vaak hangt het kleurtje samen met de smaak van een condoom. Tegenwoordig zijn er echter ook smaakloze condooms met een kleurtje te koop en zelfs ‘glow in the dark’-condooms.
  • Condooms met ribbels en noppen e.d. Deze condooms zijn stimuleren beide partners door extra uitstulpingen (al dan niet in combinatie te krijgen met bovenstaande condoomversies).
  • Extra dunne condooms. Deze condooms zijn speciaal ontwikkeld om meer gevoel te hebben tijdens het vrijen en zijn dus zeer geschikt voor de mensen die klagen over minder gevoeligheid tijdens het vrijen met condooms. Extra dunne condooms zijn vaak echter wel minder stevig, bieden dus minder zekerheid en zijn dan ook ongeschikt voor anaal gebruik.
  • Extra dikke condooms. Deze condooms zijn ontwikkeld voor extra veiligheid en zullen minder snel scheuren, daarom zijn ze zeer geschikt voor anaal gebruik.
  • Condooms met speciaal glijmiddel in de top. Ook deze condooms proberen de mate van gevoel te beïnvloeden. Door het speciale glijmiddel wordt het orgasme van de man uitgesteld (het is een soort verdovend middel) en kan de duur van de geslachtsgemeenschap dus verlengd worden.
  • Extra kleine of grote condooms. Deze condooms zijn ontwikkeld voor mannen met een afwijkende maat geslachtsorgaan, zodat de kans of afglijden of scheuren verminderd wordt.
  • Het vrouwencondoom. Dit is een speciale categorie, omdat alle voorgaande condooms alleen voor mannen waren. Dit condoom wordt in de vagina aangebracht om de baarmoedermond af te sluiten en in principe is de werking hetzelfde als bij ‘normale’ condooms. Voordeel is echter dat de vrouw nu zelf het condoomgebruik in de hand heeft en niet afhankelijk is van de man. Verder wordt het condoom minder gevoeld en is erg lang werkzaam (het kan enkele uren worden gedragen). Gebruik dit condoom echter niet in combinatie met andere condooms, omdat deze niet goed langs elkaar glijden, dit kan scheuren veroorzaken, waardoor bescherming niet gegarandeerd kan worden.

Gebruik

Een aantal regels voor goed gebruik en optimale bescherming tegen zwangerschap en SOA’s:
  • Maak altijd eerst de eikel vrij door de voorhuid naar achteren te trekken, om zo het scheuren van het condoom tijdens de geslachtsgemeenschap te voorkomen.
  • Knijp het topje van het condoom stevig dicht en hou het vast tijdens het aanbrengen, zodat er een soort reservoir ontstaat en er enige ruimte overblijft voor het ejaculaat. Zorg echter dat er geen luchtbel in het condoom ontstaat en gebruik een nieuw condoom indien dit toch het geval is.
  • Breng het condoom aan voordat er enig contact is met de andere partner en pas als de penis volledig in erectie is.
  • Zorg dat er geen scheurtjes in het condoom komen door scherpe nagels e.d., indien dit toch gebeurd, gebruik een nieuw condoom.
  • Pas op met het gebruik van glijmiddelen, latex kan poreus worden door glijmiddelen op oliebasis. Gebruik daarom alleen condoom-veilige glijmiddelen.
  • De penis moet onmiddellijk na de ejaculatie (terwijl deze nog in erectie is) worden teruggetrokken, om afglijden te voorkomen moet de rand van het condoom vastgehouden worden.
  • Zorg dat er geen hernieuwd contact plaatsvindt met de andere partner voordat de penis en de handen gewassen zijn.
  • Na gebruik dient een condoom altijd weggegooid te worden, maar niet in het toilet om opstoppingen te voorkomen.

Aankoop

Condooms zijn in zeer veel winkels te koop, de meest voor de hand liggende plaats om ze te kopen is bij de drogisterij. Daar zijn veelal diverse soorten en maten te koop, bovendien kunt u met vragen terecht bij de verkoper of verkoopster. Hoewel door het winkelpersoneel vrijwel nooit lacherig wordt gedaan tegen een klant die condooms koopt (het is immers een normale en gezonde aankoop) vinden veel mensen het toch niet fijn om condooms in de winkel te moeten kopen. Ze durven soms niet en zijn bang 'vreemde' blikken te krijgen of een bekende tegen te komen. Internet biedt daarom tegenwoordig een goed alternatief. Op zeer veel uiteenlopende sites (van kledingzaken tot cd en boekwinkels) worden condooms aangeboden en inmiddels bestaan er zelfs al sites waar uitsluitend condooms verkocht worden. Betaling gaat via bankoverschrijving of creditcard en de condooms worden in discrete verpakking thuisgestuurd. Lekker veilig en anoniem.
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen dat condooms scheurenVoorkomen dat condooms scheurenVeilig vrijen doe je natuurlijk altijd met een condoom: alleen dit voorbehoedsmiddel beschermt je tegen zowel seksueel o…
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Veilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenVeilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenEen condoom gebruik je om veilig te vrijen. Het lijkt zo simpel. Omdoen en je bent klaar, toch? Niet helemaal. Je moet h…
Een paar soorten voorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelen, ze zijn er tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten. Verschillend zijn ze zeker maa…

PSAS: constant seksueel opgewonden zijnPSAS: constant seksueel opgewonden zijnSeksuele opwinding is vaak niet iets waar mensen zich naar bij voelen, maar dat ze als plezierig ervaren. Anders wordt h…
Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Seks is nog nooit zo grappig en interessant geweest als in deze reeks merkwaardige seksweetjes. Wist je bijvoorbeeld dat…
Sportler (57 artikelen)
Laatste update: 18-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.