Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomen

Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomen Gestopt met de anticonceptiepil omdat je graag zwanger wil worden? Verschillende lichamelijke klachten komen op zetten. Welke klachten zijn dat? Zijn dat ontpil klachten of ben je zwanger? Wat zijn de typische ontpil klachten? Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap? Welke klachten ontstaan er door de hormoonverandering in je lichaam? Hoe lang duurt het eer je ontpilt bent? Waarom blijft de menstruatie weg terwijl je niet zwanger bent?

Anticonceptiepil

Je bent gestopt met de pil omdat jullie een kinderwens hebben. Door het stoppen met de pil, verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. Zeker als je jaren de pil hebt geslikt, kunnen de klachten van deze hormoonveranderingen enorm zijn.

Hormoon klachten

Wat zijn de typische lichamelijke klachten na het stoppen met het gebruik van de pil? Typische hormoonverandering klachten zijn:
 • Gevoelige en pijnlijk borsten,
 • Gevoelige en pijnlijke tepels,
 • Stemmingswisselingen,
 • Onregelmatige menstruatiecyclus,
 • Buikkrampen,
 • Puistjes,
 • Toename van de normale vaginale afscheiding,
 • Misselijkheid, soms met overgeven,
 • Harde ontlasting (obstipatie),
 • Brandend maagzuur,
 • Verandering van de huid: een meer droge huid of meer pigment.

Zwanger worden

Je bent gestopt met de pil omdat je graag zwanger wil worden. Hoe snel kan je zwanger worden na het stoppen met de pil? Na het stoppen met de pil kan het een paar maanden gaan duren eer je hormoonhuishouding zijn eigen ritme terug gevonden heeft. Dan vind ook de eisprong weer plaats. Direct zwanger worden na het stoppen met de pil komt niet vaak voor.

Hoelang

Hoelang duurt de periode van het ontpillen? Houd er rekening mee dat het eerste half jaar na het stoppen met de anticonceptiepil je cyclus (erg) onregelmatig is en kan zijn. De eerste cyclus die terugkomt, kan een lange menstruatiecyclus zijn: een cyclus van 8 weken is een redelijk normaal beeld! Na het eerste half jaar hebben de meeste vrouwen een balans gevonden in hun hormoonhuishouding.

Uit balans

Er zijn echter vrouwen die na een jaar na het stoppen met de pil nog steeds geen regelmatige cyclus hebben, terwijl zij voor ze met de pil begonnen wel een regelmatige cyclus hadden. Als jij na een jaar nog steeds geen normale menstruatiecyclus hebt, mag je naar de huisarts gaan. De meeste huisartsen hanteren een limiet van een jaar.

Symptomen zwangerschap

Wat zijn de symptomen van een zwangerschap nadat je gestopt bent met het slikken van de pil? Hoe herken je een zwangerschap? Symptomen van een zwangerschap zijn:
 • Uitblijven menstruatie,
 • Vaker moeten plassen dan normaal (het is echt opvallend hoe veel vaker je naar de wc moet!)
 • Grotere, vollere en zwaardere borsten: de melkklieren gaan zich ontwikkelen,
 • Moeheid,
 • Misselijkheid en ochtendmisselijkheid, soms met braken,
 • Opgeblazen gevoel in de onderbuik,
 • Obstipatie (harde ontlasting), soms met aambeien,
 • Opgezette enkels,
 • Stemmingswisselingen,
 • Vreemde metaalachtige smaak in de mond,
 • Afkeer van alcohol, koffie en sigaretten,
 • Versterkte reuk,
 • Spataderen,
 • Zwangerschapsstriemen,
 • Rugpijn,
 • Toename van de normale vaginale afscheiding,
 • Kortademigheid,
 • Slecht slapen.
Vertoon je bovenstaande klachten en symptomen? Dan is het tijd om een zwangerschapstest te gaan doen!

Pijn

Pijn, echte pijn, in de onderrug en/of in de onderbuik terwijl je vermoed dat je zwanger bent, is een zeer goede reden om een afspraak te maken met je huisarts. Pijn is geen goed signaal: het kan gaan om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of erger, om een miskraam.

Wegblijven menstruatie

Welke redenen bestaan er nog meer van het wegblijven van de menstruatie? Je bent niet zwanger en je bent niet gestopt met de pil? Andere redenen waarom de menstruatie wegblijft kunnen zijn:
 • Sinds kort meer dan 4 kilo kwijt tijdens het afvallen,
 • Sinds kort gebruik je (nieuwe) medicijnen,
 • Sinds kort begonnen met (zeer) inspannende lichaamsbeweging (topsport),
 • Door spanning en stress kan je menstruatiecyclus uit balans raken,
 • Afhankelijk van je leeftijd kan het een begin zijn van de menopauze,
 • Sinds kort bevallen van een baby,
 • Je geeft nog borstvoeding.
© 2011 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
Ontpillen: stoppen met de pilAls je stopt met de anticonceptiepil kan het even duren voordat je lichaam zijn eigen hormoon productie weer genormalise…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…

De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…

Reageer op het artikel "Zwanger of ontpillen? Klachten en symptomen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sanne, 21-01-2020 20:43 #18
Gelden deze symptomen ook voor het stoppen met de Mirena spiraal? Ik heb veel van de lijst en voornamelijk de mentale klachten. Ik heb een half jaar geleden mijn Mirena spiraal laten verwijderen.

Miranda, 13-12-2019 10:41 #17
Hoi,
Ik ben nu 5 maanden gestopt met de pil, na het stoppen met de pil een paar keer ongesteld geworden. (1 keer veel de rest licht) Nu ben ik vorige maand 2 weken later pas 1 dag licht ongesteld geworden. Toen kon ik niet zwanger zijn. Vlak daarna onveilige seks gehad en nu 16 dagen over tijd. En dan heb ik die 2 weken erbij gerekend van de afgelopen maand met de laatste kleine bloeding, anders een maand over tijd. Ik moet ontzettend veel plassen en de rest van de symptomen heb ik ook… Maar het lijkt me sterk dat na het stoppen met de pil 1x onveilige seks en het gelijk raak is… Zou het ontpillen zijn of toch zwanger?

Samora, 11-12-2016 10:35 #16
12 september 2016 gestopt met de pil (die ik al 4 jaren gebruik heb). Ben ik dan al klaar met ontpillen want ik schijn zwangerschapssymptomen te hebben.

A&l Love, 01-08-2016 01:51 #15
Beste dames, ik denk dat jullie zo goed als allemaal gewoon nog aan het ontpillen zijn. Als jullie na 2 maand een test hebben gedaan en het is negatief, en toch hebben jullie die klachten, dan zou DAT goed kunnen door de pil stop. Ik ben nu ook bijna een maand gestopt met de pil en heb ook veel van die klachten dat me doen denken dat ik zwanger zou kunnen zijn. Alleen heb ik nog geen test gedaan. Die doe ik 9 augustus. Ik zou jullie aanraden om naar jullie huisarts te gaan en dit al even uitleggen, misschien weet hij/zij raad? Ik zou denken dat het ontpillen is, ik weet na de 9e ook genoeg! Groetjes & nog veel succes voor jullie allen!

Sjehnaaz, 31-08-2015 13:02 #14
Hoi, ik ben net als Esther ook gestopt met de pil, ongeveer een maandje geleden, omdat we ook graag een kindje willen. Alleen heb ik geen menstruatie gehad en op de vruchtbare dagen hebben we sex gehad. Tijdens de periode dat ik ongesteld moest zijn heb ik alleen een bruinig vloeien, en bij het afvegen was het rood gehad. Maar ook weinig. Ik heb een test gedaan hierna omdat ik vaak misselijk ben, snel moe wordt en last heb van stemmingswisselingen. Het resultaat was dat er 0.24 HCG in mijn bloed was, wat maakt dat de test negatief is. Wat kan dit allemaal zijn?

Vale, 08-08-2015 13:09 #13
Hoi ik ben net drie weken gestopt met de pil. Week 1 nergens last van week 2 moe buikpijn en rugpijn en voelde mijn eisprong. En nu zo moe en licht in mijn hooft. Zijn er meer die dit herkennen?

Eshter, 21-07-2015 18:22 #12
Hoi ik ben nu 2,5 maand gestopt met de pil omdat we graag een kindje willen. De eerste keer was ik na 2 weken weer ongesteld en dat was flink (zoals ik gewend ben zonder pil). Hier ben ik vaker mee gestopt en dan was de menstruatie eigenlijk altijd weer normaal qua vloeien en cyclus. Nu hebben we sowieso sex gehad op de vruchtbare dagen en ben ik vorige maand (een maand na de eerste menstruatie) 3 dagen ongesteld geweest in de zin van iets bruinig vloeien en als ik me afveegde was het rood, maar weinig. De keer daarop (gewoon een maand later) 2 dagen iets bruin vloeien en licht oranje achtig bij het afvegen. Ik heb net een test gedaan maar die is negatief. Ik heb verder namelijk allemaal symptonen van zwanger zijn. Wat kan dit zijn, wat kan ik doen?

Tesssaaxx, 10-07-2015 14:34 #11
Goedemiddag,
Ik ben 21 jaar, heb 7 jaar aan de pil gezeten en nu bijna 6 weken gestopt met de pil. Ik heb hierna wel een onttrekkingsbloeding gehad, maar k ben nog niet ongesteld geworden sinds dat ik gestopt ben. Ik heb de laatste 1,5 week wel last van mijn buik en rug en dan denk ik dat ik ongesteld moet worden, maar gebeurt steeds niet.

Mijn buik is de laatste tijd ook opgezwollen. Ik heb ondertussen ook een zwangerschapstest gedaan, maar die is negatief. Heeft iemand anders dit ook meegemaakt? Ik snap er niks meer van.

Groetjes

Mahony, 28-06-2015 15:59 #10
Hoi!
Ik ben sinds november gestopt met de pil en was gelijk regel matig ongesteld. Maar nu ben ik voor het laatst in april ongesteld geweest. En het is nu bijna jullie. Twee testen gedaan en allebei negatief. Maak me een beetje zorgen. Kan het zijn dat ik zwanger ben of is er wat anders aan de hand?

Liefs

Rens, 24-11-2014 13:30 #9
Hallo,

Ik ben medio september gestopt met de pil. Heb soms dagen met bruine afscheiding, buikkrampen. Is dit in plaats van ongesteldheid? Momenteel heb ik na 2/3 dagen afscheiding te hebben gehad (wel minimaal), lage rugpijn en een zeurende buikpijn. Gisteren voelde ik een aantal steken rechtsonderin (lies/eileider?).

Groetjes

Anoniem, 14-05-2014 18:16 #8
Hallo,

Ik wil nu stoppen met mijn pil, om proberen zwanger te raken, vroeg me af is het verstandig/ aangeraden om nu al met foliumzuur te starten.

Anoniem, 01-05-2014 16:35 #7
Hallo,
Ik ben 9 jaar ongeveer aan de pil en altijd goed ingenomen maar sinds ik samen woon ben ik daarin iets slordiger geweest, maar daarbij Let ik goed op. Nu heb ik 5 weken geleden in mn laatste week voor de stop week de pil 2x vergeten. En meteen daarna in mn stop week onveilige seks gehad en is mijn vriend in mij gekomen. (Sorry voor de details). Nu na mijn volgende strip van de pil moest ik al een week geleden mijn menstruatie krijgen die heb ik echter niet gehad, heb vanmorgen met ochtend urine een zwangerschaps test gedaan, en die gaf negatief aan. Nu zou het dus ong 5 weken vanaf het moment dat ik onveilige seks heb gehad. Kan het zijn dat het hormoon nu niet meer zichtbaar is als ik een test doe?

Groetjes

Anoniem, 25-01-2014 19:44 #6
Hallo

ik had een vraagje ik ben 2 weken geleden ongesteld geweest, nou dat denk ik, ik had 2 dagen last van bloedverlies dit is minder dan wat ik normaal heb. ik heb toch het gevoel dat ik zwanger ben. heb afgelopen maandag test gedaan maar was negatief, ben vrijdags voor ik ongesteld moest worden bij de dokter geweest en inwendige echo laten maken maar de dokter zei dat er niks was. maar ik vertrouw het niet.

wat moet ik doen?

Anita, 12-12-2013 15:54 #5
Ik ben 27 juli gestopt met de pil, deze slikte ik maar liefst 17 jaar. Ik had gelezen dat zwanger worden meestal minimal een half jaar duurt em aangezien ik al 34 was wilde ik niet te lang wachten met proberen. Al 2 maanden later was ik zwanger! Mijn huisarts zei dat ontpillen een fabeltje is en je juist in de eerste maanden het meeste kans hebt op bevruchting. Dat blijkt bij mij dus te kloppen. Mijn eisprong heb ik mbv ovultietesten gemeten. Succes iedereen!

Anoeska, 09-01-2013 20:35 #4
Ik ben al 8 maanden gestopt met de pil, al 2 maanden niet ongesteld geworden en zwangerschap test blijft maar negatief. Ik snap het helemaal niet meer, me partner ook niet. Ik voel me 's morgens misselijk en geef over en soms last van maagzuur, soms geen eetlust en soms door de dag heen ook een misselijk gevoel.

Anita, 01-10-2012 23:38 #3
Hallo, ik ben ongeveer een half jaar geleden gestopt met de pil. Ik hield de datum bij van wanneer ik ongesteld werd en het was iedere keer op de zelfde datum. Nu had ik vorige maand voor ik ongesteld werd, heel veel pijn in mijn baarmoeder. Ook voelde ik me heel erg duizelig, het leek wel of ik vloog. Normaal zou ik de 13e van de maand dus ongesteld worden, maar de 13e en 14e kreeg ik alleen bruine afscheiding en de 15e begon ik pas echt te bloeden. Ik vond het heel raar, want was een week van te voren dus ook heel erg misselijk en ook duizelig en krampen in mijn baarmoeder. Dit heb ik nooit meegemaakt. Nu vraag ik me dus ook echt af welke datum ik moet aanhouden om mijn cyclus te berekenen of te letten op mijn eisprong, ben helemaal hierdoor de kluts kwijt. Ik hoop echt dat iemand mij kan helpen hiermee, groetjes

Sigrid, 04-05-2012 19:53 #2
Ik ben 5 maanden geleden gestopt met het gebruik van de pil en ik heb de eerste maand daarna hevige menstruatie gehad en sindsdien niet meer. Ik heb een paar zwagerschapstest gedaan met als resultaat negatief. Ik vind heel erg om in zo'n onzekere situatie te leven. Zie daar de bijwerkingen van de pil. Hoe verder…?

Linneke, 02-03-2012 10:34 #1
Ik gebruik na mijn 1e zwangerschap een mini pil Cerazette. Dat wil zeggen een pil waarbij je een normale eisprong hebt. Nu gebruik ik sinds 6 maanden een lichte combinatiepil. Voor mijn eerste zwangerschap en na vele jaren pilgebruik was er direct regelmaat in mijn periodes 24 tot 27 dagen. Nu blijft mijn menstruatie uit en zwangerschaps testen blijven negatief. Kan het zijn dat ook al gebruik ik de pil slechts 6 maanden dat het ontpillen ineens veel langer duurt?

Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 04-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Reacties: 18
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!