Morning-afterpil

Morning-afterpil De morning-afterpil wordt gebruikt na onveilige gemeenschap, wanneer men bang is voor een zwangerschap. Bij juist gebruik is de slagingskans redelijk groot, maar hoe langer men wacht met het innemen, hoe kleiner de kans van slagen. Hoe wordt deze pil gebruikt en waar is hij te koop?

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil is een serie van tabletten die ingenomen kunnen worden nadat er onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft plaats gevonden, op een tijdstip dat de vrouw vruchtbaar is. De morning-afterpil verkleint de kans op een ongewenste zwangerschap.

Hoe werkt de morning-afterpil?

De morning-afterpil bevat levonorgestrel. Dit hormoon voorkomt dat een eicel rijpt. Hierdoor kan er geen eitje bevrucht worden. Wanneer er al een rijp eitje aanwezig is, kan deze dus evengoed bevrucht worden en werkt de morning-afterpil niet.

De morning-afterpil is niet voor honderd procent betrouwbaar: er kan dus niet altijd een zwangerschap mee voorkomen worden. Wanneer de morning-afterpil binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap wordt ingenomen, dan is de kans op slagen ongeveer 95 procent. Tussen de 24 en 48 uur is de slagingskans nog 85 procent. Tussen 48 uur en 72 uur is de slagingskans nog maar 56 procent. De kans op een zwangerschap neemt dus ook toe, maar blijft evengoed klein: wie de pil na 48 tot 72 uur inneemt, heeft een kans van vier procent om toch nog zwanger te worden. Inname van de morning-afterpil binnen 24 uur geeft een kans van minder dan één procent op een zwangerschap.

Waar koop je de morning-afterpil?

De morning-afterpil is te koop bij apotheek en drogist. Hiervoor is geen recept nodig. Ook bij de centra voor anticonceptie, zoals bij Sense en Casa, is de morning-afterpil te verkrijgen. Voor jongeren tot 21 jaar kan de morning-afterpil vergoed worden door de verzekeraar: hiervoor is dan wel een recept via de huisarts nodig. De morning-afterpil is verkrijgbaar bij onder andere de Kruidvat en Etos, twee bekende drogisten.

De morning-afterpil kost ongeveer 15 euro. Hij bestaat uit één tablet die direct ingenomen moet worden met een half glas water. Neem de tablet niet op een lege maag in. Bij braken of diarree is de kans groot dat de morning-afterpil niet voldoende werkt.

Bijwerkingen

Het meest komt misselijkheid voor bij gebruik van de morning-afterpil: bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen komt dit voor. Soms komt hier ook braken bij. Indien het braken binnen drie uur na het innemen van de pil voorkomt, moet er een nieuwe morning-afterpil worden ingenomen.

Een aantal vrouwen krijgt last van gevoelige borsten of een veranderend patroon in de menstruatie. Dit zijn bijwerkingen die slecht tijdelijk voorkomen. Vaak komt de menstruatie wat eerder op gang dan normaal. Dit komt vrij veel voor. Na inname van de morning-afterpil kan de anticonceptiepil ook gewoon weer ingenomen worden zoals gewend. De anticonceptiepil werkt goed nadat deze zeven dagen achtereen is ingenomen, op de juiste manier.

Andere morning-after methoden

Vroeger was er een andere morning-afterpil, die uit oestrogeen bestond. Dit was een serie tabletten die men gedurende vijf dagen moest innemen. De hoge dosering oestrogeen voorkomt dat een bevruchte eicel niet kan innestelen, doordat er een verandering in het baarmoederslijmvlies plaats vindt.

Een hoge dosering anticonceptiepil met oestrogeen en levonorgestrel heeft hetzelfde effect als de morning-afterpil: deze moet dan binnen twaalf uur na de geslachtsgemeenschap worden ingenomen. In de morning-afterpil zit 1,5 milligram levonorgestrel. Dit moet dus behaald kunnen worden door het slikken van de anticonceptiepil. Een anticonceptiepil van het merk Microgynon-50 bevat 0,125 milligram levonorgestrel. Er zouden dus twaalf van deze pillen ingenomen moeten worden om hetzelfde effect te bereiken als met de morning-afterpil. Hoewel deze methode wel wordt gebruikt door vrouwen, is het toch verstandiger om een morning-afterpil te gaan halen.

Toch zwanger

Wanneer na gebruik van de morning-afterpil blijft dat me toch zwanger is, staat men voor de keus: de zwangerschap voortzetten of afbreken? Een overtijdsbehandeling is een zeer vroege abortus die binnen zes weken uitgevoerd kan worden. Een vroege abortus kan middels zuigcurettage of een abortuspil.

Let na het gebruik van de morning-afterpil altijd goed op signalen die een zwangerschap aan kunnen duiden. Hoewel de kans zeer klein is, zijn er vrouwen die toch zwanger zij geworden na het gebruik van de morning-afterpil.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
De morning-afterpilDe morning-afterpilDe morning-afterpil is niet als vervanging te bezien van de normale anticonceptiepil, maar is een noodmaatregel. Deze pi…
Wat doet de morning-afterpilWat doet de morning-afterpilStel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blij…
De anticonceptiepil vergeten, wat nu?De anticonceptiepil is een pil die voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt. Het komt weleens voor dat je de pil vergeet.…

Gevolgen van vroeggeboorte en een te laag geboortegewichtGevolgen van vroeggeboorte en een te laag geboortegewichtPrematuriteit (vroeggeboorte) en dismaturiteit (een te laag geboortegewicht) komen regelmatig voor bij zwangerschappen.…
Bepalen van de ovulatie / eisprongBepalen van de ovulatie / eisprongAls je graag zwanger wil worden, ben je natuurlijk erg benieuwd op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Iedere mens…
Bronnen en referenties
  • http://www.sense.info/zwanger/morning-afterpil/
Reacties

Sean, 12-02-2015
Ik heb gemeenschap gehad met mijn vriendin, zij gebruikt de pil, maar toch hebben we een condoom gebruikt en helaas is die gescheurd.
Moet ze nu een morning afterpil gebruiken?
Ik ben erg bang. Reactie infoteur, 16-02-2015
De anticonceptiepil heeft een betrouwbaarheid van 99 procent.

B., 17-05-2013
Het klopt niet helemaal. Een map zorgt er ook voor dat een reeds bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoeder. Als je al zwanger BENT, dus de bevruchte eicel was al ingenesteld voordat je de map innam, dan kan er (voor zover bewezen is) niks gebeuren met het kindje. Is wel een heel belangrijk iets om recht te zetten… Reactie infoteur, 18-05-2013
Ik adviseer u zeer sterk de werking van de morning after pil goed door te nemen. Er is alleen wetenschappelijk bewezen dat de MAP de eisprong uitstelt. Dat deze een bevruchte eicel verhinderd zich in te nestelen wordt vaak beweerd, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Een gevaarlijke aanname die u hier maakt.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.