Paracetamol tijdens de zwangerschap

Paracetamol tijdens de zwangerschap Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of zij paracetamol mogen gebruiken tijdens de zwangerschap en zo ja, in welke dosering. En ook na de bevalling vragen vrouwen zich af of het gebruik van paracetamol effect heeft op de baby via de borstvoeding. Kortom: paracetamol tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding, is dat veilig? In dit artikel wordt antwoord gegeven op die vragen.

Inleiding

Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Het middel is vrij verkrijgbaar in de apotheek, er is dus geen recept voor nodig. Paracetamol heeft een pijnstillende en een koortswerende werking en wordt dan ook veel ingezet bij pijn en ontstekingen. Paracetamol wordt snel en vrijwel volledig opgenomen door het lichaam en kan gebruikt worden voor de pijnbestrijding bij een groot aantal aandoeningen. Het middel heeft relatief weinig bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen. Paracetamolgebruik wordt veilig geacht tijdens de zwangerschap en de borstvoeding, mits het in de juiste doseringen wordt gebruikt.

Wanneer gebruikt u paracetamol?

Paracetamol kan onder andere gebruikt worden bij de volgende aandoeningen:
  • Koorts en pijn bij griep, verkoudheid en na vaccinatie.
  • Hoofdpijn
  • Kiespijn
  • Zenuwpijn
  • Spit
  • Spierpijn
  • Menstruatiepijn
  • Lichte tot matige pijn bij artrose van de heup of artrose van de knie.

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af of zij paracetamol wel of niet mogen gebruiken tijdens de zwangerschap. Over deze vraag is veel discussie en de meningen zijn verdeeld. Uit wetenschappelijk onderzoek is niet gebleken dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het ongeboren kind. Paracetamol kan in beperkte mate (de therapeutische dosering) gebruikt worden zonder schadelijke gevolgen voor de foetus. De maximale therapeutische dosering is niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag. In die dosering wordt paracetamol al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het ongeboren kind.

Als de dosering van 2 gram per dag u niet van de pijn af helpt dient u te overleggen met uw arts wat een raadzame oplossing is. Dit geldt ook voor vrouwen die langdurig paracetamol moeten gebruiken.

Paracetamol tijdens de borstvoeding

Veel vrouwen vragen zich na de geboorte van hun kind af of zij paracetamol mogen gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Ook over deze vraag is veel discussie en de meningen zijn verdeeld. Uit wetenschappelijk onderzoek is niet gebleken dat het gebruik van paracetamol tijdens het geven van borstvoeding schadelijk is voor het kind, maar er wordt wel aangeraden om het middel slechts kortdurend te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Paracetamol kan dus wel kortdurend en in beperkte mate gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding. Het advies is om paracetamol tijdens het geven van borstvoeding niet langer dan twee dagen achtereen te gebruiken en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag te gebruiken. Paracetamol komt in de moedermelk terecht, maar in een kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd wordt het gebruik gezien als veilig voor de baby.

Ook hier geldt dat indien u paracetamol langer nodig heeft en u borstvoeding wilt geven, u dient te overleggen met uw arts of apotheker.

Lees verder

© 2011 - 2020 Ikn280, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Waarom de paracetamolIedereen weet wel wat een medicijn is. Als je aan iemand vraagt wat een medicijn is, krijg je meestal een antwoord dat l…
Zwangerschap en MigraineZwangerschap en MigraineEen bekende reden voor migraine is de verandering in de hormoonspiegel. Bij vrouwen verandert de hormoonspiegel sterk ti…
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Verschil tussen aspirine en paracetamolAspirine en paracetamol worden beiden gebruikt als bestrijders van pijn en koorts. Aspirine werkt koortsverlagend is pij…

Zwangerschap en de juiste voeding, ook voor vegetariërsZwangerschap en de juiste voeding, ook voor vegetariërsVeel mensen kiezen tegenwoordig voor een vegetarische levensstijl. Het is dan ook niet onlogisch dat er ook zwangere vro…
Het koperspiraaltjeHet koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan…

Reageer op het artikel "Paracetamol tijdens de zwangerschap"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ikn280
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!