Zwangerschap en Migraine

Zwangerschap en Migraine Een bekende reden voor migraine is de verandering in de hormoonspiegel. Bij vrouwen verandert de hormoonspiegel sterk tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, kan de situatie verbeteren of verslechteren.

Hormoon spiegels tijdens de zwangerschap

Het oestrogeen niveau kan oplopen tot wel 100 keer het normale niveau gedurende de zwangerschap. Voor het progesteron geldt dat het niveau daalt in het begin van de zwangerschap en dat het toeneemt naarmate de duur van de zwangerschap toeneemt.

Als een vrouw niet zwanger is, is de fluctuatie van haar hormoonspiegel niet zo groot als in vergelijking met een wel zwangere vrouw. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat gedurende de zwangerschap migraine minder vaak voorkomt.

Tijdens de zwangerschap is ook het niveau van de endorfine veel hoger dan normaal. Endorfine is het pijnstillende hormoon dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt, ook dit kan een verklaring zijn voor het feit dat tijdens de zwangerschap afwijkingen plaatsvinden in het migraine patroon..

Migraine wordt niet altijd minder

Jammer genoeg, is het niet zo dat een zwangerschap altijd positief uitwerkt op het migraine patroon, zeker niet gedurende de eerste weken van de zwangerschap. Als een vrouw minder eet en drinkt vanwege de ochtend misselijkheid, kunnen een verlaging van het bloedsuiker gehalte en minder vocht ertoe leiden dat er juist een toename kan zijn van migraine aanvallen.

Veilige geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Indien een zwangerschap zich aandient, of indien je van plan bent om zwanger te raken, is het verstandig om met de huisarts te overleggen welke medicatie het beste kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap of de periode van het geven van borstvoeding. Het meest ideaal zou zijn om geheel te stoppen met medicijnen, omdat medicijnen in de praktijk niet worden uitgetest op zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Indien er een pijnstiller moet worden ingenomen, is paracetamol het veiligst gedurende de zwangerschap of in de periode dat er borstvoeding wordt gegeven. Het beste is om de paracetamol in te nemen tijdens het eten om irritatie van de maag te voorkomen. Een oplosbare tablet is te prefereren boven een vaste tablet als de migraine aanval zich aandient. Als het einde van de zwangerschap zich aandient is het beter om geen aspirine meer te nemen, omdat het bloed dunner maakt. Voorkom ook om meer dan 600mg ibuprofen per dag in te nemen.

Alternatieve geneesmiddelen

Veel vrouwen proberen alternatieve geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Terwijl sommige alternatieve middelen veilig kunnen zijn, moet er rekening mee worden gehouden dat andere middelen net als traditionele geneesmiddelen de zwangerschap negatief kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij een aromatherapie moeten bepaalde oliën niet worden gebruikt zoals bijvoorbeeld rozemarijn. Ook voetreflex therapie kan beter niet worden toegepast gedurende de zwangerschap. Het is in alle gevallen zo dat de therapeut op de hoogte moet worden gesteld van het feit dat je zwanger bent.

Terugkomende migraine

Door het plotseling lager worden van het oestrogeen niveau, zullen sommige vrouwen last krijgen van migraine enkele dagen na de geboorte. Maar deze migraine kan ook het gevolg zijn van andere factoren zoals vermoeidheid, uitdroging en een verlaagde bloedsuiker spiegel.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Endocriene en Neuraal therapieEndocriene en neuraal therapie zijn twee verschillende therapieën en toch hebben ze met elkaar te maken. Het zijn beide…
Migraine: oorzaken, gevolgen en remedieTien procent van de Nederlanders heeft wel eens last van migraine. Migraine is een bijzonder pijnlijke aandoening die ni…
Clomid ® (Clomifeencitraat): werking en bijwerkingenClomifeencitraat (merknaam Clomid ®) is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij sommige vrouwen die moeilijk zwang…

7 tips om gewicht te verliezen na de zwangerschap7 tips om gewicht te verliezen na de zwangerschapJe bent zojuist getuige geweest van één van de wonderen van het leven. Een kind ter wereld brengen is één van de mooiste…
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Costaric (128 artikelen)
Laatste update: 29-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.