Novasure: het verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Novasure: het verwijderen van het baarmoederslijmvlies Sommige vrouwen hebben een hevige menstruatie met veel klachten zoals hevig bloedverlies met doorlekken, bloedarmoede en vermoeidheid, waardoor het dagelijkse leven behoorlijk belemmerd kan worden. Voor sommige vrouwen is Novasure de oplossing voor hun menstruatieproblemen. Bij Novasure wordt er via een elektronchirurgisch instrument het baarmoederslijmvlies verwijderd. Het is een snelle en simpele oplossing die meestal in ongeveer vijf minuten uitgevoerd kan worden onder plaatselijke verdoving.

Menorragie

Wanneer het bloedverlies tijdens de ongesteldheid zeven dagen of meer duurt, waarbij het bloedverlies zo hevig is dat je de bescherming om het uur moet vervangen, is er sprake van menorragie. Vrouwen die aan menorragie lijden, kunnen last hebben van vermoeidheid, bloedarmoede en beperkt zijn in hun dagelijkse activiteiten. Ze lekken gauw door wat erg ongemakkelijk is. Ongeveer één op de twintig vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

Behandelingsmogelijkheden

Soms wordt er gekozen voor hormoontherapie door een anticonceptiemiddel te gebruiken. Dit werkt niet bij elke vrouw en sommige vrouwen krijgen last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, gewichtsschommelingen en misselijkheid. Dan bestaan er nog andere behandelingen zoals het laten verwijderen van de baarmoeder (hysterectomie). Dit is een operatieve ingreep die onder narcose plaatsvindt, waarbij er een lange hersteltijd nodig is. Dit is een vrij intensieve ingreep en het is voor sommigen de enige manier om van menorragie af te komen. De vrouw moet in dat geval geen kinderwens meer hebben.

Verwijderen baarmoederslijmvlies

Soms wordt er door de dokter geadviseerd om het baarmoederslijmvlies te laten verwijderen. De vrouw moet dan ook in dit geval geen kinderwens meer hebben. Het is een ingreep die op vrij eenvoudige wijze kan worden uitgevoerd. Het laten uitvoeren van deze ingreep met Novasure kan poliklinisch of in een artsenpraktijk plaatsvinden en heeft minder bijwerkingen en risico’s dan hormoontherapie. De ingreep zelf duurt ongeveer anderhalve minuut en is sneller dan alle andere manieren om het baarmoederslijmvlies te verwijderen.

Novasure

Tegenwoordig is er een nieuwe manier om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Sommige apparaten werken met een verhitte vloeistof om het slijmvlies te verwijderen. Andere apparaten werken met lagere temperaturen om hetzelfde te bereiken. Bij Novasure wordt er een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het slijmvlies te verwijderen. Deze ingreep hoeft niet langer dan vijf minuten te duren en geeft relatief weinig bijwerkingen. Voorafgaand aan de ingreep wordt er een uitstrijkje en een biopsie gedaan om te kijken of je in aanmerking komt.

Hoe het in zijn werk gaat

De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met het baarmoederslijmvlies. Een plaatselijke verdoving rond en in de baarmoedermond is voldoende. Soms wordt daarbij een kalmeringsmiddel gegeven zodat de vrouw zich wat prettiger voelt. De dokter zal de baarmoederhals iets verwijden en brengt vervolgens een dun buisje de baarmoeder in. Daarna schuift hij een driehoekig instrument naar binnen die zich in de baarmoeder uitvouwt. Gedurende ongeveer anderhalve minuut krijgt de baarmoeder elektrische energie toegediend. Daarna wordt het driehoekige instrument van gaas teruggetrokken en uit de baarmoeder verwijderd. Sommige vrouwen ervaren een soort krampachtig gevoel, maar er zijn ook vrouwen die er niets van voelen.

Voordelen

De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met Novasure is snel en simpel. Er zijn geen voorbehandelingen en hormoonbehandelingen nodig. Bij andere methodes moet er vooraf geneesmiddelen worden ingenomen om het baarmoederslijmvlies te laten slinken. De behandeling met Novasure geeft weinig bijwerkingen, is minder duur en kan tijdens elk moment van de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie. Veel vrouwen ervaren een aanzienlijke vermindering van de menstruatieklachten waarbij er minder bloedverlies en pijn is. Bij sommige vrouwen houden de bloedingen helemaal op.

Complicaties

Zoals geldt voor elke ingreep, kunnen er complicaties ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn kramp en bekkenpijn. Meestal zijn deze na een dag weer verdwenen. Andere klachten kunnen zijn: infecties, misselijkheid na de ingreep, thermische beschadiging van het omliggende weefsel, vaginale afscheiding en bloedingen en een perforatie van de baarmoederwand.

Zwangerschap

Er wordt geadviseerd om deze ingreep alleen uit te laten voeren als je geen kinderwens meer hebt. Het is echter nog wel mogelijk om zwanger te kunnen raken, maar dit kan erg gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind. Daarom moet je nog wel een voorbehoedsmiddel gebruiken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Hevig menstrueren, waarom en wat kan men er aan doen?Een hevige ongesteldheid is voor iedereen anders, dit kan zijn als met vaak moet verschonen of als men het idee heeft da…
Novasure: Behandeling bij hevige menstruatie en bloedverliesNovasure: Behandeling bij hevige menstruatie en bloedverliesNaar schatting 10 tot 30% van de vrouwen heeft last van hevige menstruaties waardoor ze belemmerd zijn om volop van het…
Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigMenstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigGeen vrouw is hetzelfde, dus ook geen menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft PMS, de andere heeft nergens la…

Fenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandelingFenomeen van Raynaud: symptomen, oorzaak en behandelingHeb je af en toe koude, dove, pijnlijke vingers/tenen? Mogelijk heb je last van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een…
Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE)Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE)Chronische discoïde lupus erythematosus (CDLE) is een vrij zeldzame huidziekte, welke tot de groep van zogeheten 'bindwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Therapractice, Pixabay
  • www.novasure.net.cn/nl/irregular-period/heavy-menstrual-bleeding/index.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.