Zwangerschap: week 25 tot en met 28

Zwangerschap: week 25 tot en met 28 De 25ste tot en met 28ste week van de zwangerschap, zul je ervaren als een periode waarin je buik opeens ontzettend hard gaat groeien. Aan de ene kant lijkt de zwangerschap nu al zo lang te duren, maar aan de andere kant gaat het nu opeens juist heel snel! Je bent in week 28 zelf al aangekomen in het laatste trimester!

Week 25

Vanaf deze periode is het voor je baby mogelijk om bewust te voelen. Het voelzintuig is volledig ontwikkeld. Verder groeit hij nog steeds erg snel. Hij kan nu zelfs niet meer los in het vruchtwater zwemmen. Wel is het nog mogelijk om van positie te veranderen. Zo kan hij de ene dag met zijn hoofdje omhoog liggen, en de andere dag weer naar beneden.

Je partner zou nu het hartje van de baby kunnen horen, door middel van een wc rol. Deze moet ongeveer 10 centimeter onder de navel worden geplaatst. Het kan zijn dat je de wc rol een aantal keer moet verplaatsen, om het hartje te kunnen horen. Vanaf de 25ste week zal je iets vaker bij de verloskundige op controle komen. Voorheen was dit om de 4 weken. Vanaf nu zal dit om de 3 weken zijn.

Week 26

26 weken zwanger, het kindje zit alweer een half jaar in je buik! Een andere mijlpaal in de 26ste week is dat het kindje nu officieel levensvatbaar is. Mocht het kindje door omstandigheden nu worden geboren, dan heeft het een overlevingskans van 81%. Echter moeten de longetjes nog verder rijpen, en is de kans op infecties erg groot!

Rond deze periode kun je veel last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken dan samen, en je buik voelt hard en gespannen aan. Harde buiken kunnen voorkomen doordat je te druk bent. Wanneer je merkt dat je hier last van hebt, doe dan vooral iets rustiger aan. Ook kun je wat last hebben van je ribben, doordat de baby hier tegenaan schopt. Dit geeft een beurs gevoel. Verder zul je merken dat je vaker moet plassen. De baby zal flink tegen de blaas aan kunnen duwen.

Week 27

De 27ste week is de laatste week van het tweede trimester. De baby zal nu vooral aankomen in gewicht. In lengte zal het nu niet meer zo snel gaan. De wenkbrauwen en wimpertjes zijn al helemaal gevormd. De kleur van de ogen is nu grijsblauw. Dit blijft voorlopig zo, zelfs tot na de geboorte. Ongeboren baby's hebben regelmatig de hik, dit kun je zelfs voelen in je buik.

Je zal merken dat je energie weer wat afneemt rond deze tijd. Je kunt je moe en futloos voelen, net als in het eerste trimester van de zwangerschap. Ook kun je meer de behoefte voelen om samen met je partner te zijn, zonder andere mensen om je heen.

Week 28

Je bent nu in het derde trimester van de zwangerschap beland! Het kindje is al helemaal gevormd, en ziet er al uit als een pasgeboren kindje. De verhouding van het lichaam ten opzichte van het hoofd, kloppen nu beter dan een aantal weken terug. De baby is lang bedekt geweest met een laagje donshaar. Dit laagje verdwijnt deze week. Het huidje van de baby wordt nu bedekt met een laag huidsmeer. Dit voorkomt dat het huidje van de baby uitdroogt.

Het verschil tussen een jongetje en een meisje wordt nu merkbaar, doordat een jongetje vanaf deze periode iets zwaarder zal zijn dan een meisje.

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…

Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentSlimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentGezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoon…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Reactie

Chantal, 17-07-2013
HELP HELP HELP!
ik ben 28 weken zwanger en tijdens mijn zwangerschap constateerde de verloskundige dat mijn bloeddruk en onder bloeddruk te hoog was afgelopen maandag was die zo hoog dat ze mij door stuurde naar het ziekenhuis voor bloed onderzoeken urine onderzoeken. daaruit bleek de waarders allemaal goed te zijn alleen me ijzer was een tikkeltje aan de lage kant. nou kreeg ik vanmorgen een telefoontje van het ziekenhuis dat ze morgen (donderdag) een groei echo willen maken van het kindje en ook omdat ze vinden dat me buik klein is. en omdat dit de eerste zwangerschap is weet ik niet wat het allemaal inhoud en of ik me extra zorgen moet maken of juist niet want op het moment genieten is er even niet meer bij zeg maar.

Gr Chantal Reactie infoteur, 17-07-2013
Hallo Chantal,

Wat een vervelende situatie, om eerlijk te zijn heb ik persoonlijk precies zo'n situatie meegemaakt. Vanaf 28 weken zwangerschap veel last gehad van een hoge bloeddruk, maar bij urine onderzoeken kwam er steeds niets uit. Ook mijn buik was erg klein! Het enige dat ik je kan adviseren is: laat zeer regelmatig je bloeddruk en urine controleren! Bij mij heeft de situatie zich bij 36 weken ontwikkeld tot een zwangerschapsvergiftinging, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn! Ik wens je veel succes toe met het vervolg van je zwangerschap, en hopelijk krijg je snel duidelijkheid!

Groetjes, Denn

Denn (148 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.