De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwanger In week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar, de komende weken zal de baby alleen nog groeien (nog zo'n 150 gram per week). In week 34 kan een baby beginnen met indalen, maar dit kan ook pas later gebeuren. Lees in dit artikel alles over de vierendertigste week van een zwangerschap.

In gewicht aankomen

Tijdens de laatste weken van een zwangerschap is het vooral belangrijk dat een baby in gewicht aankomt. De extra grammen maken de baby weerbaarder tegen ziektes en infecties buiten de baarmoeder. In week 34 weegt een baby rond de 2200 gram, en is zo'n 43 centimeter lang. Al echt een klein kindje. De longen van de baby werken vrijwel helemaal optimaal; een baby die in week 34 geboren wordt hoeft daarom niet persé in een couveuse terecht te komen. Rond week 34 kunnen baby's (een begin maken) met indalen. Bij een eerste kindje gebeurt dit echter meestal rond week 37, bij een tweede kindje kan het indalen zelfs wachten tot aan de bevalling zelf. Het indalen van de baby zegt niet veel over het tijdstip van bevallen; in heel specifieke gevallen kan het wel duiden op een 'probleem' zoals het hoofdje dat niet in het bekken van een zwangere vrouw past.

Harde buiken en voorweeën

Zwangere vrouwen kunnen, soms al in een vroeg stadium van de zwangerschap, last krijgen van harde buiken en later van voorweeën. Hoewel er een klein verschil is tussen harde buiken en voorweeën, lijken ze erg op elkaar. Bij een harde buik trekt de baarmoeder van een zwangere vrouw samen en wordt de buik letterlijk heel erg hard (zo hard als een voetbal). Niet alle zwangere vrouwen herkennen een harde buik; en soms krijgen zwangere vrouwen zelfs helemaal geen harde buiken. Bij een tweede of volgende zwangerschap is de kans op een harde buik groter. Harde buiken kunnen sneller optreden na beweging of inspanning. Veel harde buiken in een vroeg stadium van de zwangerschap kan dan ook betekenen dat een zwangere vrouw te druk is. Meestal in een wat later stadium van de zwangerschap (vanaf week 34) kan een zwangere vrouw last krijgen van voorweeën. Voorweeën lijken dus op harde buiken, maar zijn vaak (enigszins) pijnlijk. Voorweeën kunnen ook met regelmaat terugkomen, bijvoorbeeld om de 3, 8 of 15 minuten. Bij voorweeën is er nog geen sprake van echte weeën, maar soms vinden zwangere vrouwen het lastig om te bepalen of er nu voorweeën of echte weeën zijn.

Verlof

Vanaf week 34 gaan de meeste zwangere vrouwen die werken met verlof. Soms al eerder, bijvoorbeeld door lichamelijke klachten, maar soms ook iets later. De meeste zwangere vrouwen hebben het op den duur echt toe aan hun verlof; het 'dragen' van een grote buik kan best vermoeiend zijn, en vanaf week 34 kunnen ook veel andere kwaaltjes toenemen of terugkeren.

Jij in de vierendertigste week

Misschien ga je om de zoveel weken 'gewoon' nog naar je verloskundige, maar het kan ook zijn dat je vanaf week 34 naar een gynaecoloog moet. Bijvoorbeeld omdat je eerder een keizersnede hebt gehad of in verwachting van een twee- of meerling bent. De controlebezoeken bij een gynaecoloog kunnen iets 'zakelijker' verlopen dan bij de verloskundige; bepaal dan ook voor ieder bezoek of je vragen hebt en wat je precies rondom de bevalling wilt en moet weten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…

Zwanger en geheugenverliesZwanger en geheugenverliesZwanger en het geheugen; veel zwangere vrouwen klagen over een geheugenverlies tijdens de zwangerschap. Voor sommigen li…
Slaapproblemen tijdens de zwangerschapSlaapproblemen tijdens de zwangerschapSlaapproblemen tijdens de zwangerschap is iets waar veel vrouwen, met name in de laatste maanden van de zwangerschap las…
Bronnen en referenties
  • www.forumvoorzwangerevrouwen.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.