Slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Slaapproblemen tijdens de zwangerschap Slaapproblemen tijdens de zwangerschap is iets waar veel vrouwen, met name in de laatste maanden van de zwangerschap last van hebben. Er zijn meerdere oorzaken waarom het slapen problemen kan geven.Toch zijn er een aantal mogelijkheden om het probleem van slecht slapen tegen te gaan. In dit artikel worden enkele suggesties gedaan waar je als zwangere vrouw je voordeel mee kunt doen.

Slaapproblemen oorzaken

Door de toename van zowel gewicht als omvang van het lichaam, lukt het vaak niet meer om de slaapposities welke je gewoon was in te nemen. Ook gebeurd het dat op het moment dat je in slaap begint te vallen de baby zich als een kleine acrobaat begint te gedragen en het nodig vindt om eens flink te beginnen met schoppen en bewegen. Daarnaast kan het zo zijn dat er zoveel door je hoofd spookt en dat je piekert over allerlei zaken waardoor het moeilijk is om te slaap te vatten. Ook de extra gestimuleerde stofwisseling, onder invloed van een verhoogde activiteit van de schildklier, kan er voor zorgen dat de hartslag wat sneller is dan normaal, kortom er kunnen nogal wat redenen zijn waarom er met name gedurende de zwangerschap slaapproblemen kunnen ontstaan.

Mogelijke oplossingen

Ontspanning

Probeer een vorm van ontspanning te vinden. Maak hier een onderdeel van bij de routine om te gaan slapen. Sommige vrouwen vinden baat bij Yoga als een goede vorm voor zowel ontspanning alsook van lichaamsbeweging. Anderen nemen een warm bad of lezen een boek. Ook vormen van meditatie kunnen er voor zorgen dat het lichaam zich meer ontspand. Ontspanning kan er voor zorgen dat de stress en de zorgen van overdag worden verminderd waardoor er kans is op een betere nachtrust.

Oefeningen

Het uitvoeren van bepaalde oefeningen kan op zich geen kwaad, het lichaam raakt wat meer vermoeid, maar dat kan de kwaliteit van de nachtrust ten goede komen. Regelmatige lichaamsbeweging kan er tevens voor zorgen dat krampen in de benen, iets waar veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van hebben, verminderen. Doe de oefeningen liever niet vlak voor het naar bed gaan, omdat de toename van endorfine en adrenaline je juist wakker kunnen houden.

Voeding

Voorkom zoveel mogelijk pittige, zure en vette voedingsmiddelen. Om maagklachten, brandend maagzuur en verstopping te voorkomen, is het verstandig om de laatste twee uren voor het naar bed gaan zo min mogelijk te eten. Drink zo weinig mogelijk koffie, thee, cola of andere stimulerende drankjes, beperk het in ieder geval enkele uren voor het slapen gaan. Als alternatief zou cafeïne-vrije koffie of nog liever een warme kop melk voor het slapen kunnen worden genomen om meer te ontspannen. Sommige vrouwen hebben baat bij warme melk waarin een lepel honing wordt gedaan.

Hazeslaapje

Eén of twee hazeslaapjes gedurende de dag kunnen bevordelijk zijn voor de nachtelijke slaap. Als het lichaam af en toe wat rust neemt is het meer ontspannen en is de kans op een verbeterde nachtrust daadwerkelijk aanwezig.

Het bed

De zwangerschap kan een prima aanleiding zijn om eens uit te kijken naar een ander matras. Het kan zijn dat de voorkeur uitgaat naar een zacht matras, maar zorg dan ook voor een goede ondersteuning van het lichaam. Neem contact op met een specialst van bedden en matrassen en laat je goed adviseren. Een goed matras kan het verschil betekenen tussen slecht slapen en een goede nachtrust. Ook valt te overwegen om naar een iets ruimer bed uit te kijken, omdat veel vrouwen het prettig vinden om tijdens te zwangerschap over wat meer ruimte te beschikken. Kies in ieder geval voor comfortabel beddegoed wat mee kan ademen, veel vrouwen hebben gedurende de zwangerschap last van nachtelijke opvliegers.

Nachtkleding

Indien je gewend bent om in een pyjama te slapen, kies dan voor een pyjama met wat meer comfort. Ook wijdvallende shirts bevallen in de praktijk erg goed. Omdat zwangere vrouwen vaak last hebben van afwisselend warme en koude aanvallen vanwege hormonen en een slechte bloedsomloop is het prettig om ademend katoen te dragen om warm te blijven maar niet oververhit te raken.

Slaapkamertemperatuur

Zorg voor een goed geventileerde niet te warme slaapkamer. De in het moederlichaam groeiende baby zorgt voor extra warmte. Indien het wat te fris wordt midden in de nacht gebruik dan extra beddegoed.

Meer artikelen rondom de zwangerschap en bevaling zijn te vinden op mijn special over dit onderwerp.
© 2011 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapSlaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goed…
De ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 30 weken zwangerIn week 30 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 1300 gram, en is zo'n 38 centimeter lang. Hoewel de baby nog vrij go…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…

De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
Weeën opwekken; zo doe je dat!Weeën opwekken; zo doe je dat!Het kan voor zwangere vrouwen behoorlijk frustrerend zijn om 'overtijd' te lopen tijdens de zwangerschap. Toch gebeurt h…
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.