Zwanger en geheugenverlies
Zwanger en het geheugen; veel zwangere vrouwen klagen over een geheugenverlies tijdens de zwangerschap. Voor sommigen lijkt dit onzin: toch ervaren veel vrouwen dat ze moeite hebben met het onthouden van dingen tijdens de zwangerschap. Hoe is dit mogelijk en wat kan je als zwangere hiertegen doen?
Zwanger en geheugenverlies
Het overkomt iedere zwangere vrouw vroeg of laat: naar de winkel gaan en met legen handen thuis komen. Drie keer de trap op lopen om boven iets te pakken, en drie keer met lege handen weer naar beneden lopen. Gezichten ineens niet meer herkennen en een verjaardag vergeten. Tijdens de zwangerschap lijkt het geheugen ineens aangetast te zijn.
Vaak wordt er gedacht dat dit door de drukte van de zwangerschap komt. Want ach, een zwangerschap is een drukke bezigheid: de voorbereidingen voor de komst van de baby, afspraken bij de verloskundige, zwangerschapsyoga, kaartjes uitzoeken etc. daarbij wordt er ook vaak gedacht dat een zwangere vrouw zo bezig is met het kind in haar buik, dat ze alles om zich heen vergeet.
Echt geheugenverlies tijdens de zwangerschap?
De waarheid is echter anders: tijdens de zwangerschap treedt er daadwerkelijk geheugenverlies op. Dit komt door het hormoon progesteron. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt en zorgt ervoor dat er onder andere geen tweede eitje bevrucht wordt, dat de baarmoeder wordt voorbereid op de zwangerschap en dat er geen menstruatie optreedt. Progesteron geeft het lichaam dus door dat er sprake is van een zwangerschap. Het hormoon progesteron wordt gedurende de gehele zwangerschap aangemaakt. Het beschermt de zwangerschap tegen het afbreken hiervan. De prikkeling van de spieren in de baarmoeder worden afgeremd, zodat de vrucht niet wordt afgestoten. daarnaast zorgt progesteron ervoor dat de melkklieren zich tijdens de zwangerschap vergroten, waardoor er na de bevalling melk geproduceerd kan worden.
Progesteron heeft echter ook een nadelige invloed op de hersenen: het remt het geheugen af. Het hormoon zorgt er in de hersenen voor dat nieuwe informatie niet goed wordt opgeslagen. Ook wordt het gedeelte herinnering aangetast: het wordt moeilijker om zich bepaalde dingen te herinneren. Vaak is het wel mogelijk om dagelijkse dingen te herinneren: telefoonnummers van familie en vrienden, gezichten die men dagelijks ziet etc. Maar wanneer er nieuwe mensen ontmoet worden of nieuwe telefoonnummers opgeslagen moeten worden in het geheugen, blijkt dit zeer moeilijk te zijn.
Zwanger en de boodschappen vergeten
Het gebeurt maar al te vaak: dat de boodschappen vergeten worden. Als zwangere vrouw ga je winkelen en je komt met lege handen weer thuis. Om met geheel andere dingen, omdat je vergeten bent wat je moest gaan halen. Dit is niks nieuws onder de zon, maar een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap.
Om niet te veel te vergeten, is het handig om vooraf altijd een boodschappenbriefje te maken. Dit hoeft niet direct gebruikt te worden: haal het voor het bereiken van de kassa tevoorschijn om nog even te controleren of alles wel daadwerkelijk in het karretje ligt. Het naar boven lopen en met lege handen weer benden komen is ook heel vervelend, vooral wanneer de zwangere vrouw toch al last heeft van haar bekken. Het helpt dan om hardop te herhalen wat er gehaald gaat worden boven. Blijf dit herhalen totdat het voorwerp in handen is.
Schaar of mobiele telefoon krijgt? Kijk eens in de koelkast of in de bestekla. Grote kans dat het voorwerp zich op een plek bevindt, waar het niet thuishoort. Dit heeft alles te maken met het hormoon progesteron. Er ontstaat een lichte stoornis in het geheugen, waardoor voorwerpen op verkeerde plaatsen worden neergelegd. Dit heeft te maken met het ophalen van verkeerde informatie: kaas hoort in de koelkast en een schaar in de bestekla. Vaak wordt, wanneer de schaar vastgehouden wordt, de verkeerde informatie naar boven gehaald: koelkast. Automatisch wordt hierop de schaar in de koelkast gelegd. Wellicht dat de kaas terug te vinden is in de bestekla.
Het geheugen herstelt zich vanzelf na de bevalling. Dit kan enkele weken duren, totdat het hormoonniveau weer voldoende gedaald is. Wanneer het geheugenverlies na de bevalling toch langer blijft aanhouden dan gewenst of wanneer het ernstige vormen aan begint te nemen, is het raadzaam om een (huis)arts te bezoeken.