Geheugenverlies of amnesie tegengaan

De werking van het geheugen van de mens is nog steeds niet helemaal duidelijk. Daarom is het ook zo bijzonder moeilijk om medicatie te ontwikkelen om geheugenverlies tegen te gaan.

Oorzaken

Geheugenverlies of amnesie kan verschillende oorzaken hebben: het kan voorkomen ten gevolge van een ziekte (dementie), een ongeval (een klap op het hoofd, een hersenbloeding), het gebruik van alcohol of medicijnen (kalmeermiddelen) of gewoon door stress.

Genezen of niet?

Om het geheugenverlies tegen te gaan of het geheugen opnieuw in zijn oorspronkelijke staat te herstellen is er geen medicatie voorhanden. Hier staat men nog zo goed als nergens.

In bepaalde gevallen zijn er evenwel mogelijkheden: zo het geheugenverlies te wijten is aan stress bijvoorbeeld is het mogelijk het tegen te gaan door positiever te gaan denken. Mensen met stress voelen zich vaak sociaal geïsoleerd en hebben een negatief zelfbeeld. Het komt erop aan dit beeld helemaal om te draaien.

De technologie stortte zich op dit principe om een zogenaamde ‘hersenoplader’ te ontwikkelen die bestaat uit een mini-pc, een hoofdtelefoon die ‘ping’-geluiden produceert en een zilveren bril met donkere glazen waardoor je lichtflitsen ziet. De synchronisatie van beide technieken zou de frequentie van je hersengolven aanpassen zodat je stemming verandert.

Homeopaten en natuurgenezers raden het gebruik van bepaalde vitaminen (zoals vitamine E) en stimulerende middelen als Ginseng aan die het geheugenverlies zouden tegengaan, maar enig wetenschappelijk bewijs hieromtrent bestaat er niet.

In 2008 publiceerden enkele Finse wetenschappers in het tijdschrift Neurology een studie waarin ze beweerden dat het eten van vis geheugenverlies tegengaat. Gebakken vis met hoge Omega 3-vetzuren zou stoffen bevatten die geheugenverlies en het ontstaan van dementie tegengaan. Deze vetzuren vind je bijvoorbeeld in zalm, makreel, haring en sardinen, maar ook in walnoten.

Voorkom de achteruitgang van je geheugen

Voor ernstig geheugenverlies is er echter geen medicatie voorhanden, zodat het beter is te voorkomen dan te genezen.

Een onderzoek op 1700 oudere Amerikanen bracht aan het licht dat inname van statines de kans op dementie en geheugenverlies gevoelig verlaagde. Het is trouwens al langer wetenschappelijk bewezen dat statines een heilzame uitwerking hebben en ook het leven kunnen verlengen. Genezen doen ze evenwel niet.

Andere eenvoudige methodes om geheugenverlies te voorkomen of af te remmen zijn:
gezonder leven (veel bewegen en sporten, voldoende slapen, niet roken, matig drinken), bepaalde medicijnen zoals slaapmiddelen vermijden, je hersenen stimuleren door ze doen werken (studeren, lezen, puzzelen) en sociale contacten onderhouden.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amnestisch SyndroomAmnestisch SyndroomZowel jong als oud vergeet wel eens wat. Wordt dit constant dan is er de mogelijkheid dat je vergeetachtig wordt of last…
Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugenCholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugenCholesterolverlagers worden vaak voorgeschreven als andere maatregelen nauwelijks helpen, zoals voldoende bewegen en een…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Griepsymptomen en griepverschijnselen: behandeling van griepGriepsymptomen en griepverschijnselen: behandeling van griepJaarlijks zijn er circa 164.000 gevallen bekend die getroffen worden door de griep of een influenza-achtig ziektebeeld v…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.