Yoga bij verkoudheid

Yoga bij verkoudheid Iedereen is weleens verkouden of op zijn minst weleens verkouden geweest. Iedereen weet dan ook dat een verkoudheid erg vervelend is. Snotteren en met een rode neus rondlopen, bedenken of je zult gaan werken of toch maar lekker onder de wol kruipt. Er valt ook niet veel tegen te doen wanneer je eenmaal verkouden bent. Of toch wel? Je kunt preventief met yoga aan de slag en mocht er dan toch een verkoudheid doorheen glippen, dan zijn er nog wat oefeningen om deze te verlichten.

Een flinke verkoudheid

Verkoudheden worden beschouwd als een invasie van het immuunsysteem als reactie op een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Kenmerkend voor een verkoudheid zijn: niezen, schorre keel en een loopneus. Andere symptomen kunnen zijn: een zere keel, hoesten, hoofdpijn, lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en verlies van eetlust. Verkoudheden kunnen worden veroorzaakt door meer dan tweehonderd verschillende virussen. Wanneer het virus eenmaal het lichaam binnenkomt, infecteert het de cellen in de neus waarna deze cellen signalen uitzenden die zullen resulteren in de productie van witte bloedlichaampjes. Deze witte bloedlichaampjes zullen dan chemicaliën uitzenden die het immuunsysteem activeren, waardoor het neusslijmvlies zwelt, er proteïnen en vocht uit de haar- en lymfevaten lekt en er een verhoogde slijmproductie plaatsvindt.

Arts raadplegen

De symptomen beginnen meestal zo’n twee tot drie dagen na de infectie en kan twee dagen tot wel twee weken duren. Wanneer de verkoudheid langer aanhoudt is het beter een arts te raadplegen want dan is er waarschijnlijk sprake van een allergie. Wanneer de verkoudheid gepaard gaat met hoge koorts, ernstige pijn in de voorhoofdsholtes, gezwollen klieren en een flinke hoest die ook slijm produceert, dan kan er sprake zijn van een onderliggende chronische kwaal.

Besmettelijk

Verkoudheid is besmettelijk en kan worden doorgegeven via de handen, wanneer je je hand voor je mond houdt bij het niezen of hoesten. Verkoudheid kan ook worden doorgegeven door het inademen van virusdeeltjes die in de lucht zijn vrijgekomen doordat je hoest of niest, wanneer je je hand niet voor je mond houdt bij het hoesten of niezen. Regelmatig je handen wassen en hoesten en niezen in een zakdoek, kan voorkomen dat je de verkoudheid doorgeeft aan anderen.

Waardoor kun je verkouden worden?

De meeste verkoudheidsvirussen overleven beter in een lage luchtvochtigheid en bij koudere temperaturen. De neusgaten drogen uit door de koude lucht in de herfst en de winter en worden daardoor vatbaarder voor infecties. Ook kunnen psychologische en emotionele stress, allergische aandoeningen en de menstruele cyclus invloed hebben op iemands gevoeligheid tot een verkoudheid. Door bedrust, veel drinken, gorgelen met warm zout water en aspirine kun je de verkoudheid behandelen en je neus insmeren met vaseline helpt je droge rode neus weer in zijn normale doen te krijgen.

Yoga bij verkoudheid

De sterkte van iemands immuunsysteem speelt een belangrijke rol in de preventie van verkoudheid. Een yoga leefstijl betekent onder andere dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Dit wil zeggen dat je genoeg slaapt, gezond eet, genoeg drinkt en niet rookt. Deze yoga leefstijl zal niet alleen helpen om een verkoudheid te voorkomen maar ook om de gezondheid in het algemeen te helpen verbeteren. Door de versterking van het immuunsysteem vermindert de gevoeligheid voor verkoudheid. Milde yogaoefeningen kunnen ook een bijdrage leveren om het lichaam fitter te maken. Een positieve kijk op het leven en leren hoe je je lichaam en geest kan ontspannen geven je een voorsprong bij het beheren van emotionele en psychologische stress en het vermindert de kwetsbaarheid voor het verkoudheidsvirus.

Om te ontspannen: de lijkhouding

Ga op je rug liggen, met je benen licht gespreid, je armen een stukje van je lichaam af en met de handpalmen naar boven. Zorg dat je lichaam recht ligt en ontspan in deze houding. Je voeten zullen vanzelf naar buiten wijzen. Sluit je ogen en adem langzaam, diep in en uit. Om te voelen of je correct ademhaalt leg je je handen op je buik, wanneer je buik omhoogkomt bij het inademen en weer daalt bij het uitademen is de ademhaling correct.

Diepe ontspanning (Savasana)

Door yogaoefeningen te doen wordt je meer betrokken bij je lichaam en kun je spanningen in je lijf beter herkennen en deze makkelijker bewust controleren. Om ontspanning te kunnen ervaren moet je eerst spanning voelen. Bij deze oefening, waarbij we van de voeten af naar boven toewerken, spannen en liften we elk gedeelte, waarna we dat gedeelte weer loslaten. Je ligt nog steeds in de lijkhouding.

  • Voeten en benen: Til je linkervoet een centimeter van de vloer. Span je been, tot en met je tenen, houdt even vast en laat los, ontspan. Herhaal deze oefening met je rechterbeen.
  • Handen en armen: Til je linkerarm een centimeter van de vloer. Maak een vuist, span je arm, houdt even vast en laat los, ontspan. Herhaal deze oefening met je rechterarm.
  • Billen: Span je billen tegen elkaar. Til je heupen een klein stukje van de vloer, houdt even vast en laat los, ontspan.
  • Borst: Span en til je borst en rug op, houdt daarbij je hoofd en heupen op de vloer, houdt even vast en laat los, ontspan.
  • Schouders: Lift je schouders zo op zodat ze strak naast je nek liggen, houdt even vast en laat los ontspan. Span nu om de beurt je armen, recht naar beneden langs je lichaam, houdt even vast en laat los, ontspan.
  • Hoofd: Trek je kin iets in en rol je hoofd rustig van de ene naar de andere kant, zoek een comfortabele positie in het midden en ontspan.

Visualiseer je lichaam en herhaal deze simpele formule in je hoofd: “Ik ontspan mijn tenen, ik ontspan mijn tenen. Mijn tenen zijn ontspannen. Ik ontspan mijn kuiten, ik ontspan mijn kuiten. Mijn kuiten zijn ontspannen.” Vervolgens naar boven toe, om elk gedeelte van je lichaam in gedachte te ontspannen. Je bovenbenen, je buik en maag, je billen, je rug, je borst, je longen en je hart, je kaak, je schedel en je hersens. Met elk lichaamsdeel voel je je meer en meer ontspannen. Bij elke inademing voel je een golf zuurstof naar je voeten vloeien. Elke keer dat je uitademt voel je de spanning uit je lichaam wegvloeien. Zodat je geest als een diep, stil meer achterblijft, zonder ook maar een rimpeltje. Duik nu steeds dieper in het centrum van dit meer, dieper in jezelf, en ervaar wie je echt bent. Wanneer je er klaar voor bent, open je rustig je ogen, beweeg je je armen en benen, rek je je eens lekker uit en ga dan pas rustig rechtop zitten.

Toch verkouden

Mocht je onverhoopt toch een verkoudheid te pakken hebben, dan zijn de onderstaande drie oefeningen goed om deze te verlichten.

Staande tang (Uttanasana):

Je hoofd omlaag brengen als je verkouden bent voelt niet prettig aan. Toch is het goed om deze oefening te doen. Sta met de voeten heupbreed uit elkaar en leun met je onderarmen op het zitvlak van een stoel. Houd dit zo’n drie tot vijf minuten vol. Energie zal zo naar de neus, keel en mond stromen, waardoor het ademen eenvoudiger wordt als je weer rechtop staat.

Gebroken kaars (Viparita Karani):

Vouw twee dekens op ter ondersteuning voor je rug, het dikke gedeelte als steun voor je heupen. Leg ze op elkaar met het dikke gedeelte tien tot vijftien centimeter van de muur af. Ga op de deken liggen met je heupen op het gedeelte bij de muur en je billen op de grond, laat je benen gestrekt omhoog tegen de muur leunen. Strek je armen zijwaarts. Zorg dat de voorkant van je romp lang en licht gewelfd is (daar dient het steuntje onder je rug voor). Deze oefening opent de luchtwegen. Blijf zo drie tot vijf minuten liggen.

Wijdgespreid voorover gebogen (Upavistha Konasana):

Het kan vervelend aanvoelen om te stretchen wanneer je verkouden bent, maar na afloop geeft het een heerlijk gevoel. Ga op de vloer zitten met je billen op de rand van een opgevouwen deken. Strek je benen naar voren en spreid ze zo wijd als voor jou mogelijk is, buig de knieën omhoog. 'Loop' dan met je handen zo ver mogelijk naar voren, terwijl de voorkant van je lichaam lang blijft. Houd deze houding drie tot vijf minuten vol.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Huis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidHuis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidAls het weer ineens omslaat van warm naar koud zijn er veel mensen verkouden. Verkouden zijn is niets ernstigs, maar wel…

Spiritualiteit met de voetjes op de grondSpiritualiteit met de voetjes op de grondSpiritualiteit wordt vaak als zweverig beschouwd en natuurlijk zijn er altijd mensen die alles als feitelijk onderbouwin…
Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verkoudheid
  • www.abc-of-yoga.com/yoga-and-health/yoga-for-cold.asp
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 30-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.