Spiritualiteit met de voetjes op de grond

Spiritualiteit met de voetjes op de grond Spiritualiteit wordt vaak als zweverig beschouwd en natuurlijk zijn er altijd mensen die alles als feitelijk onderbouwing zoeken om het niet zweverig te vinden. Behalve dat deze mensen het zichzelf zoveel moeilijker maken, ontzeggen ze zich ook een vorm van creativiteit, de geest te prikkelen en (geestelijke) leefruimte. Dat neemt niet weg dat het imago rond spiritualiteit nog steeds niet goed is, dit terwijl het je juist kan helpen in allerlei processen. Als we uitleg geven aan een aantal aspecten rond spiritualiteit en hoe het je kan helpen in de dagelijkse processen, kunnen we wellicht een volgende stap zetten.

Inzicht

In verschillende omstandigheden is het zo dat het lastig is om als je middenin een situatie zit, dit van alle kanten te bekijken. Bijvoorbeeld omdat je mening gevraagd wordt en je eigenlijk een totaalplaatje nodig hebt om je mening te geven. Of wellicht moet er een situatie opgelost worden en is een overzicht zinvol zo niet cruciaal.

Door je terug te trekken in een meditatiemoment en je de situatie opnieuw voor te stellen, maar dan achter je gesloten ogen, kan je er ook vanuit een derde persoon naar kijken. Je kunt de standpunten van de mensen die betrokken zijn de revue laten passeren en wellicht zijn er nog meer standpunten te bedenken. Behalve dat je eenvoudiger het gezichtspunt van de betrokken mensen tot je kunt nemen (en begrijpen waarom ze reageren zoals ze reageren), ben je nu ook in staat om van een afstand het proces te bekijken. Je kunt zo een gefundeerde mening geven of een situatie oplossen.

Rust

We zijn allemaal druk druk druk en dat brengt de westerse maatschappij met zich mee. We willen (moeten?) veel in slechts een beperkte tijd. Sommige mensen zelfs tot het opgejaagde toe. Natuurlijk betekent dit ook dat de batterij regelmatig opgeladen moet worden, maar dat gunnen we ons dan weer niet of we pikken hier en daar wat uurtjes, de motor brand zo wel erg snel op. Echter, door structureel iets toe te voegen aan bijvoorbeeld je sport-‘ritueel’ waar je volledig tot rust komt, geef je jezelf de mogelijkheid die batterij wel volledig op te laden. Dit heeft te maken met de intensiteit. Behalve na een sportmoment is het voor de ander heerlijk om zo de dag te starten of je pakt in de late avonduren een eigen moment.

Ga ergens zitten waar het rustig is, sluit je ogen en concentreer je op je geest. Wat drijft er allemaal nog voorbij aan gedachten … gewoon voorbij laten drijven. Probeer even geen gedachten te hebben en als er nog iets voorbij komt kan je dit gewoon toelaten, alleen niet intensief over na gaan denken (laat je gedachten als wolken voorbij drijven). Langzaam raakt je geest leeg. Let tegelijkertijd op je ademhaling en zorg dat deze diep en rustig is. Laat je ademhaling steeds rustiger worden en je lichaam wordt langzaam zwaarder. Als je liever gaat liggen, is dat overigens ook prima. Door de zwaartekracht van je lichaam en hoofd welke steeds leger wordt, komt je lichaam tot rust. Probeer zo’n moment zo lang mogelijk vast te houden en waar het de eerste keer mogelijk nog maar enkele minuten lukt, zal je zien dat als je dit regelmatig doet, je steeds langer je moment neemt.

Medium

Een medium is wat het is, of je nu gelooft dat een dergelijke man of vrouw met mensen van gene zijde (overledenen) kan communiceren of dat ze jou als persoon (je energie) goed aanvoelen. Je krijgt hoe dan ook zaken mee die een rol moeten spelen in je leven. En dus kan je dergelijke punten prima oppakken en het je gedachten gunnen. Er naar leven maakt het inderdaad precair, maar een goed medium zal iets meegeven waar je wat mee kunt in je leven. Een boodschap of punt van raadgeving van gene zijde of je eigen intuïtie welke je zelf (nog) niet oppakt (of bewust negeert) en een medium wel … zaken die jou aangaan!

Tot slot

Zomaar wat voorbeelden van zaken die onder de kop ‘spiritualiteit’ vallen, maar die je hooguit verder brengen in het proces en niemand – inclusief jezelf – kwaad doen. Wat maakt dan dat we dit niet zouden moeten doen, dat het zweverige onzin is? Niets, angst om het niet te doen is dommer dan jezelf die extra ‘ruimte’ te gunnen. Laat je eventuele angst voor wat het is, en geef het eens de ruimte.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Eén wereld, twee uiterstenmijn kijk opEén wereld, twee uiterstenIn dit geval “spiritueel zijn versus de controlefreak”. Als je naar deze tekst kijkt dan moet je eigenlijk concluderen d…

De kracht van autosuggestie volgens Emile CouéSom aan het einde van de dag drie positieve dingen op die je gedurende de dag hebt gedaan. Herhaal dit elke dag en je za…
Yoga bij verkoudheidYoga bij verkoudheidIedereen is weleens verkouden of op zijn minst weleens verkouden geweest. Iedereen weet dan ook dat een verkoudheid erg…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.