Biologisch voedsel eten is gezonder en beter voor dieren
Biologisch eten is beter voor het welzijn van de dieren, beter voor het milieu en het is lekkerder dan de gewone variant. Daarnaast is biologisch eten een stuk gezonder. Er zitten meer voedingsstoffen in en minder kunstmatige toevoegingen. Zuivel, zoals melk en yoghurt, bevat meer gezonde vetzuren en géén antibiotica en hormonen. Vlees is gezonder en bevat meer smaak, omdat het vee buiten loopt en minder veevoer krijgt. Groenten en fruit bevatten geen pesticiden.
Brood
Biologisch brood wordt gebakken op een lagere temperatuur dan 'gewoon' brood. Tijdens het normale proces gaan veel
voedingsstoffen verloren door de hoge temperatuur. Daarnaast wordt er in biologisch brood minder hulpstoffen (broodverbeteraars) gebruikt.
Soms wordt biologisch brood met zuurdesem bereid, dat een typische zure smaak geeft. Maar veelal kun je ook biologisch brood vinden waarvan het deeg op de normale manier gemaakt wordt maar dan met biologische producten. Bij bijvoorbeeld de teelt van biologische tarwe wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Zuivel
Biologische
melk bevat meer gezonde vetzuren dan 'gewone' melk. Het gaat dan vooral om omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor de versterking van het immuunsysteem en het voorkomen van hart- en vaatziekten, allergieën en astma. Doordat de koeien van biologische melkbedrijven buiten lopen eten ze meer grasklavers en krijgen ze minder krachtvoer dan koeien bij gewone melkveehouderijen.
Biologische zuivel is vrij van antibiotica en
hormonen, die regelmatig in veevoer terecht komen en zo ook in de melk,
yoghurt en andere zuivelproducten terecht komen. Ook bij biologische zuivelproducten mag geen gebruik worden gemaakt van chemische geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen.
Vlees
In biologisch vlees zul je geen middelen als antibiotica en groeihormonen aantreffen die wel in 'gewoon' vlees opduikt. Door het gebruik van diermeel door het veevoer bestaat de kans op BSE, dat de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. Dieren in de biologische veeteelt eten meer buiten waardoor ze minder veevoer krijgen.
Inmiddels is er biologisch
varkensvlees,
rundvlees,
kip en ander biologische pluimvee
vleeswaren. Biologisch kalfsvlees en lamsvlees wordt niet verkocht vanuit het principe geen vlees te verkopen van dieren die niet volwassen zijn. Bij de bereiding van biologische vlees en vleeswaren mogen geen chemische geur-, kleur- en hulpstoffen worden toegevoegd.
Groenten
Biologische sla bevat meer
vitaminen en
mineralen dan 'gewone' sla. Sterker nog: voorverpakte gewone sla wordt gewassen in mengsel van water en chloor, dat een antibacteriële werking heeft en waardoor de sla langer knapperig blijft. Vervolgens worden de zakjes sla gevuld met kooldioxide en stikstof voordat ze dichtgemaakt worden.
'Gewone' tomaten uit Italië en Spanje bevatten regelmatig te veel pesticiden, dat geldt ook voor paprika’s. Bij biologische groenten worden geen chemische
bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Fruit
Ook bij 'gewoon' fruit wordt regelmatig te veel
pesticiden aangetroffen om schimmels en insecten te weren. In de biologische landbouw worden geen pesticiden gebruikt, omdat deze ongewenste gevolgen zouden kunnen hebben op het immuunsysteem en de hormoonhuishouding.
Olie
Biologische olie wordt geproduceerd bij een lagere temperatuur, omdat bij een hogere temperatuur de onverzadigde vetzuren (de gezonde) zich omzetten in verzadigde vetzuren(de ongezonde).
Gezond
Er zijn natuurlijk nog veel meer biologische producten. Biologisch voedsel wordt gemaakt zonder bestrijdingsmiddelen, chemische toevoegingen,
geurstoffen,
kleurstoffen en
smaakstoffen. Daardoor is nagenoeg elk biologisch product gezonder dan de normale variant ervan.
Duur
Helaas kost de biologische variant meer dan de 'normale' variant. Dat komt natuurlijk doordat het meer tijd kost om je dieren op een natuurlijke manier groot te laten worden in plaats van groeihormonen toe te dienen. Daarnaast liggen de
kosten per product hoger, omdat er niet gekozen wordt voor de goedkoopste oplossing maar voor de beste oplossing.
Maar biologisch eten kost ook meer doordat er minder mensen biologisch eten dan mensen die ‘gewoon’ eten. Zodra meer mensen biologisch gaan eten, wordt de markt interessanter voor de betrokken partijen. Hierdoor zullen meer melkveehouders, landbouwbedrijven, maar dus ook supermarkten biologisch eten willen aanbieden. Door meer aanbod zal de prijs dalen.
Biologisch
Biologisch eten is niet alleen beter voor het milieu en de dieren, maar ook voor jou. De slogan: "
Biologisch, heel logisch", is dus niet zo'n gekke slogan.