Mazelen bij kinderen

Mazelen bij kinderen Mazelen is een heel veel voorkomende ziekte bij kinderen, bijna ieder kind krijgt het. In dit artikel kunt u meer lezen over mazelen. Mazelen is een heel veel voorkomende ziekte bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat buiten het lichaam een lange tijd kan overleven. Dit virus behoort tot de groep van de Myxo - virussen en op deze manier is het virus in staat om veel andere kinderen te besmetten.

Ziekte verschijnselen

De ziekte verloopt eigenlijk bijna altijd goedaardig maar het geeft wel heel vervelende verschijnselen. Als het kind besmet geraakt is met het virus krijgt het koorts en vaak een droge hoest. Daarnaast krijgt het kind last van traanogen, een loop neus en rode ogen. Verder krijgt het kind kleine vlekjes in de mond, deze worden de vlekjes van Koplik genoemd. Deze vlekjes blijven niet lang in de mond aanwezig en soms worden ze zelfs niet eens opgemerkt. Ze zitten voornamelijk in de wang, ongeveer ter hoogte van de voorste kiezen en ze zijn wit met een rode rand er omheen. Deze vlekjes zijn vaak erg slecht te zien en daarom moet er echt naar gezocht worden voordat ze opgemerkt worden. Wanneer deze vlekjes in de mond gaan verdwijnen krijgt het kind uitslag over het hele lichaam. Deze uitslag ziet er uit als rode vlekjes en kunnen verschillen in grootte. Deze vlekjes beginnen bijna altijd bij de haargrens en achter de oren en breidden zich vervolgens over het hele lichaam uit. Meestal ziet het kind binnen enkele dagen van top tot teen rood. Wel is het vaak zo dat de koorts dan war gaat zakken waardoor het kind zich wel een stuk beter gaat voelen.

Stadiums

Mazelen hebben een incubatietijd van 8 tot 12 dagen en verloopt vervolgens in twee stadiums. Deze stadiums zijn:
  • Het catarrhale stadium: Dit stadium duurt 2 tot 5 dagen, het kind heeft lichte koorts en er ontstaan vlekjes in de mond.
  • Het exanthematisch stadium: In dit stadium krijgt het kind flinke huiduitslag en hoge koorts. Dit duurt meestal ongeveer 3 tot 5 dagen.


Verwikkelingen bij mazelen

Mazelen is bij kinderen in principe een onschuldige ziekte. Bij kinderen onder de 2 jaar en bij ondervoede kinderen is er kans op een longontsteking naast de mazelen waardoor er dan wel kans op sterfte is. De dokter zal bij mazelen dan ook altijd zo snel mogelijk een geneesmiddel toedienen om deze bacteriën te bestrijden. Het virus zelf kan niet bestreden worden omdat deze ongevoelig is voor antibiotica.

Naast een longontsteking kan er ook nog een hersenontsteking ontstaan. Dit ontstaat op de tweede tot de zesde dag dat er huiduitslag te zien is maar gelukkig komt dit niet vaak voor. Slechts 1 op de 1000 gevallen krijgt een hersenontsteking. Wel kan dit ernstige gevolgen hebben zoals ernstige zenuwstoornissen en soms zelfs de dood.

Ook komt het soms wel eens voor dat kinderen die mazelen hebben gehad onder de leeftijd van 2 jaar soms jaren later last krijgen van SSPE. SSPE betekend voluit Subacute Scleroserende Panencefalitis en dit is een ernstige hersenziekte.

Immuniseren

Tegenwoordig is het mogelijk om kinderen tegen mazelen te immuniseren. Dit betekend dat het kind ongevoelig wordt gemaakt voor het virus. Dit wordt gedaan door aan het begin van het tweede levensjaar het kind een onderhuidse injectie te geven.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mazelen bij kinderenMazelen bij kinderenMazelen is een kinderziekte die niet onderschat mag worden. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, en zeker niet onsc…
Mazelen (rubeola)Mazelen (rubeola)Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. De ziekte gaat gepaard met koorts en huiduitslag en kan erg vervelend zij…
Mazelen: zeer besmettelijkMazelen: zeer besmettelijkMazelen, ook wel morbilli genoemd, is een zeer besmettelijke virusziekte. De besmetting vindt plaats door middel van dru…
Mazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakMazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDe kinderziekte mazelen is wereldwijd nog altijd een groot probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 50 tot 60…

Jicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht (ook wel bekend als artritis urica) is een reumatische ziekte die vooral voorkomt bij mannen die ouder zijn dan 35…
Kinkhoest bij KinderenKinkhoest bij KinderenKinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld…
Bronnen en referenties
  • Medisch handboek
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.