Kinkhoest bij baby's, symptomen herkennen

Kinkhoest bij baby's, symptomen herkennen Kinkhoest is een besmettelijke bacterie, waarvan men erg ziek kan worden. Vooral voor baby's kan dit zeer gevaarlijk zijn. Ondanks dat veel kinderen in Nederland inmiddels worden gevaccineerd, komt de ziekte nog steeds regelmatig voor. Voor baby's kan kinkhoest zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom is het erg belangrijk om te weten welke symptomen bij deze ziekte horen. Zo kan er direct worden ingegrepen bij een vermoeden van kinkhoest. Wanneer de kinkhoest niet wordt ontdekt kan dit ernstige, soms zelf fatale, gevolgen hebben.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacterie, die kan worden overgebracht door middel van hoesten of niezen. Kinkhoest veroorzaakt ernstige hoestbuien, die op langere termijn flinke schade kunnen veroorzaken aan de longen. Voor baby's kan kinkhoest zelfs dodelijk zijn! Wanneer je kinkhoest oploopt, kan het tot wel 3 weken duren voordat zich ook daadwerkelijk symptomen zullen voordoen. Juist in de eerste 3 weken, waarin zich nog geen symptomen voordoen, is kinkhoest zeer besmettelijk. Dat is dan ook de reden dat mensen die niet zijn ingeent tegen kinkhoest wel 90% kans hebben om besmet te raken met deze bacterie.

Heeft mijn baby kinkhoest?

Een baby die kinkhoest heeft opgelopen, zal eerst gedurende een of twee weken flink verkouden zijn. Je merkt dan, behalve de verkoudheid, niets aan hem. Na deze twee weken komen er een aantal andere symptomen bij, waardoor het makkelijker is om vast te stellen of je baby kinkhoest heeft.

Welke symptomen zijn er?

Deze symptomen zijn:
 • Loopneus
 • Zware droge hoest
 • De hoestbuien komen vaak snel na elkaar
 • Er komt slijm vrij bij het hoesten
 • Lichte koorts (tot 39 graden)
 • Het hoesten is 's nachts erger dan overdag
 • Het hoesten gaat gepaard met een piepend geluid
 • Je baby lijkt in een tijdelijke shock te raken
 • Het hoesten veroorzaakt veel benauwdheid
 • Je baby moet braken door het hoesten
 • Je baby heeft last van diarree
 • Je baby kan blauw aanlopen
 • Je baby is hangerig en lusteloos

Mocht je baby meerdere symptomen uit deze lijst vertonen, neem dan voor de zekerheid direct contact op met een arts!

Complicaties

Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, soms zelf met dodelijke afloop! Door het vele hoesten kan hij blijvende schade oplopen aan zijn longen. Verder kan het tijdens de zware hoestbuien voorkomen dat er zuurstoftekort optreedt in de hersenen, of dat de baby een hersenbloeding krijgt. Hierdoor kan een baby blijvend hersenletsel oplopen.

Moeite met ademen

Ook kan een baby tijdens de hevige hoestbuien moeite hebben met ademen. Wanneer de baby tijdelijk stopt met ademen tijdens het hoesten, kan hij hier aan overlijden. Hoe jonger de baby is, hoe groter het risico hierop is.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Gelukkig worden er tegenwoordig veel baby's ingeënt tegen kinkhoest. Ondanks de vaccinaties, komt kinkhoest helaas nog steeds voor. Een baby wordt in het eerste levensjaar meerdere keren ingeënt. Doorgaans gebeurt dit bij 2 maanden, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden. Verder wordt er nog een inenting gegeven wanneer het kind 4 jaar is geworden. Na de derde vaccinatie, bij de leeftijd van 4 maanden, is je baby grotendeels beschermd tegen kinkhoest. Dit geeft echter geen garantie dat je baby helemaal geen kinkhoest kan krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zijn er mensen in de omgeving die kinkhoest hebben, houd je baby dan uit voorzorg bij diegene uit de buurt. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is kinkhoestWat is kinkhoestKinkhoest geeft langdrurige en heftige hoestbuien. Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Zowel volwassenen en ki…
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…

Blauwalg, botulisme en de ziekte van WeilBlauwalg, botulisme en de ziekte van WeilOp warme dagen is het heerlijk om een duik te nemen in een plas of meertje. Het is verstandig om dan eerst de kwaliteit…
Galsteen/Galstenen: symptomen, diagnose en behandelingGalsteen/Galstenen: symptomen, diagnose en behandelingEen galsteen ontstaat wanneer het galvloeistof in de galblaas langere tijd stilstaat. Het vocht wordt dan dik en gaat kr…
Bronnen en referenties
 • RIVM
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.