Kinkhoest bij baby's, symptomen herkennen
Kinkhoest is een besmettelijke bacterie, waarvan men erg ziek kan worden. Vooral voor baby's kan dit zeer gevaarlijk zijn. Ondanks dat veel kinderen in Nederland inmiddels worden gevaccineerd, komt de ziekte nog steeds regelmatig voor. Voor baby's kan kinkhoest zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom is het erg belangrijk om te weten welke symptomen bij deze ziekte horen. Zo kan er direct worden ingegrepen bij een vermoeden van kinkhoest. Wanneer de kinkhoest niet wordt ontdekt kan dit ernstige, soms zelf fatale, gevolgen hebben.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacterie, die kan worden overgebracht door middel van hoesten of niezen. Kinkhoest veroorzaakt ernstige hoestbuien, die op langere termijn flinke schade kunnen veroorzaken aan de longen. Voor baby's kan kinkhoest zelfs dodelijk zijn! Wanneer je kinkhoest oploopt, kan het tot wel 3 weken duren voordat zich ook daadwerkelijk symptomen zullen voordoen. Juist in de eerste 3 weken, waarin zich nog geen symptomen voordoen, is kinkhoest zeer besmettelijk. Dat is dan ook de reden dat mensen die niet zijn ingeent tegen kinkhoest wel 90% kans hebben om besmet te raken met deze bacterie.
Heeft mijn baby kinkhoest?
Een baby die kinkhoest heeft opgelopen, zal eerst gedurende een of twee weken flink verkouden zijn. Je merkt dan, behalve de verkoudheid, niets aan hem. Na deze twee weken komen er een aantal andere symptomen bij, waardoor het makkelijker is om vast te stellen of je baby kinkhoest heeft.
Welke symptomen zijn er?
Deze
symptomen zijn:
- Loopneus
- Zware droge hoest
- De hoestbuien komen vaak snel na elkaar
- Er komt slijm vrij bij het hoesten
- Lichte koorts (tot 39 graden)
- Het hoesten is 's nachts erger dan overdag
- Het hoesten gaat gepaard met een piepend geluid
- Je baby lijkt in een tijdelijke shock te raken
- Het hoesten veroorzaakt veel benauwdheid
- Je baby moet braken door het hoesten
- Je baby heeft last van diarree
- Je baby kan blauw aanlopen
- Je baby is hangerig en lusteloos
Mocht je baby meerdere symptomen uit deze lijst vertonen, neem dan voor de zekerheid direct contact op met een arts!
Complicaties
Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, soms zelf met dodelijke afloop! Door het vele hoesten kan hij blijvende schade oplopen aan zijn longen. Verder kan het tijdens de zware hoestbuien voorkomen dat er zuurstoftekort optreedt in de hersenen, of dat de baby een hersenbloeding krijgt. Hierdoor kan een baby blijvend hersenletsel oplopen.
Moeite met ademen
Ook kan een baby tijdens de hevige hoestbuien moeite hebben met ademen. Wanneer de baby tijdelijk stopt met ademen tijdens het hoesten, kan hij hier aan overlijden. Hoe jonger de baby is, hoe groter het risico hierop is.
Vaccinatie tegen kinkhoest
Gelukkig worden er tegenwoordig veel baby's ingeënt tegen kinkhoest. Ondanks de vaccinaties, komt kinkhoest helaas nog steeds voor. Een baby wordt in het eerste levensjaar meerdere keren ingeënt. Doorgaans gebeurt dit bij 2 maanden, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden. Verder wordt er nog een inenting gegeven wanneer het kind 4 jaar is geworden. Na de derde vaccinatie, bij de leeftijd van 4 maanden, is je baby grotendeels beschermd tegen kinkhoest. Dit geeft echter geen garantie dat je baby helemaal geen kinkhoest kan krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen
Zijn er mensen in de omgeving die kinkhoest hebben, houd je baby dan uit voorzorg bij diegene uit de buurt. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.