Vaccinatie voor je baby
Bijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. Door een inenting word je afweersysteem getraind tegen bepaalde infectieziektes. In Nederland worden kinderen vanaf de geboorte al ingeënt tegen ziektes. Ouders krijgen de oproep voor een vaccinatie automatisch thuisgestuurd.
Niet verplicht, wel geadviseerd
Het vaccineren is niet verplicht, maar toch laten bijna alle ouders in Nederland hun kinderen vaccineren. Dit wordt ook voorgeschreven door het Rijksvaccinatieprogramma. Bij het vaccineren krijgen kinderen vanaf hun babytijd tot hun vierde jaar een aantal prikken. Als ze negen jaar zijn dan krijgen ze nog een keer een prik. Vaak krijgen ze inentingen tegen ziekten als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten, hepatitis B, bof, rodehond, mazelen, pneumokokken en rodehond. Meisjes vanaf 12 jaar krijgen ook nog een HPV-inenting. Dit is een prik tegen baarmoederhalskanker.
Ernstige gevolgen
Kinderen worden tegen deze ziektes ingeënt, omdat ze anders een levensgevaarlijke ziekte kunnen oplopen. Ook al zijn het maar kinderziektes, toch kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Als je als kind niet wordt ingeënt tegen een van de kinderziektes, dan kan je als volwassene ernstig ziek worden als je in aanraking komt met een van de kinderziektes. De vaccinaties verkleinen de kans op een van deze ziektes heel erg.
Bijwerkingen
Soms kan een kind, na de inenting, zich een aantal dagen niet lekker voelen. Dit is heel normaal en het komt vaak voor. Als ouder kun je je kindje dan een paracetamol geven. Meestal beginnen de bijwerkingen op de dag van de inenting. Deze verdwijnen meestal weer na een of twee dagen. Heel vaak zijn de bijwerking niet ernstig en verdwijnen ze vanzelf weer. Verdwijnen de bijwerkingen niet en worden ze alleen maar erger, waarschuw dan je huisarts.
Inenting tegen baarmoederhalskanker
Sinds 2009 kunnen meisjes vanaf 12 jaar zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 vrouwen aan deze verschrikkelijke ziekte. Om dit te voorkomen worden meisjes ingeënt met het vaccin humaan papillomavirus. Hiervoor krijgen alle meisjes vanaf 12 jaar automatisch een uitnodiging. De vaccinatie is niet verplicht, maar het wordt natuurlijk wel aangeraden door het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie bestaat uit drie prikken. Doorgaans wordt HPV overgebracht door seksueel contact. Met deze vaccinatie wordt een vrouw beschermd tegen twee typen van het HPV-virus.
Inenting hepatitis B
Sinds augustus 2011 worden alle baby’s die op of na die datum geboren zijn en risicogroepen ingeënt tegen hepatitis B. Door alle kinderen voortaan in te enten tegen deze ziekte, wordt deze teruggedrongen. Deze vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze inenting is voor alle kinderen gratis. Voor risicogroepen wordt de inenting vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten of via de werkgever. Zo moeten mensen die in de zorg of de verpleging werken zich ook inenten. Dit wordt dan geregeld via de werkgever.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- Babyinfo.nl
- Consultatiebureau