Leuke tips voor de inrichting van je babykamer

Over de inrichting van je babykamer denk je vaak goed en lang na. Je baby verdient immers een mooie kamer met mooie meubeltjes, accessoires, beddengoed en nog veel meer. In dit artikel komen een aantal tips en ideeën aan bod om je op weg te helpen bij de inrichting van hét kamertje voor je kind.

Voordat je aan de slag gaat...

Is het handig om een moodboard te maken. Op een moodboard geef je al je ideeën weer in de vorm van foto's en afbeeldingen die je vervolgens op een stuk (groot) karton plakt. Voor het verzamelen van plaatjes, kan je tijdschriften en folders bekijken en plaatjes van kinderkamermeubelen, leuke accessoires, mooi behang of gewoon kleurideeën uitknippen. Let bij het uitknippen nog niet op combinaties van bijvoorbeeld kleuren, maar kijk alleen naar hetgeen jij belangrijk vindt voor de sfeer en de inrichting van het kamertje. Voeg alles samen en ga dan sorteren op kleur of sfeer en plak de mooiste combinaties op het stuk karton. Aan de hand van dit moodboard kan je vervolgens van start gaan.

Maak een plattegrondje van je toekomstige kinderkamer en knip daarnaast kleine tekeningetjes uit van de meubeltjes die je wilt plaatsen. Door de 'meubeltjes' op de plattegrond te leggen, krijg je een goed beeld van de inrichting en kan je beoordelen wat het meest praktisch zou zijn. Dit voorkomt sleeppartijen met de echte meubelen en dat is wel zo fijn voor je rug en wellicht ook voor de vloer.

Houdt bij de inrichting ook rekening met de veiligheid van je baby, die natuurlijk ook uitgroeit tot een peuter die straks rechtop in bed staat. Zet het ledikantje dan ook niet te dicht bij bijvoorbeeld wandcontactdozen of een hete verwarming. Kies voor stevige meubels en voorzie de wandcontactdozen van beveiliging. Ook kan je een rook- en koolstofmonoxidemelder ophangen.

Het bestellen van de babykamermeubeltjes is een grote, spannende en leuke stap! Ga echter wel op tijd op zoek naar de meubeltjes, want sommige babyzaken hanteren erg lange levertijden. Het is niet ongebruikelijk dat je twaalf tot veertien weken op het kamertje moet wachten. Ook kan het voorkomen dat er iets fout gaat in de levering, waardoor je nóg langer moet wachten. Wanneer je op tijd besteld, heb je speling in de levertijd. Dit voorkomt veel stress en eerlijk is eerlijk, niets is leuker dan de meubeltjes in elkaar zetten en daarna heerlijk gaan zwijmelen in de toekomstige kinderkamer.

Leuke accessoires maken je babykamer af

Alhoewel jij een knalrode muur misschien geweldig vindt, is het voor je pasgeboren baby misschien niet de meest ideale kleur om naar te kijken wanneer hij wakker wordt. Probeer de babykamer rustig te houden, zodat deze ook rust uitstraalt voor je kindje. Met één of twee (grote) blikvangers kan je de kamer toch dat beetje extra's geven. Daarnaast kan je nog wat kleine bijpassende accessoires bij elkaar zetten, zoals bijvoorbeeld wat vaasjes op de vensterbank of een aantal lijstjes aan de muur. Tegenwoordig maken moeders veel gebruik van opbergmanden. En logisch, want ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren en zijn niet alleen heel erg leuk, maar ook nog enorm praktisch. Alle spulletjes kan je er netjes in opbergen. Kies bijvoorbeeld voor een klein mandje op de plank boven de commode, een groter model voor op de kledingkast en/of een grote mand voor de babywas. De manden zijn ook vaak in dergelijke sets verkrijgbaar.

Wanneer je toch een spannende kinderkamer wilt en niet alleen maar voor wit wilt gaan, kan je de accessoires in contrasterende kleuren kopen. Door het gebruik van fel gekleurde accessoires, vallen ze extra op. Wanneer je kiest voor neutrale kleuren, dan zal je zien dat de sfeer in de kamer een stuk ingetogener is.

Eén van de trends van het moment is het gebruik van fotolijstjes aan de muur. Je ziet de lijstjes vaak gegroepeerd terug aan de muur en een foto is tegenwoordig niet eens meer nodig. Gebruik hiervoor mooie lijstjes, in verschillende groottes en verschillende kleurtinten en hang ze zo op, dat ze niet met elkaar in één lijn hangen, maar toch een net geheel vormen. Een echte blikvanger in de kamer van je baby, waar je je eigen persoonlijke touch aan kan geven.

Ook muurstickers zijn een trend. Welke sfeer je ook in je babykamer wilt neerzetten, er is altijd wel een bijpassende muursticker te vinden. Elke webshop met kinderartikelen biedt ze tegenwoordig aan en ze zijn ook nog eens heel betaalbaar. Heeft de kinderkamer een lege muur en weet je niet waarmee je hem kan opvullen? Dan kan een muursticker uitkomst bieden.

Ten slotte nog een échte romantische accessoire; de schommelstoel. Ideaal voor de nachtelijke uurtjes en heerlijk comfortabel voor de voedingen, die met name in de eerste weken nog vrij veel tijd in beslag nemen. Zelf kan je lekker onderuit zitten en voor je baby zijn de schommelingen ook erg fijn, want dit doet hem denken aan zijn tijd in je baarmoeder. Zet er eventueel een tafeltje naast met een tafellampje en wat ruimte voor wat water voor jezelf.

Bewaak de stijl van de inrichting

Mooie decoratie kan je babykamer helemaal af maken. Je hebt volop keuze uit beddengoed, klamboes, gordijnen, opbergers, muurstickers, behang, kapstokjes, lampen, klokken, schilderijtjes, stoelen en mobielen. Kies bij het uitzoeken van de aankleding een bepaalde sfeer die je wilt neerzetten met de accessoires en houd je hieraan om het beeld rustig te houden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…
Babykamers vergelijken en kopenBabykamers zijn er in strak hoogglans MDF tot romantisch wit of stoer sloophout. De basis van een complete babykamer bes…
Kleuren in de babykamerKleuren in de babykamerDe babykamer inrichten wordt gezien als een leuke activiteit, maar kan ook heel lastig zijn. Want: welke kleuren kies je…
Wat kost het opknappen van een kinderkamer?Wat kost het opknappen van een kinderkamer?Een kinderkamer gaat slechts een paar jaar mee. Op den duur past de kamer namelijk niet meer bij de leeftijd van uw kind…

ABA: Kinderen met autisme behandelen met ABAABA: Kinderen met autisme behandelen met ABAABA is een behandelmethode voor kinderen met autisme. Het leert kinderen weer plezier te hebben in veel zaken, maar leer…
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.