Baby’s eerste vaste hapjes; gezonde groenterecepten

Baby’s eerste vaste hapjes; gezonde groenterecepten De eerste vaste hapjes voor je baby; een spannende gebeurtenis. Zowel voor jou als voor je kindje, want voor jullie allebei is het een nieuwe ervaring. Een ervaring die dikwijls leuke cameramomenten oplevert! Wanneer je het eerste vaste hapje geeft, kan je dit doen met de potjes groente die je in de supermarkt vindt. Er bestaan speciale potjes voor baby’s vanaf vier maanden en zes maanden. Natuurlijk kan je ook zelf het eerste groentehapje maken, het is net zo eenvoudig en ook nog heel erg leuk! De onderstaande recepten zijn geschikt voor kindjes die starten met bijvoeding. Tenzij je anders is geadviseerd door het consultatiebureau of je kinderarts, bepaal je zelf wanneer je hiermee start. Geadviseerd wordt om te starten met één soort groente en dit langzaam uit te breiden door lekkere combinaties te maken.

Lekkere recepten

Voor het maken van groentehapjes kan je gebruikmaken van verse en/of diepvriesgroenten. Probeer groente uit blik of pot in het begin zoveel mogelijk te vermijden, want hierin zit teveel zout. Het wordt aanbevolen om te wachten met het geven van nitraatrijke groenten totdat je kindje zes maanden is. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, bleekselderij, rode bieten, spitskool, Chinese kool en alle soorten sla. Ui, prei en bepaalde koolsoorten kunnen darmproblemen veroorzaken en hierom wordt geadviseerd deze pas te geven als je kindje één jaar is.

Sperzieboontjes

Geschikt vanaf 4 maanden
  1. Neem 100 á 200 gram sperziebonen.
  2. Maak de sperziebonen schoon en snijdt het kopje en kontje eraf.
  3. Hak je sperziebonen in kleinere stukjes.
  4. Kook in een klein laagje water de sperziebonen in een paar minuten gaar en zacht (de boontjes kunnen ook gestoomd worden).
  5. Giet af en laat de boontjes even afkoelen.
  6. Gooi de stukjes in een blender of maak het fijn met de staafmixer.
  7. Gooi het over in een bordje.

Worteltjes, broccoli, bloemkool, doperwten, bruine bonen, maïs, witlof

Geschikt vanaf 4 maanden
Alle groenten kunnen op dezelfde wijze bereidt worden als bovengenoemde sperziebonen. Lekkere combinaties zijn:
  • Worteltjes en doperwten.
  • Worteltjes en maïs.
  • Bloemkool en broccoli.

Komkommer

Geschikt vanaf 4 maanden
Als gezond tussendoortje of voor tijdens de maaltijd, kan je je kindje een stukje komkommer geven. De komkommer hoeft vooraf niet persé geraspt te worden.
Tip! Vooral als je kindje last heeft van doorkomende tandjes, biedt het sabbelen op een stukje komkommer verlichting en verfrissing van het tandvlees.

Broccoli, bloemkool en kaas

Geschikt vanaf 6 maanden
  1. Kook de broccoli en bloemkool in een klein laagje water zacht. Laat de broccoli slechts 2 á 3 minuten koken, want bij langer koken gaan veel vitaminen verloren.
  2. Rasp de kaas (bij voorkeur ongezouten kaas).
  3. Giet de broccoli en bloemkool af en laat het even afkoelen.
  4. Gooi alles bij elkaar in de blender of maak het fijn met de staafmixer.

Aardappel en wortel

Geschikt vanaf 6 maanden
  1. Schil en was één aardappel.
  2. Snijdt de aardappel in kleine stukjes.
  3. Was 50 á 100 gram worteltjes en hak deze in kleine stukjes.
  4. Kook de aardappel en voeg op het laatst de worteltjes toe.
  5. Even afgieten, laten afkoelen en pureren in de blender of met de staafmixer.

Aardappel en courgette

Geschikt vanaf 6 maanden
  1. Schil en was één á twee aardappelen.
  2. Was ongeveer 200 gram courgette en hak deze in kleine stukjes.
  3. Kook alles gezamenlijk in een klein laagje water zacht.
  4. Water afgieten, even laten afkoelen en pureren in de blender of met de staafmixer.

Rijst en groente

Geschikt vanaf 6 maanden
Gekookte rijst is met alle groentesoorten te combineren, net wat je kindje lekker vindt. Je kan alles gezamenlijk in de blender gooien.

Bewaren en invriezen

Zelfgemaakte groente is één dag houdbaar in de koelkast en ongeveer zes maanden in de vriezer. Wanneer je de groente hebt gekookt, laat het dan eerst afkoelen alvorens je het invriest. Voor het invriezen kan je gebruikmaken van bakjes en plastic zakjes. Ook zakjes waarmee je ijsblokjes maakt, zijn ideaal voor het invriezen van groente. Op deze manier kan je steeds de gewenste hoeveelheid blokjes laten ontdooien.

Lees verder

© 2010 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De eerste vier maanden heeft je baby alleen flesvoeding of borstvoeding nodig. Daarin zitten alle voedingstoffen die een…
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

Obstipatie bij kinderen: oorzaken, behandelingObstipatie bij kinderen: oorzaken, behandelingVerstoppingen bij kinderen komt zeer veel voor, vaak is er geen speciale oorzaak aan te wijzen en gaan de klachten na ve…
Zuigeling: groei en ontwikkelingZuigeling: groei en ontwikkelingEen zuigeling is de benaming voor een baby gedurende het eerste levensjaar. Een zuigeling groeit in dat eerste jaar ontz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tshirtevolution, Pixabay
  • Bron afbeelding: http://www.purelijfkracht.nl/files/images/Baby_eten_VIC.jpg
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.