Baby: Belang van rust, regelmaat en reinheid; de drie R’en

Rust
Dat baby’s veel slapen is alom bekend. Pasgeboren baby’s slapen tot wel 20 uur per etmaal en worden vaak alleen wakker wanneer ze honger hebben, verschoond moeten worden of niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door buikkrampjes of knellende kleding. Slaap hebben ze ook echt nodig en wanneer ze hierin worden gestoord of niet in slaap kunnen vallen, laten ze vaak luidkeels van zich horen. Je baby alle rust geven die het nodig heeft, dat is erg belangrijk. Vooral in de eerste dagen en weken van hun leven is het van belang, om ze zo een goed ritme aan te leren voor de tijd die nog gaat komen. Sommige ouders zijn ervan overtuigd dat ze een huilbaby hebben, maar staan, na het invoeren van ‘rust’, verbaast te kijken hoe weinig hun baby ineens huilt. Hun ‘huilbaby’ huilde slechts uit vermoeidheid en niet om lichamelijke klachten. Hoe geef je je kindje nu alle rust dat het nodig heeft?Rustige omgeving
Vooral jonge baby’s kunnen soms moeite hebben met het verwerken van allerlei prikkels. Deze prikkels kunnen overal worden opgedaan, zowel thuis waar de televisie aanstaat als op een drukke verjaardag. Als je merkt dat jouw kindje snel onrustig wordt, probeer het aantal prikkels in zijn omgeving dan te verminderen. Zet bijvoorbeeld de televisie wat zachter, speel niet te druk met hem en laat je kindje niet van hand tot hand gaan op visite. Je kindje geeft zijn eigen grens aan en heeft jou nodig om deze grens te bewerkstelligen. Heeft je kindje meer prikkels opgedaan dan hij eigenlijk kan verwerken? Dan zal je merken dat hij meer huilt of slechter in slaap kan vallen.
Tekenen van moeheid
Als ouder ken je je baby goed, ook al is het nog maar een paar dagen oud. Tekenen van moeheid zijn dan ook vaak direct zichtbaar. Sommige kindjes gapen zichtbaar, waardoor er geen twijfel bestaat over zijn behoefte aan slaap. Andere kindjes worden rustig, bleek in het gezicht, gaan met hun handjes over het gezicht wrijven of friemelen aan hun oortjes. Ook worden sommige baby’s juist actief; ze geven aan dat ze niet meer vastgehouden willen worden en maken hiermee duidelijk dat ze graag in hun bedje gelegd willen worden. Wanneer baby’s gaan huilen, denken ouders vaak dat er iets aan de hand is. Het kindje kan inderdaad ook last hebben van bijvoorbeeld krampjes, ze kunnen het te warm of koud hebben of ze zitten gewoon niet lekker in hun velletje. Als reactie op het huilen, gaan ouders vaak met het kindje rondlopen en zo valt het vanzelf in slaap waarna het in bed wordt gelegd. Het huilen kan echter ook duiden op moeheid. Het is helemaal niet erg wanneer het kindje nog even doorhuilt of jammert zodra het in bed wordt gelegd. Alle indrukken die het opgedaan heeft, worden zo verwerkt en geuit. Laat je kindje niet langer dan 5 á 10 minuten huilen, want dan is er vaak wel wat aan de hand. Dit geldt ook wanneer je kindje erg hard huilt. Probeer lichamelijke klachten altijd eerst uit te sluiten.
Een uitgeruste baby is een blije baby
Sommige baby’s worden tijdens hun slaap wakker. Dit is heel normaal, omdat baby’s een slaapperiode van 50 minuten hebben. Na 50 minuten worden sommige baby’s een beetje wakker, kunnen wat gaan jammeren, maar vallen vervolgens gewoon weer in slaap. Leer je baby kennen, zodat je weet wanneer hij door wil slapen of wanneer is hij uitgerust is. Je baby te vroeg uit zijn bedje halen, kan wederom betekenen dat hij onrustig en huilerig wordt. Word je begroet door een vrolijke baby, dan weet je dat hij uitgerust is.
Slapen in zijn eigen bedje
Probeer je kindje steeds weer op bed te leggen, wanneer je ziet dat hij moe wordt en laat hem zo min mogelijk op je arm in slaap vallen. Op deze manier leert hij in slaap te vallen in zijn eigen bedje en weet hij dat zijn bedje een vertrouwde omgeving is om zich over te geven aan zijn moeheid. Wat voor volwassenen zo vanzelfsprekend is, namelijk het proces van moe worden tot het in slaap vallen, dat moeten baby’s allemaal nog leren. Jij kan je kindje hierbij het beste helpen