Baby: Belang van rust, regelmaat en reinheid; de drie R’en

Baby: Belang van rust, regelmaat en reinheid; de drie R’en De ene moeder is er prominent voorstander van en de ander geeft er niet zoveel om; rust, regelmaat en reinheid, oftewel de drie R’en. Als (aanstaande) moeder ben je vast wel eens geconfronteerd met het belang van voldoende slaap en een goed ritme voor je baby. Op internet worden discussies gevoerd of dit concept voor opvoeding uit de jaren ’40 achterhaald is. Over de invulling van de drie R’en valt inderdaad te twisten, maar het principe is ook zeker vandaag de dag nog doeltreffend.

Rust

Dat baby’s veel slapen is alom bekend. Pasgeboren baby’s slapen tot wel 20 uur per etmaal en worden vaak alleen wakker wanneer ze honger hebben, verschoond moeten worden of niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door buikkrampjes of knellende kleding. Slaap hebben ze ook echt nodig en wanneer ze hierin worden gestoord of niet in slaap kunnen vallen, laten ze vaak luidkeels van zich horen. Je baby alle rust geven die het nodig heeft, dat is erg belangrijk. Vooral in de eerste dagen en weken van hun leven is het van belang, om ze zo een goed ritme aan te leren voor de tijd die nog gaat komen. Sommige ouders zijn ervan overtuigd dat ze een huilbaby hebben, maar staan, na het invoeren van ‘rust’, verbaast te kijken hoe weinig hun baby ineens huilt. Hun ‘huilbaby’ huilde slechts uit vermoeidheid en niet om lichamelijke klachten. Hoe geef je je kindje nu alle rust dat het nodig heeft?

Rustige omgeving

Vooral jonge baby’s kunnen soms moeite hebben met het verwerken van allerlei prikkels. Deze prikkels kunnen overal worden opgedaan, zowel thuis waar de televisie aanstaat als op een drukke verjaardag. Als je merkt dat jouw kindje snel onrustig wordt, probeer het aantal prikkels in zijn omgeving dan te verminderen. Zet bijvoorbeeld de televisie wat zachter, speel niet te druk met hem en laat je kindje niet van hand tot hand gaan op visite. Je kindje geeft zijn eigen grens aan en heeft jou nodig om deze grens te bewerkstelligen. Heeft je kindje meer prikkels opgedaan dan hij eigenlijk kan verwerken? Dan zal je merken dat hij meer huilt of slechter in slaap kan vallen.

Tekenen van moeheid

Als ouder ken je je baby goed, ook al is het nog maar een paar dagen oud. Tekenen van moeheid zijn dan ook vaak direct zichtbaar. Sommige kindjes gapen zichtbaar, waardoor er geen twijfel bestaat over zijn behoefte aan slaap. Andere kindjes worden rustig, bleek in het gezicht, gaan met hun handjes over het gezicht wrijven of friemelen aan hun oortjes. Ook worden sommige baby’s juist actief; ze geven aan dat ze niet meer vastgehouden willen worden en maken hiermee duidelijk dat ze graag in hun bedje gelegd willen worden. Wanneer baby’s gaan huilen, denken ouders vaak dat er iets aan de hand is. Het kindje kan inderdaad ook last hebben van bijvoorbeeld krampjes, ze kunnen het te warm of koud hebben of ze zitten gewoon niet lekker in hun velletje. Als reactie op het huilen, gaan ouders vaak met het kindje rondlopen en zo valt het vanzelf in slaap waarna het in bed wordt gelegd. Het huilen kan echter ook duiden op moeheid. Het is helemaal niet erg wanneer het kindje nog even doorhuilt of jammert zodra het in bed wordt gelegd. Alle indrukken die het opgedaan heeft, worden zo verwerkt en geuit. Laat je kindje niet langer dan 5 á 10 minuten huilen, want dan is er vaak wel wat aan de hand. Dit geldt ook wanneer je kindje erg hard huilt. Probeer lichamelijke klachten altijd eerst uit te sluiten.

Een uitgeruste baby is een blije baby

Sommige baby’s worden tijdens hun slaap wakker. Dit is heel normaal, omdat baby’s een slaapperiode van 50 minuten hebben. Na 50 minuten worden sommige baby’s een beetje wakker, kunnen wat gaan jammeren, maar vallen vervolgens gewoon weer in slaap. Leer je baby kennen, zodat je weet wanneer hij door wil slapen of wanneer is hij uitgerust is. Je baby te vroeg uit zijn bedje halen, kan wederom betekenen dat hij onrustig en huilerig wordt. Word je begroet door een vrolijke baby, dan weet je dat hij uitgerust is.

Slapen in zijn eigen bedje

Probeer je kindje steeds weer op bed te leggen, wanneer je ziet dat hij moe wordt en laat hem zo min mogelijk op je arm in slaap vallen. Op deze manier leert hij in slaap te vallen in zijn eigen bedje en weet hij dat zijn bedje een vertrouwde omgeving is om zich over te geven aan zijn moeheid. Wat voor volwassenen zo vanzelfsprekend is, namelijk het proces van moe worden tot het in slaap vallen, dat moeten baby’s allemaal nog leren. Jij kan je kindje hierbij het beste helpen

Ritme

Zo belangrijk als voldoende rust, is ook het ritme waarin deze rust wordt aangeboden. Veel volwassenen vinden hun dagelijks terugkerende routine maar saai, maar baby’s gedijen hierbij het beste. Een dag waarin ze precies weten wat er staat te gebeuren. Zodra je baby wakker wordt, kan je hem in alle rust gaan voeden. Na de voeding is er tijd om even te spelen; eerst met papa of mama knuffelen (of met iemand anders natuurlijk) en daarna alleen spelen in de box. Door je kindje altijd eventjes in de box te leggen, leert hij zichzelf te vermaken, waardoor hij in de loop der maanden ook steeds zelfstandiger kan spelen. Dit is goed voor zijn ontwikkeling plus heel handig voor jou als je even lekker je eigen ding wilt doen. Wanneer je baby wakker is, kan je uiteraard ook een lekkere wandeling maken, want de buitenlucht is zowel goed voor jou als voor je kleine. Zodra je ziet dat je baby moe wordt, leg je hem weer in zijn bedje. Dit ritueel kan je ’s ochtends of ’s avonds afwisselen met een heerlijk ontspannend badje. Als je kindje wat ouder wordt, kan je het avondritueel uitbreiden met het aantrekken van zijn pyjama, tandjes poetsen en het voorlezen van een boekje. Op deze manier weet hij dat zijn bedtijd nadert en zal de overgang van dag naar nacht makkelijker te accepteren zijn.

Reinheid

De term ‘reinheid’ behoeft eigenlijk weinig uitleg. Ondanks dat iedere ouder een andere definitie heeft van reinheid, staat de verzorging van de baby vaak voorop. Je geeft je kindje immers voeding wanneer hij honger heeft, verschoond hem bij een vieze luier en troost hem wanneer hij verdriet heeft. Zodra je kindje iets ouder wordt, zal je de tandjes poetsen, hem leren wat zindelijkheid inhoudt en hem op den duur leren zichzelf te wassen en aan te kleden.

Een vaste dagindeling is variabel

Het doorvoeren van rust, regelmaat en reinheid is één van de manieren om de dagindeling van je kindje te bepalen. Geen enkele dag is echter hetzelfde, net zoals geen enkele baby hetzelfde is. Probeer je dan ook niet op de minuut vast te pinnen op hetzelfde dagschema, maar gebruik bovengenoemde punten als leidraad. Het is zeker aan te bevelen je enigszins vast te houden aan vaste rituelen, maar hoe je dit precies doet en welke tijden je aanhoudt, dat is variabel. Waar je, zeker het eerste half jaar van je baby’s bestaan, steeds bezig bent met het principe van de drie R’en, zal je merken dat je hiermee steeds soepeler om kan gaan. Je kindje wordt immers ouder, zelfstandiger en gaat minder slapen en meer spelen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Genieten van je baby met rust en regelmaatGenieten van je baby met rust en regelmaatPas bevallen van je kindje, neem je het hummeltje mee naar huis. Gelukkig is er de kraamhulp die je allerlei handige tip…
Rust, regelmaat en reinheid: 3 belangrijke r's voor kinderenDe 3 r's (rust, regelmaat en reinheid) wordt soms als een ouderwetse benadering voor het verzorgen van baby's gezien. Ve…
Baby ritme en regelmaat met behulp van Ria BlomRia Blom - Regelmaat en inbakeren, Stephanie Lampe - Baby in een droomritme en Gina Ford - De tevreden baby. Dit zijn al…
Help! Mijn baby is onrustig!Help! Mijn baby is onrustig!De eerste weken (soms maanden) na de geboorte van een baby worden vaak niet voor niets 'tropenweken' genoemd. Het kan ev…

Obstipatie bij kinderen: oorzaken, behandelingObstipatie bij kinderen: oorzaken, behandelingVerstoppingen bij kinderen komt zeer veel voor, vaak is er geen speciale oorzaak aan te wijzen en gaan de klachten na ve…
Zuigeling: groei en ontwikkelingZuigeling: groei en ontwikkelingEen zuigeling is de benaming voor een baby gedurende het eerste levensjaar. Een zuigeling groeit in dat eerste jaar ontz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding: http://www.prenatal.nl/RepositoryItems/slapende-baby.jpg
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.