Zelf aan de slag; geboorte- en bruidssuikers maken

Wat is er nu leuker dan je kraamvisite of bruiloftsgasten te bedanken met een zelfgemaakt, uniek cadeau?! Je hoeft niet persé een crea bea te zijn om leuke presentjes te kunnen maken. Heb je stiekem twee linker handen, maar wil je dat niet laten blijken? Neem dan snel de tips door en verras je gasten met een uitzonderlijk geschenk. Geboorte- en bruidssuikers danken hun oorspronkelijke naam aan de snoepjes die erin verwerkt zitten, vandaar de naam ‘suikers’. Deze snoepjes kunnen bijvoorbeeld amandelbonen of snoephartjes zijn. Tegenwoordig spelen deze snoepjes echter niet exclusief meer de hoofdrol. Met name de ‘suikers’ in de bruidssuikers worden vaak vervangen door andere cadeautjes, zoals bijvoorbeeld knuffels, fotolijstjes, beeldjes, gegraveerde pennen of glazen, bloemen of andere originele (zelfgemaakte) bedankjes.

Begin op tijd

Het zelf maken van bedankjes kost tijd. Afhankelijk van het aantal gasten, kan het dagen of weken tijd in beslag nemen. Het is dus van belang dat je tijdens de zwangerschap of in aanloop naar je huwelijk, het maken van de bedankjes in je planning meeneemt. Reken altijd op een paar extra dagen, want het zoeken naar geschikt materiaal kan veel tijd in beslag nemen. De kans is groot dat je langs meerdere hobby- en stoffenwinkels moet en ook levertijden op internet kunnen uiteenlopen van een paar dagen tot weken.

Het ontwerp

Hét grote voordeel van het zelf aan de slag gaan; jij bepaalt helemaal zelf hoe je bedankjes eruit komen te zien. Denk aan de kleur, grootte, vormen, attributen, lintjes, teksten en kosten. Bedenk ook wat voor soort bruidssuikers je graag wilt, want daarin is ook veel keus. Denk aan suikerbonen, spekjes, chocola of snoephartjes. De vele mogelijkheden die je hebt, kunnen je ook enigszins verwarren, want wat wil je eigenlijk precies? Het aanbod op onder meer internet is enorm, dus maak hiervan gebruik. Doe inspiratie en ideeën op door webshops te bezoeken en maak een lijstje van jouw wensen en eisen.

Presentatie van de bedankjes

Geboortesuikers kan je presenteren op bijvoorbeeld een miniatuur wandelwagentje, schommelstoeltje of ledikantje. Deze kan je huren bij diverse zaken die gespecialiseerd zijn in geboortesuikers. Ook kan je ze opstapelen in de vorm van een taart en ze in een beklede mand leggen. Ditzelfde geldt voor bruidssuikers, die ook in de vorm van een bruidsboeket gelegd kunnen worden. Met de presentatie kan je dus alle kanten op. Ook hiervoor geldt; laat je inspireren en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Uitgangspunten

Je kunt natuurlijk op verschillende manieren te werk gaan, maar het is wel handig om vooraf in ieder geval over de volgende punten na te denken:
  • De kosten; bedenk wat je maximale budget voor de bedankjes is en houdt hierbij ruimte over voor onvoorziene kosten. Zodra je denkt aan de slag te kunnen gaan, blijkt namelijk vaak dat je wat vergeten bent of ergens niet genoeg van hebt.
  • Het aantal gasten; het maakt nu eenmaal verschil of je 25 bedankjes moet maken of er 400 in elkaar moet zetten. Op een foto of in je gedachten lijkt een ontwerp vaak simpel, maar hoe simpel is het ontwerp écht? Probeer de stappen van het in elkaar zetten na te gaan. Hoelang ben je bezig met één bedankje? Hoe praktisch is het ontwerp? Heb je na 100 stuks nog zin om er nóg 300 te maken?
  • De kleur(en); traditioneel roze of blauw voor geboortesuikers of bruidssuikers in de kleur van het boeket en de stropdas van de bruidegom. Jij bepaalt het helemaal zelf. Bedenk welke kleuren je voorkeur hebben en kijk wat er beschikbaar is qua materiaal.
  • De winkel; natuurlijk kan je veel materialen halen bij de plaatselijke hobbywinkel, vooral wat betreft stoffen. Ook Xenos, Kruidvat, Blokker of Action hebben vaak leuke spulletjes die als ingrediënten voor de bedankjes kunnen dienen. Mogelijk is er zelfs een speciale zaak bij je in de buurt waar ze alleen maar geboorte- en bruidssuikers verkopen en de bijbehorende materialen. Vergeet vooral ook niet de mogelijkheden van het internet. Vooral webshops en verkopers op Marktplaats of Marktplaza bieden leuke (nieuwe!) materialen aan voor weinig geld.

Hulptroepen

Schakel familie, vrienden en kennissen in om mee te helpen. Vele handen maken immers licht werk en vooral bij grote aantallen bedankjes gaat dit gezegde op. Selecteer de hulptroepen wel enigszins op geduld en precisie, want sommige vrienden zullen na bedankje nummer tien de lol er niet meer van inzien. Het gevolg is slordig werk en dat wil jij natuurlijk voorkomen.

Tip Maak er een gezellige dag van! Zet een leuk (meezing)muziekje op en zet wat hapjes en drankjes klaar. Een gezellige sfeer komt de arbeidsproductiviteit alleen maar ten goede. Pas natuurlijk wel op dat er niet geknoeid wordt.

Een ervaring rijker; crea bruid aan het woord

“Ik houd ervan om zelf aan de slag te gaan. Ik heb vorig jaar de geboortekaartjes voor mijn zoontje zelf ontworpen en gemaakt, fantastisch om te doen. Drie jaar geleden heb ik mijn eigen bruidssuikers gemaakt en ook dit was een leuke ervaring. Enkele weken voor de grote dag, ben ik begonnen met speurwerk op internet. Er stonden 250 bruidssuikers in de planning, dus het moest een leuk en praktisch ontwerp worden. Na veel inspiratie te hebben opgedaan, wist ik wat ik wilde. De bedankjes zouden wit worden, gecombineerd met donkerpaarse elementen. Onze bruidstafel had ook deze kleuren, dus dat zou een leuke match zijn. Verder wilde ik witte suikerbonen die ik in een klein schaaltje met hartjes wilde leggen. Materialen als kant, tule en linten moesten ook donkerpaars en wit zijn. Bij een stoffenzaak kocht ik een witte boa, waarvan ik de veertjes eruit heb getrokken en los heb gebruikt ter decoratie. De suikerbonen heb ik op internet besteld, evenals sommige materialen als bijvoorbeeld de schaaltjes en kaartjes voor de bedanktekst. De tule heb ik bij een stoffenzaak gehaald.

Mijn schoonzusje bood direct aan om te helpen. Op een zaterdagavond ging ik met alle materialen op weg naar mijn schoonouders en voor ik het wist zaten we met zes mensen bruidssuikers te maken. Familie en vrienden wilden allemaal wel even proberen om er één in elkaar te zetten. De resultaten waren super! Uiteindelijk zijn we er twee avonden mee bezig geweest en is het tot de laatste bruidssuiker gezellig gebleven.

Bij Xenos had ik een witte mand gekocht en bekleed met witte tule. Met de donkerpaarse tule had ik de binnenkant bekleed. Witte neproosjes, eveneens van de Xenos, heb ik ontdaan van hun steel en tussen het riet van de mand gedrukt. De tule heb ik vastgezet met nietjes. Het resultaat was uniek!”

Enthousiasme is het kernwoord

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds enthousiast om zelf aan de slag te gaan en deins je niet terug voor een beetje handenarbeid? Dan is het echt wat voor jou om je eigen geboorte- of bruidssuikers te maken. Denk verder dan de traditionele bedankjes en geef er je eigen unieke touch aan. Zo gaan je gasten weg met een leuke herinnering!

Lees verder

© 2010 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tradities bij een huwelijk, van stadhuis tot huwelijksnachtTradities bij een huwelijk, van stadhuis tot huwelijksnachtWelke tradities zijn er verbonden aan een verloving, huwelijk en bruidsboeket. Wat is de betekenis van het gooien met ri…
Keramiek: kleiplaten maken met kleiwalsenKeramiek: kleiplaten maken met kleiwalsenBij een aantal technieken maakt men van kleiplaten werkstukken. Deze platen kunnen op verschillende manieren tot vorm ko…
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…

Haal je relatie uit de sleurHaal je relatie uit de sleurVeel mensen hebben er mee te maken: sleur in de relatie. Je bent al geruime tijd samen en ook nog steeds erg gek op elka…
Leuke low budget bruiloftDe trouwdag is de duurste dag van het leven wordt gezegd, dit kan zeker zo zijn maar iedereen heeft uiteraard verschille…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding 1: www.internethuwelijk.nl/bedrijven/uploads/
  • Afbeelding 2: www.trouwartikelen.nl/.../a/m/amandelbonenS.jpg
  • Afbeelding 3: www.totaalzoeker.com/.../ads_images/55190.jpg
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.