Haal je relatie uit de sleur

Haal je relatie uit de sleur Veel mensen hebben er mee te maken: sleur in de relatie. Je bent al geruime tijd samen en ook nog steeds erg gek op elkaar maar toch ontbreekt er iets. Elke dag wordt voorspelbaar en de dagelijkse rituelen drukken de relatie steeds dieper in een sleur. Toch is er wel wat aan te doen, met een paar eenvoudige tips kom je een heel eind in de goede richting.

Sleur

Sleur in een relatie, veel mensen komen er vroeg of laat mee in aanraking. In het begin is alles leuk, je bent verliefd en jullie kunnen samen de hele wereld aan. Er worden veel leuke dingen ondernomen zoals etentjes, avondjes stappen en er wordt volop van leuke vakanties genoten. Vaak gaat het gepaard met veel seks waar de vonken vanaf springen. Na en tijdje komt alles in een rustige fase en vind iedereen min of meer zijn eigen weg. Op zich is dit goed, zolang men maar genoeg energie in de relatie blijft steken. Maar daar gaat het juist vaak fout. Door drukke agenda's, kinderen en andere verplichtingen raakt men moe en uitgeblust en is er vaak geen tijd of energie meer voor de partner. En na een tijdje dringt het ineens tot je door: Jullie relatie zit in een sleur.

Gevaar van sleur

Sleur is niet zonder gevaar, er kunnen uiteindelijk allerlei vervelende relatieproblemen ontstaan.
Een aantal veel voorkomende problemen zijn:

 • gezondheidsklachten (lusteloos, moe, slaapproblemen).
 • Irritaties.
 • Seksuele problemen.
 • Vreemdgaan.
 • Beëindigen van de relatie.

Doorbreek de sleur

Om iets aan de sleur te kunnen doen moet je bij je zelf beginnen. Het klinkt misschien raar, maar waarschijnlijk ben jezelf ook schuldig aan de situatie. In een enkel geval wordt de sleur maar door één persoon ervaren en is de ander nog steeds erg tevreden. Praten is in alle situaties erg belangrijk om tot een goede oplossing te komen. Mensen kunnen veranderen naar mate ze ouder worden en daardoor ook andere interesses krijgen. Luister dus goed naar elkaar en blijf je geliefde steeds weer opnieuw ontdekken, hij of zij is de moeite waard.

Om de sleur te vermijden moet men elkaar blijven verrassen op een positieve manier. Je hoeft daarvoor echt niet breed uit te pakken en met dure dingen aan te komen, ook kleine dingen kunnen een heel positief effect hebben op je relatie.
Een paar simpele tips om de sleur uit je relatie te houden:

 • Blijf goed voor jezelf zorgen, blijf er aantrekkelijk uitzien voor je partner
 • Eet samen aan een gedekte tafel en voer een gezellig gesprek, laat de tv uit!
 • Ontbijt een keer samen op bed.
 • Regel een gezellig tv-avondje met kaarsjes, wijn en kaas en kruip lekker tegen elkaar aan op de bank.
 • Organiseer een leuke picknick.
 • Ga samen wandelen of fietsen.
 • Geef spontaan een kus of knuffel.
 • Stuur een lief smsje of een e-card.
 • Een dagje sauna werkt heerlijk ontspannend.
 • Koop af en toe een klein aardigheidje voor elkaar.

Verwacht niet direct resultaat na bijvoorbeeld één smsje. Vooral als je zoiets nog nooit hebt gedaan, dan moet je partner er waarschijnlijk wel even aan wennen. In het begin zal hij of zij hier misschien zelfs vreemd op kunnen reageren. Laat je echter hierdoor niet uit het veld slaan en leg gewoon uit dat je het uit liefde voor hem/haar deed.

Kinderen

Kinderen vragen veel erg aandacht en die moeten ze ook zeker krijgen. Maar dit kost enorm veel tijd en energie waardoor men elkaar vaak op een tweede plaats zet. Toch is het belangrijk om met z'n tweetjes leuke dingen te blijven doen. Regel daarom af en toe een oppas en ga naar een goed restaurant of bezoek bijvoorbeeld een musical.
De kids een nachtje laten slapen bij opa en oma en vervolgens samen in een hotelletje overnachten, werkt heerlijk ontspannend en geeft je relatie een positieve impuls.

Voor veel ouders is het erg moeilijk om hun kinderen achter te laten bij de oppas of om ze naar een logeeradres te brengen. Ze krijgen het gevoel dat ze daarmee hun kinderen tekort doen. Terwijl de kids zich meestal uitstekend vermaken met een logeerpartijtje. Zet die schuldgevoelens aan de kant, want kinderen groeien uiteindelijk het beste op met gelukkige ouders en niet in een gebroken gezin!

Seks is belangrijk

Het klinkt misschien wat afgezaagd maar een goed seksleven is een uitstekende basis voor een spannende relatie. Een paar tips om het spannend te houden.

 • Ga tegelijkertijd naar bed.
 • Trek leuke lingerie aan (een mooi satijnen nachthemd is ook sexy).
 • Geef elkaar een massage.
 • Durf te experimenteren met speeltjes.
 • Doe "het" niet op vooraf afgesproken tijdstippen, hou het spontaan.
 • Kies regelmatig andere standjes.
 • Durf je fantasieën te delen met elkaar (eventueel via mail of sms).
 • Laat de kinderen niet tussen jullie in slapen, die hebben hun eigen bed.

Wat men vooral niet moet doen

In sommige gevallen ben je zelf schuldig aan het feit dat je geliefde niet zoveel energie meer in je steekt. Als iemand (veel) moeite voor doet en je maakt vervolgens een vervelende opmerking, dan is het snel uit met de pret.
Een paar voorbeelden die sommige mensen misschien herkennen:
 • Als je partner thuis komt met een boeket bloemen voor jou, geniet ervan en vraag niet of hij of zij iets goed te maken heeft.
 • Als men wordt verrast met ontbijt op bed, ga dan niet zeuren over de kruimels die je daarvan krijgt. Die krijg je heus wel weer weg.
 • Reageer niet argwanend als je partner zich uitdost, waardeer het dat hij of zij er moeite voor blijft doen om er (ook voor jou) goed uit te blijven zien.
 • Accepteer een compliment van je partner en zoek er niks achter.
 • Respecteer het als zij of hij gaat meehelpen met bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Ook al gaat het niet altijd even goed, haal het werk niet uit hun handen dat is een afknapper en ze zullen het niet weer aanbieden. Ze bedoelen het echt goed.
 • Als je partner voorstelt om uit te gaan, ga dan gezellig mee. Ook al heb je soms geen zin, meestal wordt het toch wel leuk!
 • Wordt niet direct achterdochtig als je partner een beetje stiekem doet, er kan een ook een verassing voor je worden gepland zoals bijvoorbeeld een weekendje weg.

Het kost veel tijd en energie om een relatie leuk en gezond te houden. Maar met een beetje goede wil van beide kanten kun je heel ver komen. Komen jullie er samen niet uit en je wilt toch heel graag met z'n tweetjes verder dan is het altijd mogelijk om professionele hulp te zoeken.

Geniet van elkaar...
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Tips tegen relatiesleurTips tegen relatiesleurIedereen die al langere tijd een relatie heeft kent het wel. De sleur in je relatie. In het begin zijn jullie verliefd e…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…

Verlovingsring, toen en nuVerlovingsring, toen en nuHet moment waarop een man geknield om de hand van zijn geliefde vraagt, is voor veel vrouwen het moment van hun dromen.…
Zelf aan de slag; geboorte- en bruidssuikers makenWat is er nu leuker dan je kraamvisite of bruiloftsgasten te bedanken met een zelfgemaakt, uniek cadeau?! Je hoeft niet…
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.