Verlovingsring, toen en nu
Het moment waarop een man geknield om de hand van zijn geliefde vraagt, is voor veel vrouwen het moment van hun dromen. Vaak gaat het aanzoek samen met het geven van een ring. De verlovingsring. Maar wat is een verlovingsring precies en waarom wordt het sieraad gegeven?
De geschiedenis van de verlovingsring
In de Romeinse tijd werden verlovingsringen al gebruikt. In West-Europa begon men hiermee in de 13de eeuw. De eerste bekende verloving waarbij een ring een rol speelde was die van groothertog Maximiliaan van Oostenrijk met Mary van Bourgondië.
De verlovingsring was sindsdien niet gebruikelijk te noemen. Tot en met de 19de eeuw was het gebruikelijk om als toekomstige echtgenoot iets te geven aan je verloofde, maar een ring was dat zelden tot nooit. Het meest gebruikelijke verlovingscadeau was in die tijd een zilveren vingerhoed. Dit had te maken met het feit dat veel protestanten geen voorstanders waren van grote hoeveelheden juwelen, maar liever iets praktisch gaven.
Vanaf de jaren 30 van de twintigste eeuw, is het geven van een diamanten verlovingsring echt normaal geworden. In de Verenigde Staten nog meer dan in Europa. Tegenwoordig ontvangt 80% van de ten huwelijk gevraagde vrouwen een diamanten verlovingsring .
Verlovingsringen nu
In de 20ste eeuw was het normaal dat een man zelf een ring uitzocht voor de vrouw met wie hij wilde trouwen. Deze ring gaf hij haar dan nadat hij haar ten huwelijk gevraagd had.
Tegenwoordig komt het ook vaak voor dat een stel samen opzoek gaat naar een mooi verlovingsring, dit kan voor of na het aanzoek zijn. Ook zijn er stellen die er voor kiezen beiden een verlovingsring te dragen. Deze passen vaak bij elkaar. Dit komt vooral veel voor in Scandinavië.
Soorten verlovingsringen
Verlovingsringen zijn natuurlijk verkrijgbaar in alle soorten en maten, maar er zijn een aantal gebruikelijke soorten.
Je hebt ringen met een een enkele diamant. Dit zijn solitaire ringen. De diamanten kunnen op verschillende manieren geslepen zijn en de ring zelf kan van verschillende materialen gemaakt zijn.
Ringen met drie stenen heten ook we trinity ringen. De drie stenen staan in een horizontaal rijtje en de middelste steen is groter dan de rest. De stenen kunnen drie diamanten zijn, maar ook andere edelstenen zijn mogelijk. Sommige mensen zeggen dat de eerste steen staat voor het verleden, de tweede steen voor het heden en de derde steen voor de toekomst. Anderen zijn echter van mening dat de stenen voor de religieuze drie eenheid staan: de vader, de zoon en de heilige geest.
Er zijn ook veel ringensets te koop. Dit is een verlovingsring met een daarbij passende trouwring. Dit kunnen twee losse ringen zijn, maar ook twee ringen die in elkaar geklikt worden. Soms bestaat uit een set uit drie ringen, in plaast van twee. In dat geval is ook de trouwring van de bruidegom inbegrepen. Dit zorgt ervoor dat zijn ring matcht met die van zijn vrouw.
Dragen van de verlovingsring
Een verlovingsring draag je in Nederland aan je linker ringvinger.
Verlovingsring houden of teruggeven?
Wanneer een verloofd koppel er voor kiest niet te trouwen, dan wil er nog wel eens twist ontstaan over de verlovingsring. Is deze nu van de vrouw, of moet zij hem teruggeven aan de man die hem voor haar kocht? De meningen zijn hierover verdeeld. Traditioneel gezien zegt men dat het niet de plicht is van de vrouw de ring terug te geven, ze kan hier wel voor kiezen.
Vaak wordt er gezegd dat de vrouw de ring terug moet geven als het huwelijk door haar toedoen niet doorgaat. Is de man de schuld van het kapotlopen van de relatie, dan hoeft zij dit niet te doen.