Baby ritme en regelmaat met behulp van Ria Blom

Ria Blom - Regelmaat en inbakeren, Stephanie Lampe - Baby in een droomritme en Gina Ford - De tevreden baby. Dit zijn alle drie boeken met een vergelijkbare strekking met als doel je baby een ritme te geven waar hij tevreden mee is en welke de ouders en eventueel bijbehorend gezin rust brengt. Hieronder wordt in het kort de werkwijze van Ria Blom beschreven met informatie over hoe je deze toe kan passen.

Het doel van de methode van Ria Blom

Het doel van de methode van Ria Blom is dat zowel het kindje als het gezin meer rust krijgen en daardoor tevredener zijn, doordat het kindje beter slaapt. Als een baby goed leert slapen (slapen moet je leren!) dan zal deze waarschijnlijk als dreumes, peuter, kleuter enzovoort ook beter slapen. Hiermee wordt dus voorkomen dat je op latere leeftijd oude slaapgewoontes (in slaap wiegen, veel aan bed troosten) af moet leren. Het is wel belangrijk dat je uitsluit dat er een medische reden is voor het huilen, zoals pijn of erge jeuk. Meestal hoor je dit wel aan het huiltje, dat is dan veel feller dan het mopperige huilen als ze wel degelijk moe zijn.

Twee methodes: regelmaat en ritme met of zonder inbakeren

Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren.
  • Regelmaat zonder inbakeren
  • Regelmaat met inbakeren

In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.

Bijvoorbeeld na het slaapje altijd eerst de luier verschonen op de slaapkamer. Vervolgens beneden de fles geven en daarna nog even alleen spelen in de box. Zodra de baby moe wordt in zijn slaapkamer in bed leggen.

Of je de methode met inbakeren kiest hangt van een aantal zaken af. Als je nog voldoende energie hebt, wordt aanbevolen om eerst met de methode zonder inbakeren te beginnen. Als dit na een week geen effect heeft, dan kan je altijd nog de methode met inbakeren proberen. Het is namelijk voor jou en de baby prettiger als het in slaap vallen zonder inbakeren lukt, anders moet later het inbakeren namelijk ook weer afgebouwd worden. Als je voor het inbakeren kiest, zorg dan dat je op een juiste manier inbakert zodat het inbakeren veilig is! Er zijn op internet genoeg instructies te vinden met plaatjes of filmpjes.

Spelregels Regelmaat en ritme Ria Blom

  • Zet door! Als je de methode wilt uitproberen, geef de methode dan ook de kans en zet door! Zeker de eerste keer je kindje langer laten huilen dan je normaal doet, zal niet leuk zijn. Maar als dit gelukt is, heb je de moeilijkste stap gezet. Geef de methode zeker vijf tot zeven dagen de kans. Het is waarschijnlijk dat je kindje tijdens de eerste dag meer huilt en dat er op de derde dag een terugval plaats vindt.
  • Wees geïnformeerd! Zorg dat voordat je begint je alle benodigde informatie hebt, zodat je weet wat je in welke situatie moet doen, zodat je de methode dus op een juiste manier toepast.
  • Breng regelmaat aan volgens de richtlijn dat je kindje na de fles zijn wakker-moment heeft om te spelen. Dan heeft hij/zij net voeding gehad en dus energie om te spelen. Hoe lang je kindje wakker is tussen de voedingen hangt van de leeftijd en van het kindje af. Probeer dit zelf in te schatten door naar vermoeidheidssignalen te kijken. Een kindje van 2 maanden is 60-75 minuten wakker, jongere kindjes korter en oudere kindjes langer.
  • Accepteer dat je kindje voor het slapen gaan kan huilen. Dit kan nodig zijn om in slaap te vallen en om aan het nieuwe ritme te wennen.
  • Voed je kindje na het wakker worden. Laat je kindje wel echt wakker worden (dus niet meteen eruit pakken bij het eerste gebrabbel) en probeer je aan de richtlijn te houden zodat je niet op te veel voedingen uit komt.
  • Baker je kindje tijdens alle slaapjes in indien je voor de methode met inbakeren kiest. Doe dit tenminste zes weken vanaf het moment dat er een stabiel ritme is en bouw het inbakeren daarna in zes tot acht weken weer af.

Voorbeeld van een ritme baby zes weken

  • 6.30u eerste fles, spelen, slapen
  • 10.30u tweede fles, spelen of activiteit, slapen
  • 14.30u derde fles, spelen of activiteit, slapen
  • 18.30u vierde fles, spelen of bad, slapen
  • 22.30u vijfde fles
  • Nachtfles wanneer de baby hiervoor wakker wordt.

Ieder blokje ziet er dan als volgt uit. Je kindje ontwaakt. Als het nog geen tijd is voor de fles, laat je kindje dan rustig ontwaken. Als deze brabbelt of moppert is dat niet erg want als je kindje tevreden wakker in het bedje ligt leert hij/zij dat het bedje en de slaapkamer een fijne plek is en als het moppert valt het kindje daarna misschien wel weer in slaap. Zodra het tijd voor de fles is, haal je het kindje uit bed, verschoon je de luier (altijd op dezelfde plek) en geef je daarna de voeding. Speel tijdens deze activiteiten met je kindje, zodat hij/zij na de fles nog even alleen in de box kan spelen. Leg je kindje in bed zodra je ziet dat deze moe begint te worden en geef het kindje vervolgens zelf de kans om in slaap te vallen door deze indien nodig tot een half uur te laten huilen. Zoek zelf in die tijd wat afleiding om het afwachten iets makkelijker te maken.

Naar eigen inzicht toepassen

Zoals bij de meeste theorieën en methodes is het belangrijk dat je de methode eigen maakt. Zo kan je de voedingstijden aanpassen aan je gezin en moet je natuurlijk ook luisteren naar je kindje. Sommige kindjes hebben meer of minder slaap nodig of meer of minder voedingsmomenten. Pas het ritme daarop aan in de denkrichting welke omschreven is. Daarnaast kan je het geven van de speen toevoegen tussen het beginnen met huilen in bed en laten huilen tot een half uur. Een kindje is daar soms ook tevreden mee en zal dan in slaap vallen. Let er wel op dat het geven van de speen een gewoonte kan worden welke later weer afgeleerd moet worden. Bepaal ook een tijd wanneer je je kind laat huilen als het nog geen voedingstijd is en wat je dan doet. Troost dan bijvoorbeeld alleen op de kamer op een heel rustige manier.

Veel ouders hebben moeite om hun kindje wat langer te laten huilen. Ook de tijdslimiet van laten huilen kan je naar eigen inzicht aanpassen, maar hou het tijdslimiet wel reëel. Vijf minuten lijkt lang, maar is niet lang om in slaap te vallen. Daarnaast is huilen een manier voor je baby om spanning kwijt te raken en van de waak- naar slaapfase te gaan. Realiseer je dat huilen mag en dat het huilen soms nodig is bij het opvoeden van kinderen, ook bij hele kleine kindjes. Daarnaast kan een kindje ook gaan huilen, omdat het kindje graag naar zijn slaapkamer en bedje wil om daar te gaan slapen. Vooral dit laatste was voor mij een eyeopener!

Raadpleeg het boek "Regelmaat en Inbakeren" van Ria Blom voor meer gedetailleerde informatie.
© 2014 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LamperecensieBaby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LampeHelp, mijn baby huilt zoveel! Misschien heeft hij last van darmkrampjes. Of is het toch reflux? Als ouder van een baby d…
Rust, regelmaat en reinheid: 3 belangrijke r's voor kinderenDe 3 r's (rust, regelmaat en reinheid) wordt soms als een ouderwetse benadering voor het verzorgen van baby's gezien. Ve…
Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Zelf voeding maken voor je babyZelf voeding maken voor je babyJe eigen baby voeding maken is makkelijk, efficiënt en in sommige gevallen ook kostenbesparend. In plaats van geld uit t…
Je baby dragen: heel normaal!Waar het in andere culturen heel normaal is om je baby bij je te dragen, is dit in Nederland nog een vrij onbekend fenom…
Bronnen en referenties
  • Ria Blom - Regelmaat en inbakeren
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.