Zelf voeding maken voor je baby
Je eigen baby voeding maken is makkelijk, efficiënt en in sommige gevallen ook kostenbesparend. In plaats van geld uit te geven aan voorverpakte voeding, kun je verse groentes, granen en vlees gebruiken die je voorhanden hebt. En het fijnste is dat je precies weet wat je je baby te eten geeft. Als je de doe-het-zelf route gaat bewandelen, dan wen je de baby hetzelfde te eten zoals de rest van de familie eet. Een strategie die zijn vruchten kan afwerpen in de periode dat kinderen kieskeurig worden, namelijk de peuterperiode.
Het juiste gereedschap kiezen
Je hebt een apparaat nodig waarmee je voeding kunt vermalen of pureren. Enkele voorbeelden:
Handmolen
Een met de hand te bedienen molen, met verschillende messen, voor verschillende texturen van voeding.
Babyvoeding machine
Een alles in een babyvoeding apparaat, een apparaat dat eerst stoomt en dan pureert, zowel fruit, groentes en vlees. Sommige modellen kunnen ook ontdooien en verwarmen.
Vermaler
Een babyvoeding vermaler, een goedkope en makkelijke manier om grotere stukken voedsel te vermalen tot een grootte die je baby aan kan. Niet elektrisch en makkelijk mee te nemen. Maar je kan helaas geen verschillende structuren proberen. Lees voor het kopen van een vermaler altijd eerst 'reviews' online. De vermalers werken namelijk niet allemaal zoals ze beloven.
Staafmixer
Staafmixer is een handig elektronisch gereedschap dat de voeding pureert net als een blender dat doet. Maar het werkt andersom, je plaatst de staafblender in het eten in plaats van het eten in de blender.
Blender
Een gewone blender of voedselvermaler. Deze heb je vast eigenlijk al standaard in huis. Deze doet het werk goed, maar kan wat onhandig zijn als je maar kleine hoeveelheden hoeft te verwerken.
Vork
De goeie oude vork, simpel maar doeltreffend. Prakken maar die gekookte aardappels, avocado's en bananen.
Andere handige voorwerpen/benodigdheden:
Plastic bewaar bakjes en ijsklontbakjes om de porties in de koelkast te bewaren of in te vriezen.
De beste producten kopen
Koop de meest verse soorten fruit en groentes en probeer deze binnen twee dagen te verwerken. Als vers niet voorhanden is, dan is diepvries een prima optie. Goede vruchten om mee te starten zijn: appels, abrikozen, bananen, bosbessen, mango's, perziken, peren en pruimen. Qua groentes: topjes van asperges, avocado's, worteltjes, erwten, aardappels, paprika en zoete aardappel. Maar beperk jezelf niet tot deze keuzes. Houd bij je keuze wel rekening met nitraat.
Minimaliseer de blootstelling aan nitraat
Nitraat
Nitraat is een chemische stof die men kan vinden in water en grond, het is afkomstig uit mest. En het is een punt van aandacht als het gaat om het voeden van je baby. Baby's die te veel binnen krijgen ontwikkelen een soort van bloedarmoede, die men methemoglobinemia noemt, ook wel blue-baby syndroom genoemd. Doordat de baby een zuurstoftekort krijgt, kleurt de huid blauw.
Nitraat in water
Het klaarmaken van de flesvoeding met water waar veel nitraat in zit, is de grootste boosdoener. De grenswaarde van nitraat in het Nederlandse drinkwater is 50 milligram per liter. Nitraat is niet schadelijk voor de gezondheid van volwassenen. Alles boven de 50 mg/l wordt door de waterbedrijven eruit gehaald. Voor baby's geldt een bovengrens van 10 mg/l. In Oost-Gelderland, Oost-Brabant en in Zuid-Limburg zijn enkele grondwaterstations waarvan het nitraatgehalte hoger is dan 25 mg/l. In de rest van Nederland is de concentratie nitraat lager dan 25 mg/l. Hier wordt dan ook aangeraden om voor baby's en kleine kinderen flessenwater te gebruiken. Het waterbedrijf kan vertellen hoeveel nitraat er precies in het kraanwater zit, zodat je een wel overwogen besluit tussen kraan- en fleswater kunt maken.
Nitraat in voeding
Maar nitraat zit ook in sommigen groentes, namelijk bieten, worteltjes, groene bonen, spinazie en pompoen. Om veilig te werk te gaan, adviseren pedagogen en consultatiebureaus om baby's geen groentes te gaan geven als ze jonger zijn dan vier maanden. Besluit je zelf toch vaste voeding aan te gaan bieden voor de vierde maand vermijd dan de nitraatrijkere fruit- en groentesoorten die hierboven genoemd staan.
Zo min mogelijk nitraat
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om er zeker van te zijn dat je baby niet blootgesteld wordt aan te grote hoeveelheden nitraat. Als je grondwater gebruikt voor de flesvoeding, laat het dan testen. Het zou minder dan 10mg/l nitraat moeten bevatten.
Nitraat neemt toe als het langer wordt bewaard, tenzij het bevroren is. Als je verse groentes gebruikt om babyvoeding mee te maken, bereid de groentes dan zo snel mogelijk na de aanschaf en vries extra porties gelijk in. Je kunt daarom overwegen om bevroren groentes te gebruiken in plaats van vers als het gaat om groentes met een hoog nitraat gehalte.
Babyvoeding producenten testen hun producten op nitraat. Dus de babyvoeding die je in de supermarkt of winkel haalt, waaronder potjes met bieten, worteltjes, groene bonen, spinazie of pompoen, zouden vrij moeten zijn van chemicaliën zoals nitraat.
Het bereiden van verse groentes en fruit
- Was de groentes en fruit
- Verwijder pitten en/of schillen die niet mee gekookt moeten worden
- Kook de groentes (en het fruit dat zacht gemaakt moet worden, zoals een appel). Bak, kook of stroom het tot het zacht is. Gebruik bij het koken zo min mogelijk vocht.
- Pureer de voeding met een heel klein beetje kookvocht erbij. Sommige groentes en fruit kun je simpelweg pureren, anderen hebben een beetje vocht nodig zoals water, borstmelk of flesvoeding. Als je baby went aan het vaste voedsel, kun je steeds minder vocht toevoegen.
Het bereiden van vlees en gevogelte
Voordat je het vlees of de kip gaat bakken, moet huid verwijdert worden en het overtollige vet ook. Pureer daarna het vlees in een blender of iets dergelijks met een beetje vloeistof. Voor oudere baby's kun je het vlees in kleine stukjes vermalen.
Als dit alles als veel moeite klinkt, houd dan in gedachten dat het huisgemaakte voedsel voor je baby gewoon hetzelfde voedsel kan zijn dat de rest van het gezin eet. Gebruik gewoon een blender of vermaler om het familiemaal baby klaar te maken.
Serveer tips
Verwarmen
Serveer de voeding niet warmer dan lichaamswarmte. Wees dus ook voorzichtig met opwarmen via magnetron. Deze kunnen onevenredig verwarmen, waardoor sommige stukken veel warmer zijn dan andere. Dus goed roeren en laat het even afkoelen.
Op smaak brengen
Maak de voeding van je baby niet zoeter. Baby's hebben geen extra suiker nodig. Gebruik nooit honing, dit kan botulisme veroorzaken, een voedselvergiftiging met mogelijk dodelijke afloop voor baby's.
Gebruik kruiden, want ondanks de traditie van vlakke smaken, houden baby's wel van verschillende smaken en dit kunnen zij ook goed aan.
Bewaren
Bereid alleen voor of ontdooi alleen wat je denk dat je baby eet, of bewaar het in een apart potje. Je moet wat overblijft namelijk sowieso weg gooien. Het speeksel van je baby is namelijk via de lepel in de voeding gekomen en hierdoor kunnen bacteriën makkelijk verder groeien.
Koel restjes in een lichtdicht bakje en gebruik het binnen een paar dagen. Je kan het ook invriezen in ijsklontbakjes of iets dergelijks. Als het ingevroren is, verwijder je de voedingblokjes en doe je het in een zakje. Zo kan de voeding zes tot acht maanden bewaard worden. Vlees (ook gevogelte) kan op deze manier een tot twee maanden bewaard worden.