Comazuipen: ernstige gevolgen ontwikkeling hersenen puber

Comazuipen: ernstige gevolgen ontwikkeling hersenen puber Indien kinderen of pubers overmatig veel alcohol drinken, dan kan het ernstige schade aan de hersenen veroorzaken. Noodzakelijke zenuwverbindingen worden mogelijk niet aangemaakt of worden verstoord. Daarnaast kunnen grote concentraties aan gifstoffen de werking van de hersenen verder aantasten. Wat houdt comazuipen in, waarom doet de jeugd het en wat zijn de risico's of gevolgen van te veel alcohol?

Comazuipen


Wat houdt het in?

Overmatig veel alcohol innemen op jeugdige leeftijd, leidt in sommige gevallen tot ernstige schade. Het comazuipen is een relatief nieuw fenomeen, waarbij het kind of de puber door groepsgedrag wordt aangezet om extreem veel te drinken. Ondanks de waarschuwingen dat het ernstige gevolgen kan hebben, wordt het in ons land volop gedaan. Het leidt daardoor ook geregeld tot ziekenhuisopname van in comateuze toestand verkerende kinderen. De maag en mogelijk de darmen moeten direct worden geleegd, zodat verdere alcoholopname wordt stopgezet. Het lichaam heeft een enorme knauw gekregen en dient daarvan te herstellen. Het kind kan weer wakker worden met hersenletsel, maar het kan ook leiden tot langdurige coma of soms het overlijden.

Invloed van drinken

Drinken zorgt er in normale hoeveelheden voor dat we enigszins bedwelmt raken, waardoor we een prettig gevoel krijgen. Neemt de hoeveelheid toe dan zal het lichaam daarop reageren. Meest typerende is het tunnelvisie-effect. Hoe snel dit optreedt hangt af van het lichaamsgewicht, het geslacht, hoeveel men gegeten heeft maar ook de leeftijd. Omdat het ADH-hormoon door alcohol wordt uitgeschakeld, wordt minder vocht uit voorurine gerecycled. Daardoor moet de persoon vaker plassen. In relatief grote hoeveelheden raakt de persoon dronken, waarna men een kater, bonzende hoofdpijn en misselijkheid ervaart. Comazuipen is de overtreffende trap hiervan en heeft ernstige consequenties.

Afbraak van alcohol

Drankinname betekent dat de lever wordt geactiveerd. Alcohol wordt door de lever omgezet in acetaldehyde en is een gifstof. Daartoe verbruikt de lever veel glucose, welke aan de bloedstroom en weefsels worden onttrokken. Het zorgt voor een plakkerige mond en algeheel onbehagen met een kater bij het ontwaken. Omdat deze gifstof traag door de celorganel (aldehydedehydrogenase) in azijnzuur wordt omgezet, kunnen de concentraties hoog zijn. Normaal geeft het een kloppende hoofdpijn bij het ontwaken. Bij comazuipen is de aanvoer alcohol dermate hoog, dat de lever het niet aan kan en overuren draait. Gifstoffen worden in rap tempo in het lichaam gedumpt, waardoor een kritische grens wordt bereikt. Oftewel de lever vergiftigt de persoon door toedoen van drank. Hoge gifconcentraties komen dan in het bloed en organen voor. Ook de hersenen worden daarbij ernstig aangetast, waarbij hersenuitval mogelijk is.

Comazuipen wegens de groep

Kinderen, tieners of pubers willen graag bij de groep horen en volgen dan ook graag opdrachten op. Daarnaast wil men opvallen en stoer zijn. Veel drinken zorgt ervoor dat men erbij hoort. Probleem is dat het tot veel schade kan leiden, waarbij geregeld kinderen in coma raken. Het comazuipen is echter een groeiend fenomeen, omdat een steeds grotere groep eraan meedoet. Groepsgedrag en onvoldoende voorlichting leidt dus tot excessief gedrag, waardoor het leven van kinderen in gevaar wordt gebracht. Alcohol kan daardoor tot de dood leiden.

Hoge concentraties en invloed hersenen

Zolang het kind nog niet is uitgegroeid, is het verstandig om geen alcohol in te nemen. Alle noodzakelijke zenuwbanen voor volwassen hersenen zijn nog niet compleet. Door hoge concentraties aan gifstoffen worden die verbindingen in de hersenen van het kind verstoord of juist niet meer aangemaakt. Oftewel veel alcoholinname kan leiden tot een aangetast denkvermogen en een lager IQ. Des te jonger men met alcohol in aanraking komt en des te meer ervan wordt ingenomen, des te destructiever het werkt. Het is daarom ook niet voor niks dat men achttien jaar of ouder moet zijn om het te mogen kopen.

Shock en coma

Grote hoeveelheden gif kan tot een lichamelijke “allergische” reactie leiden. Overmatige histamine-aanmaak leidt tot sterke bloeddrukdaling, waardoor lichaamsdelen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen aangeleverd. Het kan aanvullend tot hersenschade leiden. Gecombineerd met gifstoffen in de hersenen kan het dus ernstige complicaties geven. Men verliest het bewustzijn, valt flauw en komt in een shocktoestand. Dit leidt daarna tot coma. Hoe snel men uit een comatische toestand komt hangt per geval af. Des te langer het aanhoudt des te groter zijn de gevolgen.

Informeer uw kinderen op een goede manier om van de alcohol af te blijven. Zeker als men veel in groepsverband actief is, is er een reële kans dat ook uw kind met alcohol in aanraking komt. Overtuig uw kind van het belang om het niet te doen zodat de hersenen tot volle ontwikkeling komen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
IQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenIQ verlies na comazuipen bij meisjes: dom na veel zuipenVroeger was het aan jongens voorbehouden om veel te drinken. Tegenwoordig doen ook meisjes mee aan die trend. Hele jonge…
Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftig…
Hoe kun je minder gaan drinken?Hoe kun je minder gaan drinken?Er wordt altijd gezegd: 'Drink met mate', maar sommige mensen kunnen dat niet meer. Die zijn verslaafd geworden aan dran…

De groei-ontwikkeling bij kinderenDe groei-ontwikkeling bij kinderenKinderen groeien ieder jaar een flink stuk, toch zit er nogal wat lengteverschil tussen verschillende kinderen van een z…
Zelf voeding maken voor je babyZelf voeding maken voor je babyJe eigen baby voeding maken is makkelijk, efficiënt en in sommige gevallen ook kostenbesparend. In plaats van geld uit t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hisks, Rgbstock
  • http://www.alcoholdebaas.nl/U-en-alcohol/Wat-merkt-u-.aspx
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/vanaf-welke-leeftijd-mag-ik-alcohol-kopen-of-bij-me-hebben-in-het-openbaar.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coma_(geneeskunde)
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.