Bedplassen voorkomen en verminderen

Bedplassen voorkomen en verminderen Heb je een kind dat ouder is dan vijf jaar en geregeld onbewust in bed plast? Maak je dan geen zorgen. Niet alle kinderen beseffen immers op dezelfde leeftijd wanneer hun blaas vol is en ze deze moeten ledigen. Vooral 's nachts is dit heel moeilijk onder controle te houden. Er bestaan verschillende natuurlijke remedies om bedplassen te voorkomen en te verminderen.

Oefening

Kinderen ouder dan vijf jaar moeten in de eerste plaats aanleren hoe ze bedplassen kunnen voorkomen. Dit kunnen ze doen door overdag het plassen zo lang mogelijk uit te stellen. In het begin mag dat uitstel niet te lang duren, hooguit enkele minuten. Daarna kunnen ze de duur van deze periode langzaam opdrijven.

Plassen voor het slapengaan

Verplicht je kind om te plassen alvorens het naar bed gaat. Lukt dat niet of doet je kind hier moeilijk over, giet dan een beetje water over hun benen. Hierdoor zullen ze gemakkelijker plassen.

Nachtelijk toiletbezoek

Heeft je kind bijna elke nacht last van bedplassen? Maak er dan een gewoonte van om je kind ook tijdens de nacht op een vast tijdstip wakker te maken en naar het toilet te laten gaan.

Bang in het donker

Sommige kinderen zijn bang in het donker en durven 's nachts gewoon niet naar het toilet te gaan. Een nachtlampje laten branden kan een oplossing bieden.

Beloning

Geeft je kind een beloning voor elke nacht dat hij of zij niet in bed heeft geplast. Dit is vooral efficiënt bij kinderen die tussen vijf en acht jaar oud zijn.

Stress en onzekerheid

Stress en onzekerheid zullen het probleem verergeren. Maak je dus nooit boos op je kind als het in zijn bed plast en maak hem nooit belachelijk.

Peterselie

Laat je kind voor het slapengaan op enkele takjes peterselie kauwen. Dit is één van de bekendste en beste natuurlijke middeltjes om bedplassen te voorkomen en te verminderen.

Veenbessen

Geef je kind een glas veenbessensap (cranberrysap) voor het slapengaan. Veenbessen verhogen de hoeveelheid urine zodat het kind gemakkelijker beseft dat de blaas vol is. Ideaal in combinatie met bovenstaande oefeningen.

Walnoten en rozijnen

Een andere goede methode om bedplassen te voorkomen en te verminderen is de kinderen voor het slapengaan een handvol walnoten en rozijnen te eten geven.

Sint-Janskruidwortel

Masseer de binnenkant van de dijen met de olie van de Sint-Janskruidwortel om bedplassen te voorkomen en te verminderen.

Paardestaart

Maak een infusie van paardestaart en geef je kind een kopje van deze infusie voor het slapengaan.

Oranjebloesem

Ook infusie van oranjebloesem is geschikt om bedplassen te voorkomen en te verminderen. Begin met één kopje oranjebloesemthee voor het slapengaan.

Frisdrank en thee vermijden

Kinderen kunnen beter geen frisdrank en thee drinken. Hierdoor moeten ze immers vaker plassen waardoor ook bedplassen wordt aangewakkerd.

Snoep, chocolade, vlees en artificiële kleur- en zoetstoffen vermijden

Wat je ook moet vermijden om bedplassen te voorkomen zijn snoep, chocolade, vlees en alles wat artificiëel is (kleurstoffen, zoetstoffen etc).

Bananen

Geef je kind minimum twee tot drie bananen per dag te eten. Dit is in de meeste gevallen voldoende om bedplassen te voorkomen.

Dadels en melk

Haal de zaden uit vijf dadels en kook de dadels vervolgens in anderhalf kopje melk. Je kind moet dit eten alvorens naar bed te gaan.

Calcium en magnesium

Calcium en magnesium supplementen controleren onvrijwillige blaasbewegingen. Ze zijn dus heel goed om als supplement te nemen om bedplassen te voorkomen en te verminderen.

Vitamine A

Eet genoeg groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine A. Deze vitamine zorgt immers voor het correct functioneren van de blaas.

Zink

Ook zink verbetert de blaasfunctie en verbetert bovendien het afweersysteem van het lichaam.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…

Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Chemotherapie tijdens de zwangerschap is niet schadelijkChemotherapie tijdens de zwangerschap is niet schadelijkHet zal je maar overkomen. Je bent zwanger en er wordt kanker vastgesteld. Daar waar zwangerschappen vroeger wel eens af…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.