Rokershoest: Hardnekkige hoest met slijm door roken

Rokershoest: Hardnekkige hoest met slijm door roken Roken brengt veel mogelijke klachten met zich mee, waaronder chronisch hoesten. Dit type hoest staat bekend als ‘rokershoest’. Bij deze hoest probeert het lichaam de schadelijke chemicaliën van tabaksrook, die de luchtwegen en longen binnengaan, te verwijderen, wat resulteert in rokershoest. Andere symptomen zoals pijn in de keel en op de borst kunnen eveneens optreden. Hoewel verschillende zelfbehandelingen de klachten van rokershoest kunnen verlichten, is stoppen met roken het beste advies, omdat rokershoest een progressief verloop kent en kan leiden tot diverse aandoeningen.

Epidemiologie van rokershoest

Rokershoest is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij rokers en voormalige rokers. Het wordt gekarakteriseerd door een chronische hoest die vaak gepaard gaat met een verhoogde slijmproductie. Deze aandoening komt vaker voor bij oudere patiënten die langdurig roken. Het is een van de belangrijkste symptomen van chronische obstructieve longziekte (COPD), maar kan ook voorkomen bij andere aandoeningen van de luchtwegen, zoals chronische bronchitis.

Prevalentie van rokershoest

Rokershoest wordt wereldwijd erkend als een veelvoorkomende aandoening bij rokers. Studies tonen aan dat tot 40% van de rokers op enig moment in hun leven last heeft van een chronische hoest. De prevalentie is hoger bij mensen die meer dan 10-20 jaar roken en die een hoog aantal sigaretten per dag roken. Oudere patiënten hebben een grotere kans om rokershoest te ontwikkelen als gevolg van de opeenhoping van schade aan de luchtwegen door jaren van blootstelling aan tabaksrook.

Rokershoest in verschillende leeftijdsgroepen

Bij jongere rokers kan rokershoest zich beginnen ontwikkelen na enkele jaren van roken, terwijl het bij oudere rokers meestal na meerdere decennia van roken opduikt. De ernst van de hoest kan variëren, maar bij oudere patiënten wordt het vaak ernstiger, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en verminderde longfunctie. Vrouwen die roken, kunnen rokershoest ontwikkelen op een jongere leeftijd dan mannen, vanwege een andere fysiologische reactie op tabaksrook.

Mechanisme

Het mechanisme van rokershoest is het resultaat van chronische irritatie van de luchtwegen door de giftige stoffen in tabaksrook. Deze stoffen veroorzaken ontstekingen en schade aan de luchtwegen, wat leidt tot verhoogde slijmproductie en een reflexmatige hoest om dit slijm uit de luchtwegen te verwijderen.

Chronische ontsteking van de luchtwegen

De luchtwegen van rokers worden voortdurend blootgesteld aan de schadelijke stoffen in tabaksrook, waaronder teer, nicotine, en andere chemicaliën. Deze stoffen veroorzaken een ontstekingsreactie in de luchtwegen, wat leidt tot een verdikking van de slijmvliezen, verhoogde slijmproductie en vernauwing van de luchtwegen. Dit verhoogt de belasting van het ademhalingssysteem en veroorzaakt de hoest die kenmerkend is voor rokershoest.

Verlies van trilhaarcellen

De trilhaarcellen in de luchtwegen, die normaal gezien helpen om slijm en vreemde deeltjes uit de longen te verwijderen, worden beschadigd door roken. Dit verlies van trilhaarcellen vermindert de efficiëntie van het ademhalingssysteem, waardoor het lichaam compenseert door het produceren van meer slijm. Dit leidt tot verstopte luchtwegen en een chronische hoest die moeilijk te onderdrukken is.

Roken leidt tot een rokershoest / Bron: Geralt, PixabayRoken leidt tot een rokershoest / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken: Gifstoffen van roken verstoren trilhaartjes

Rokershoest wordt veroorzaakt door roken. De luchtwegen zijn bekleed met trilhaartjes (ciliën), kleine, dunne draadachtige uitsteeksels van de celwand die helpen om toxines uit de ingeademde lucht te verwijderen door deze naar boven te bewegen naar de mond. Deze trilhaartjes filteren gifstoffen uit de luchtwegen. Wanneer je rookt, komen verschillende chemicaliën het lichaam binnen die deze trilhaartjes verstoren. Vooral formaldehyde, een chemische stof in tabak, vertraagt de beweging van de trilhaartjes en vermindert zelfs hun lengte. Teer en andere chemicaliën beschadigen eveneens de trilhaartjes. Dit leidt tot een ophoping van toxines in de longen, wat ontstekingen veroorzaakt. Het lichaam probeert deze stoffen te verwijderen door te hoesten. ’s Nachts beginnen de trilhaartjes zichzelf te herstellen omdat ze niet meer blootgesteld worden aan rooktoxines. Hierdoor worden ’s ochtends de opgestapelde toxines effectief verwijderd, wat leidt tot een intensievere hoest in de ochtend.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van rokershoest verhogen. Deze factoren kunnen zowel direct verband houden met de mate van roken als met andere gezondheidsomstandigheden die de longfunctie beïnvloeden.

Tabaksgebruik

De belangrijkste risicofactor voor rokershoest is het gebruik van tabak, vooral wanneer dit langdurig en in grote hoeveelheden gebeurt. Hoe langer iemand rookt en hoe meer sigaretten per dag, hoe groter de kans op het ontwikkelen van rokershoest. De schade aan de luchtwegen stapelt zich op naarmate iemand langer rookt, wat de kans op chronische aandoeningen zoals COPD vergroot.

Genetische aanleg

Sommige patiënten kunnen een genetische aanleg hebben die hen gevoeliger maakt voor de schadelijke effecten van roken, wat hen vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van rokershoest. Genetische factoren kunnen de manier beïnvloeden waarop het lichaam reageert op tabaksrook, zoals het vermogen om ontstekingen te bestrijden of slijm te verwijderen.

Beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen

Patiënten die in bepaalde industrieën werken, zoals de mijnbouw, chemische fabrieken, of de bouw, kunnen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die de longen irriteren. Deze beroepsmatige blootstelling kan de ontwikkeling van rokershoest versnellen bij mensen die ook roken.

Risicogroepen

Rokershoest komt voor bij rokers van alle leeftijden, maar sommige groepen zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van de aandoening. Risicogroepen zijn onder andere degenen die een combinatie van bepaalde risicofactoren hebben, zoals langdurig roken of bijkomende aandoeningen die de longen beïnvloeden.

Ouderen

Ouderen hebben meer kans op het ontwikkelen van rokershoest, vooral als ze jarenlang hebben gerookt. Bij ouderen wordt de longfunctie vaak verminderd door het verouderingsproces, waardoor de luchtwegen gevoeliger zijn voor irritatie door rook. Dit kan het risico op het ontwikkelen van rokershoest en andere ademhalingsproblemen verhogen.

Mannen

Hoewel vrouwen ook rokershoest kunnen ontwikkelen, hebben mannen vaak een hoger risico, vooral omdat zij historisch gezien meer hebben gerookt en in grotere hoeveelheden. Mannen hebben ook vaak een grotere kans op het ontwikkelen van chronische obstructieve longziekte (COPD), wat vaak gepaard gaat met rokershoest.

Mensen met een familiaire geschiedenis van ademhalingsaandoeningen

Patiënten die een familiegeschiedenis van ademhalingsziekten, zoals astma of COPD, hebben, kunnen een verhoogd risico lopen om rokershoest te ontwikkelen. Dit kan te maken hebben met een aangeboren verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen voor irritatie.

Pijn op de borst komt soms voor / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt soms voor / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Hardnekkige hoest met slijm

Patiënten met rokershoest hebben vaak last van een hardnekkige hoest. In een vroeg stadium kan de hoest droog zijn. Later begint de hoest vaak slijm te produceren, dat kleurloos, bloederig, geel, groen of wit kan zijn. De hardnekkige hoest gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals een krakend geluid bij ademhaling (reutels), piepende ademhaling (stridor), keelpijn, kortademigheid, middenrifpijn en/of pijn op de borst. De hoest is meestal ’s morgens erger. De symptomen van rokershoest zijn progressief, tenzij de patiënt stopt met roken.

Alarmsymptomen

Er zijn verschillende alarmsymptomen die kunnen wijzen op een ernstigere vorm van rokershoest of op de aanwezigheid van andere ademhalingsziekten die onmiddellijke medische aandacht vereisen.

Bloed in het slijm

Als er bloed in het slijm zit dat gepaard gaat met hoesten, kan dit wijzen op een ernstigere aandoening, zoals een longinfectie, longkanker of verergering van COPD. Bloed ophoesten is altijd een alarmsymptoom en vereist onmiddellijke medische evaluatie.

Aanhoudende benauwdheid

Chronische benauwdheid, vooral als het gepaard gaat met hoesten, kan wijzen op een verslechtering van de longfunctie. Dit kan het resultaat zijn van verergering van COPD, een longinfectie of andere ernstige aandoeningen, en moet onmiddellijk worden onderzocht door een arts.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Onverklaarbaar gewichtsverlies in combinatie met chronische hoest kan wijzen op een ernstige longziekte, zoals longkanker. Dit is een ernstige klacht die verder onderzocht moet worden om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Diagnose en onderzoeken

Contact met de arts

Het is verstandig om een arts te raadplegen als de volgende symptomen optreden:

Onmiddellijke medische interventie

Het is belangrijk om direct medische hulp te zoeken bij de volgende symptomen in combinatie met een hardnekkige rokershoest:

Diagnostisch onderzoek

Rokershoest kan moeilijk te onderscheiden zijn van hoest veroorzaakt door longaandoeningen zoals longkanker of chronisch obstructief longlijden (COPD). Het is daarom cruciaal dat patiënten regelmatig door een arts worden onderzocht. Vaak wordt een CT-scan uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten. Er is geen specifiek onderzoek beschikbaar om rokershoest alleen te diagnosticeren.

Zelfzorgtips: Stoppen met roken en een gezonde levensstijl

Stoppen met roken

Stoppen met roken is de meest effectieve manier om rokershoest te verhelpen. Vaak verergeren de symptomen gedurende maximaal drie maanden na het stoppen met roken, hoewel sommige patiënten langere tijd last kunnen houden van verergering van de symptomen. Het lichaam is namelijk bezig met het opruimen van opgebouwde toxines uit de luchtwegen.

Voldoende drinken is belangrijk bij een rokershoest / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende drinken is belangrijk bij een rokershoest / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen tijdelijk te verlichten, maar zal niet volledig van de klachten afhelpen. Wanneer iemand rokerslongen heeft, kunnen de klachten van rokershoest altijd terugkomen. Stoppen met roken blijft de enige definitieve oplossing voor het verhelpen van de klachten.

Enkele nuttige zelfzorgtips om de symptomen tijdelijk te verminderen zijn:
  • 's Nachts het hoofd verhogen
  • Damp van kokend water met munt- of eucalyptusbladeren inademen
  • Diepe ademhalingsoefeningen doen
  • Gezonde en evenwichtige voeding eten
  • Gorgelen met zout water
  • Hoestpastilles en hoestsiroop gebruiken om de keel te kalmeren
  • Honing met warm water of thee drinken
  • Lichaamsbeweging uitoefenen
  • Een luchtbevochtiger in huis plaatsen
  • Op zuigtabletten zuigen
  • Stoom gebruiken
  • Voldoende vocht drinken om uitdroging (dehydratie) te voorkomen

Er zijn ook online winkels die natuurlijke middelen, biologische oplossingen en andere producten tegen rokershoest aanbieden. Echter, volgens medisch-wetenschappelijke literatuur is er anno augustus 2024 geen bewijs dat deze producten effectief zijn. Het enige wetenschappelijk bewezen advies is stoppen met roken.

Medische behandeling

Meestal schrijven artsen geen medicijnen voor voor rokershoest, omdat hoesten juist helpt om toxines uit de longen te verwijderen. Het onderdrukken van de hoest is niet nuttig. Indien een patiënt toch hoestonderdrukkende middelen wil gebruiken, dient hij dit met de arts te overleggen. Artsen geven vaak advies over het stoppen met roken, bijvoorbeeld door gebruik van nicotinekauwgom of nicotinepleisters. Steun en doorzettingsvermogen zijn essentieel bij het stoppen met roken. Indien nodig kan de arts de patiënt doorverwijzen naar een tabakoloog.

Prognose van chronisch hoesten

De prognose voor rokershoest hangt af van de ernst van de aandoening en of er bijkomende gezondheidsproblemen aanwezig zijn. Bij patiënten die hun rookgedrag veranderen en stoppen met roken, is de prognose vaak gunstiger.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is de belangrijkste stap in het verbeteren van de prognose van rokershoest. Patiënten die stoppen met roken kunnen vaak een verbetering van hun symptomen ervaren, hoewel het langdurige effect van roken op de longen niet volledig kan worden omgekeerd.

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Als rokershoest een symptoom is van COPD, kan de prognose afhangen van de ernst van de ziekte en de snelheid van de achteruitgang van de longfunctie. COPD is een progressieve aandoening, en hoewel stoppen met roken de voortgang kan vertragen, is er geen genezing.

Complicaties bij schade aan de longen

Niet alle patiënten ontwikkelen complicaties. Deze hangen af van de frequentie van roken, de ernst van de hoest en de algemene gezondheidstoestand. Schade aan de trilhaartjes kan leiden tot een ophoping van chemicaliën in de longen en luchtwegen, wat het risico op verschillende aandoeningen verhoogt, zoals:
  • Bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen)
  • Chronisch obstructief longlijden (hoesten, kortademigheid en slijmproductie)
  • Longontsteking (ontsteking van de onderste luchtwegen)
  • Emfyseem (longaandoening met kortademigheid en hoesten)
  • Emotioneel-sociaal: Een chronische rokershoest kan ook het emotioneel en sociaal functioneren aantasten. Constant hoesten kan de slaap van de patiënt en anderen verstoren. Bovendien kan rokershoest vervelend zijn voor familie, vrienden en collega's.
  • Gebroken ribben
  • Longkanker
  • Urine-incontinentie

Symptomen van deze complicaties kunnen langdurige hoest, irritatie, veranderingen in de stem zoals heesheid, een verhoogd risico op bacteriële en virale luchtweginfecties, schade aan de keel, en schouder- en rugpijn (vooral bij longkanker) omvatten.

Preventie van rokershoest

Stoppen met roken

De belangrijkste manier om rokershoest te voorkomen is door niet te roken of door te stoppen met roken. Het vermijden van tabaksrook vermindert de blootstelling aan schadelijke chemicaliën die de luchtwegen en longen aantasten. Het stoppen met roken voorkomt de verdere schade aan de trilhaartjes en vermindert het risico op het ontwikkelen van rokershoest en andere rookgerelateerde aandoeningen.

Vermijd passief roken

Daarnaast is het belangrijk om blootstelling aan passieve rook te vermijden. Dit houdt in dat je niet alleen zelf niet rookt, maar ook situaties vermijdt waarin je in contact komt met rook van andere mensen. Dit vermindert het risico op irritatie van de luchtwegen en helpt de gezondheid van de longen te beschermen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het behoud van een goede longgezondheid. Dit omvat:
  • een evenwichtig voedingspatroon rijk aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, die helpen de longen te beschermen tegen schade
  • regelmatige lichaamsbeweging om de algehele conditie en longcapaciteit te verbeteren
  • voldoende hydratatie om de slijmvliezen in de luchtwegen gezond te houden

Luchtkwaliteit verbeteren

Het verbeteren van de luchtkwaliteit in je leefomgeving kan ook bijdragen aan het voorkomen van rokershoest. Dit kan door:
  • regelmatig ventileren van je huis om frisse lucht binnen te laten
  • luchtfilters en luchtbevochtigers gebruiken om de lucht in huis schoon en vochtig te houden
  • stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren, zoals luchtvervuiling en huisstofmijten, te verminderen

Medische controles

Regelmatige medische controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen met de luchtwegen. Dit is vooral belangrijk voor rokers of ex-rokers die symptomen van hoesten ervaren. Vroege detectie en preventieve zorg kunnen helpen verdere schade te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoestmiddelen: behandelen van hoestenHoestmiddelen: behandelen van hoestenIedereen heeft er weleens last van: hoesten. Hoesten wordt veroorzaakt door prikkeling van het slijmvlies van de luchtpi…
Hoestpoli helpt mensen met chronische hoestHoestpoli helpt mensen met chronische hoestEen droge kriebelhoest of een stevige rochel. Bulderen als een zeehond of een akelig kuchje. De ene hoest is de andere n…
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…

MRSA: Bacteriële infectie met resistentie tegen antibioticaMRSA: Bacteriële infectie met resistentie tegen antibioticaMRSA is de afkorting van ‘meticilline-resistente Staphylococcus aureus’. Deze bacteriële infectie reageert niet op antib…
Gezwollen vingers: oorzaken en behandeling opgezette vingersGezwollen vingers: oorzaken en behandeling opgezette vingersGezwollen vingers of dikke, opgezette vingers, is een vervelende klacht. Gezwollen vingers kunnen gepaard gaan met ander…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kingfox, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • How to reduce symptoms of Smoker’s Cough at home, https://www.lifehack.org/516477/how-reduce-symptoms-smokers-cough-home
  • Geraadpleegd op 14 augustus 2017:
  • Attitudes toward E-Cigarettes, Reasons for Initiating E-Cigarette Use, and Changes in Smoking Behavior after Initiation: A Pilot Longitudinal Study of Regular Cigarette Smokers., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25621193
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Rokershoest, wat is dat eigenlijk en gaat dat ooit nog weg?, http://www.stoppenmetrokentips.net/gevolgen-van-roken/rokershoest/
  • Smoker's cough: Symptoms, causes, and home remedies, http://www.medicalnewstoday.com/articles/318931.php
  • Symptoms and Causes of a Smoker’s Cough, https://www.verywell.com/smokers-cough-symptoms-and-causes-2248937
  • What Are the Causes of Smoker's Cough?, http://www.livestrong.com/article/249545-what-are-the-causes-of-smokers-cough/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.