Borrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmen

Borrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmen Borrelende darmen is een veel voorkomend verschijnsel. De meeste mensen hebben wel eens een borrelend geluid in hun buik ervaren, maar wat betekent het als je borrelende darmen hebt? Normaal gesproken is het spijsverteringsproces niet stil; het produceert enig geluid. Dit geeft aan dat de darmen actief zijn. Deze darmgeluiden zijn meestal vrij subtiel, maar wanneer het geluid overdreven of hard is, kun je borrelende geluiden waarnemen. Borrelende darmen zijn meestal geen symptoom van een onderliggende aandoening. Borborygmi is de medische term voor borrelingen in de darmen.

Wat zijn borrelende darmen?

Het geluid van borrelende darmen kan enkele seconden aanhouden en al dan niet terugkeren. Deze darmgeluiden komen voort uit vloeistoffen en gassen en ook door peristaltische beweging (de knijpende beweging) van de darmen. De oorzaken van borrelingen in de darmen kunnen komen door een aantal verschillende factoren.

Oorzaken van borrelingen in de darmen

"Waarom rommelen mijn darmen zo," kan je verzuchten als je darmen steeds van zich laten horen. Indien er te veel vocht in de darm aanwezig is, kan dit leiden tot een borrelend geluid, maar ook teveel gas dat zich in de darmen heeft opgehoopt, bepaalde aandoeningen, diarree, te veel lucht inslikken (door bijvoorbeeld met een rietje te drinken), bepaalde voedingsmiddelen eten, sommige geneesmiddelen, en zelfs hormonale veranderingen kunnen deze darmgeluiden voortbrengen.

Externe factoren

Voeding en dieet

Gasvorming is een normaal gevolg van het voedsel dat je eet. Terwijl je spijsverteringsstelsel zijn werk doet, maakt het gas en ieder mens laat dagelijks ongeveer 20 windjes. Op twee manieren ontstaat gas:
 • als je lucht inslikt
 • als de bacteriën in je dikke darm je voedsel verteren

Fruit zorgt voor meer gasvorming / Bron: Darios44/Istock.comFruit zorgt voor meer gasvorming / Bron: Darios44/Istock.com
Je hebt de meeste kans op gasvorming door koolhydraten te eten, zoals in:
 • bonen
 • groenten (vooral kool en uien)
 • fruit
 • zuivelproducten
 • volkoren voedingsproducten
 • frisdrank
 • vruchtendrank

Overtollig gas in de darm

Er zijn verschillende manieren waarop je teveel gas in de darmen kan krijgen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen (zie boven), maar het kan ook komen door het inslikken van lucht tijdens het eten, praten of geeuwen of door het drinken door een rietje of het kauwen op kauwgum.

Langzame passage van voedsel

Als voedsel te lang in de darm blijft en de darmpassage te langzaam verloopt, wordt de voedselbrij verder afgebroken, waardoor het waterig wordt. Dit kan ruis en borrelingen in de darm veroorzaken.

Irriterende stoffen

Er zijn bepaalde irriterende stoffen, zoals koffie, thee en alcohol die de slijmvlieslaag van de darm kunnen verergeren en overmatige spierbewegingen kunnen veroorzaken, wat borrelende en rommelende darmgeluiden tot gevolg heeft.

Laxeermiddelen kunnen borrelende darmen veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayLaxeermiddelen kunnen borrelende darmen veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Laxeermiddelen

Geneesmiddelen of kruiden die worden gebruikt om de stoelgang te bevorderen, kunnen luchtbelletjes in de buik veroorzaken en borrelende geluiden produceren. Vooral die groep van laxeermiddelen die de darmwand prikkelen waardoor de darmwerking wordt bevorderd, hebben dit effect.

Overmatig veel vezels

Wanneer je extreem veel vezels eet, kan dit peristaltiek bevorderen en de productie van luchtbellen veroorzaken. Bonen, vers fruit, wortels en komkommers zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die bij overmatig gebruik darmbelletjes kunnen veroorzaken.

Aandoeningen

Diarree

Wanneer je diarree hebt, nemen de peristaltische beweging toe, wat kan leiden tot een gerommel in de darmen. Meer vocht in de darmen als gevolg van de diarree, draagt ook zijn steentje bij aan de darmgeluiden. Diarree is stoelgang (ontlasting) die los en waterig is. Diarree is een veelvoorkomende aandoening en is meestal niet ernstig. Veel mensen zullen een of twee keer per jaar diarree hebben. Het duurt meestal twee tot drie dagen en kan worden behandeld met zelfzorggeneesmiddelen.

Sommige gevallen hebben medische zorg nodig omdat je door diarree snel water en zouten kan verliezen die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Zeer jonge, zeer oude en erg zieke mensen kunnen moeite hebben om deze verloren vloeistoffen en elektrolyten te vervangen. Diarree die enkele weken aanhoudt of bloed bevat, kan betekenen dat je een ernstige ziekte hebt. In deze gevallen dien je contact op te nemen met je huisarts.

Inflammatoire darmaandoening

Een inflammatoire darmaandoening veroorzaakt ontstekingen in de darmwand. De twee belangrijkste inflammatoire darmaandoeningen zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide kunnen allerlei klachten veroorzaken, waaronder borrelingen in de darmen.

Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan diarree of obstipatie veroorzaken, en diarree verhoogt de darmbewegingen en geeft veel vocht in de darmen waardoor er borrelende geluiden ontstaan.

Voedselvergiftiging

Toxinen geproduceerd door bacteriën leiden tot voedselvergiftiging, wat gepaard kan gaan met diarree, dunne ontlasting, darmkrampen en borrelende darmen.

Behandeling van borrelende darmen

Medicijnen

Pruttelende en borrelende darmen kan ongemakkelijk en beschamend zijn vanwege het geluid. Door het nemen van de volgende maatregelen kun je van die borrelende geluiden verlost worden:
 • Antibiotica: de huisarts kan bij een bacteriële maagdarminfectie een antibioticum voorschrijven.
 • Geneesmiddelen die de darmtransit vertragen (loperamide): deze middelen verminderen de darmcontracties en het aantal ontlastingen en gaan ook de darmgeluiden tegen.
 • Antisecretoire geneesmiddelen: wanneer een teveel aan vocht in de darm leidt tot diarree en borrelende darmgeluiden, kunnen antisecretoire geneesmiddelen zoals racecadotril door de huisarts worden voorgeschreven.
 • Gasvorming-verminderende middelen (anti-meteorisme-middelen): de arts kan ook medicijnen voorschrijven die de gasvorming in maag en darmen verminderen.

Zelfzorg

Door voedsel te vermijden dat overmatig gasvorming veroorzaakt, verklein je de kans op het ontstaan ​​van belletjes en borrelingen in de darmen. Ook het vermijden van alcohol, cafeïne en koolzuurhoudende dranken is zinvol. Drink dagelijks enkele glazen kamillethee of pepermuntthee, aangezien dit de darmen kalmeert. Het nemen van probiotica in je dagelijkse voeding kan ook helpen. Sommige voedingsmiddelen, zoals yoghurt en zuurkool bevatten nuttige en goede bacteriën. Je kunt desgewenst ook probiotische supplementen nemen. Verder is het belangrijk om je eten goed te kauwen en om niet door een rietje te drinken. Kauw ook niet op kauwgom.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden verwijst naar geluiden die afkomstig zijn uit de maag en de darmen en tijdens de spijsverte…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Xenical, een afslankmiddel wat goed werktXenical, een afslankmiddel wat goed werktXenical is een dieetpil om af te vallen voor mensen met fors overgewicht. Men gaat er vanuit dat Xenical geschikt is voo…

Handtumoren: Goedaardige en kwaadaardige gezwellen in handHandtumoren: Goedaardige en kwaadaardige gezwellen in handEen abnormale knobbel of een abnormaal gezwel in de hand of pols is een tumor. Dit is de medische term voor ‘zwelling’ e…
Armpijn: Oorzaken van pijnlijke arm of pijn in armenArmpijn: Oorzaken van pijnlijke arm of pijn in armenArmpijn beschrijven patiënten als pijn, ongemak of stijfheid die overal optreedt vanaf de schouders tot aan de vingers i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
 • https://consumed.nl/medicijnen/groepen/gasvorming-verminderende-middelen-anti-meteorisme-middelen
 • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4108-diarrhea
 • https://www.encyclo.nl/begrip/borborygmi
 • https://www.webmd.com/heartburn-gerd/gas-causes-treatments#1
 • https://www.belmarrahealth.com/causes-get-rid-bubble-guts/
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/farmacologie/ouderen
 • Afbeelding bron 1: Darios44/Istock.com
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.