Armpijn: Oorzaken van pijnlijke arm of pijn in armen

Armpijn: Oorzaken van pijnlijke arm of pijn in armen Armpijn kan door patiënten worden omschreven als pijn, ongemak of stijfheid die zich voordoet in elk deel van de arm, van de schouders tot de vingers, en dit kan in één of beide armen optreden. Armpijn kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt een blessure of overmatig gebruik aan de basis van de pijn, maar er zijn ook diverse aandoeningen die pijn in de arm kunnen veroorzaken. De pijn kan voortkomen uit verwondingen, ontstekingen of ziekten die de spieren, pezen, ligamenten, botten of zenuwen van de arm aantasten. Soms kan de pijn in de arm ook het gevolg zijn van problemen in de nek, de bovenste wervelkolom of zelfs het hart. Afhankelijk van de locatie en oorzaak kan armpijn gepaard gaan met symptomen zoals gevoelloosheid, roodheid, zwelling, gevoeligheid, beperkt bewegingsbereik of stijfheid van de gewrichten, en soms kunnen er ook andere symptomen optreden. De behandelingen en vooruitzichten voor een pijnlijke arm hangen af van de onderliggende oorzaak.

Auto-immuunziekten en pijn aan de arm

Het immuunsysteem van het lichaam valt bij een auto-immuunaandoening ten onrechte de eigen lichaamsweefsels aan. Enkele auto-immuunziekten kunnen pijn aan de nek, de armen, de ellebogen, de polsen en de handen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn multiple sclerose, reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen), lupus, en het syndroom van Sjögren (aandoening gekenmerkt door droge ogen, droge keel en droge mond).

Bloed- en bloedvatproblemen

Verschillende bloed- en bloedvataandoeningen kunnen pijn in de arm veroorzaken:

Botproblemen en armpijn

Gebroken botten

Wanneer de arm direct pijn doet na een lichamelijk letsel, kan er sprake zijn van een botbreuk. De patiënt kan ook zwellingen, blauwe plekken, gevoelloosheid of zwakte in de arm ervaren. Onmiddellijke medische hulp is essentieel om een juiste genezing te waarborgen.

Hernia

De wervelkolom bestaat uit 26 wervels (botten) die worden gescheiden door zachte schijven (kussens) met een gelige substantie. Deze schijven maken bewegingen van de wervelkolom mogelijk. Wanneer een van deze schijven in de nek scheurt, kan dit brandende pijn, gevoelloosheid, zwakte en tintelingen in de armen veroorzaken.

Andere botproblemen

Andere botproblemen die armpijn kunnen veroorzaken zijn:

Hartproblemen en pijnlijke arm

Pijn in de linkerarm kan soms het gevolg zijn van een hartaandoening. Angina pectoris (ook wel pijn op de borst genoemd) is een teken van een verminderde bloedstroom naar het hart. Een hartaanval treedt op wanneer de zuurstoftoevoer naar het hart volledig wordt onderbroken door een verstopping. Dit verhindert dat bloed de hartspier bereikt. Een hartaanval kan plotselinge pijn in één of beide armen veroorzaken, vaak vergezeld van uitstralingspijn naar de schouder. Andere symptomen zijn druk of pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid en/of misselijkheid.

Huidaandoeningen

Diverse huidaandoeningen kunnen armklachten veroorzaken:

Infecties

Verschillende infecties kunnen ook armpijn veroorzaken:

Gewrichts-, spier- en peesproblemen

Rotator cuff-letsel

De rotator cuff is een deel van de schouder dat uit spieren en pezen bestaat. Het stelt de schouder in staat om te bewegen en op zijn plaats te blijven. Na verloop van tijd kunnen de pezen in de rotator cuff slijten of scheuren, vooral bij herhaalde bewegingen. Dit kan leiden tot doffe pijn, zwakte of ernstige, constante armpijn. Een fysiotherapeut kan vaak helpen bij het behandelen van deze aandoening.

Tendinitis en armproblemen

Tendinitis ontstaat wanneer de pezen in de schouder of arm ontstoken raken. Pezen zijn weefselbanden die spieren met botten verbinden. Een veelvoorkomende vorm van tendinitis is een tenniselleboog, wat leidt tot pijn in de schouder (schouderpijn), elleboog (elleboogpijn) of pols (polspijn) als gevolg van overmatig gebruik.

Verrekking of verstuiking

Een letsel kan leiden tot schade aan de spieren (verrekking) of de ligamenten (verstuiking). Veelvoorkomende symptomen van een verrekking of verstuiking zijn pijn, zwelling, blauwe plekken, zwakte en spierspasmen. Beide aandoeningen genezen meestal vanzelf, maar bij ernstige symptomen is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Andere problemen

Andere pees-, spier- en gewrichtsaandoeningen die armpijn kunnen veroorzaken zijn:

Zenuwproblemen en armproblemen

Beknelde zenuw

Een zenuwcompressie, oftewel een beknelde zenuw, treedt op wanneer botten of weefsels in de schouder, nek of elleboog tegen elkaar drukken en een zenuw samendrukken. Dit kan zenuwpijn, gevoelloosheid, zwakte en tintelingen veroorzaken.

Carpaaltunnelsyndroom

Herhaalde bewegingen met de pols kunnen schade veroorzaken aan de hoofdnerf in de hand. Het carpaaltunnelsyndroom kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen, zwakte en pijn in de arm of pols (bijvoorbeeld polspijn).

Andere zenuwproblemen

Andere zenuwproblemen die armpijn kunnen veroorzaken zijn:

Diagnose en onderzoeken bij armpijn

De diagnose van armpijn hangt af van de oorzaak. De arts zal vragen stellen over de medische voorgeschiedenis, de symptomen, de locatie en ernst van de pijn, en eventuele andere klachten. Vervolgens kan er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd, met tests voor bewegingsbereik, kracht, gevoeligheid en reflexen. In sommige gevallen zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals:
  • Röntgenfoto's: Beelden van botten om fracturen of andere afwijkingen te bekijken.
  • Echografie: Geluidsgolven om weefsels en organen in de arm te visualiseren.
  • MRI-scan: Gedetailleerde beelden van botten, spieren, zenuwen en andere weefsels in de arm.
  • Bloedonderzoeken: Om ontsteking, infecties of andere aandoeningen op te sporen.
  • EMG (elektromyografie) en NCS (zenuwgeleidingsonderzoek): Om zenuw- en spierfunctie te evalueren.

Behandeling van een pijnlijke arm

De behandeling van armpijn hangt af van de onderliggende oorzaak. Vaak volstaan rust, het aanbrengen van ijs, elevatie (het omhoog tillen van de arm) of het dragen van een compressieverband, brace of spalk. Ook kan het gebruik van paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie (NSAID's) helpen om de pijn te verlichten. Patiënten met zenuwbeschadiging of samengedrukte zenuwen in de arm, pols, elleboog of hand dienen herhalende bewegingen te vermijden en regelmatig pauzes te nemen. Bij infecties kunnen warme kompressen en antibiotica nodig zijn. Bij ernstige of aanhoudende problemen kunnen door de arts voorgeschreven pijnstillers of ontstekingsremmers vereist zijn, en soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Een verwijzing naar een fysiotherapeut kan ook nodig zijn om de armpijn te verlichten.

Alarmsymptomen bij pijn in de armen

Spoedbehandeling is vereist wanneer de arm-, schouder-, elleboog- of polspijn het gevolg is van een ernstig trauma of wanneer deze pijnklachten plotseling optreden. Als de patiënt moeite heeft met het bewegen van de arm of botten uit de arm ziet steken, moet onmiddellijk de spoedeisende hulp van een ziekenhuis worden geraadpleegd. Bij plotselinge arm-, schouder-, borst- of rugpijn, vergezeld van druk in de borstkas, is medische hulp noodzakelijk omdat dit mogelijk wijst op een hartaanval. De patiënt moet in dit geval zeker niet zelf naar het ziekenhuis rijden, maar wachten op medische noodhulp.

Preventie van pijnlijke arm(en)

Enkele tips om armpijn te voorkomen:
  • Ergonomie: Zorg voor een goede houding en beweegpatronen tijdens het werk, hobby's en dagelijkse activiteiten.
  • Versterking: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om spieren en pezen te versterken en het risico op blessures te verminderen.
  • Rekken: Regelmatig stretchen verbetert de flexibiliteit en vermindert het risico op spierverrekkingen.
  • Een gezond gewicht behouden: Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten, met name in de knieën en rug.
  • Stoppen met roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de armen en benen verminderen en het risico op bepaalde aandoeningen verhogen.
  • Een gezond dieet: Een gezond en uitgebalanceerd dieet zorgt voor de nodige voedingsstoffen voor gezonde botten, spieren en zenuwen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingSchouderluxatie wordt ook wel in de volksmond ‘een schouder uit de kom’ genoemd. Het schoudergewricht bestaat uit een pa…
Schoudergordelsyndroom: Druk op zenuw en/of bloedvatenSchoudergordelsyndroom: Druk op zenuw en/of bloedvatenHet schoudergordelsyndroom is een aandoening die tot stand komt door een compressie (druk) van zenuwen en/of bloedvaten.…
Uitstralingspijn naar schouder: Schouderpijn door aandoeningUitstralingspijn naar schouder: Schouderpijn door aandoeningSchouderpijn is vaak te wijten aan een probleem met het schoudergewricht, of de spieren, ligamenten of pezen rond de sch…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…

Borrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmenBorrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmenBorrelende darmen is een veel voorkomend verschijnsel. De meeste mensen hebben wel eens een borrelend geluid in hun buik…
Antitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie (AT-III deficiëntie) is een aandoening waarbij bloedstolsels ontstaan door te lage hoeveelh…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baedaya, Pixabay
  • Geraadpleegd op 5 november 2018:
  • Arm pain treatment, https://www.balconespain.com/arm-pain/
  • Arm pain, https://www.airrosti.com/injuries-we-treat/arm-pain/
  • Arm Pain: Symptoms & Signs, https://www.medicinenet.com/arm_pain/symptoms.htm
  • Causes, https://www.mayoclinic.org/symptoms/arm-pain/basics/causes/sym-20050870
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common causes of arm pain, https://www.panadol.com.au/symptoms/adult/muscle-and-joints/common-causes-of-arm-pain/
  • Definition, https://www.mayoclinic.org/symptoms/arm-pain/basics/definition/sym-20050870
  • Hand, Wrist, & Arm Pain, http://office-ergo.com/hand-wrist-arm-pain/
  • What Causes Arm Pain?, https://www.healthline.com/symptom/arm-pain
  • What is arm pain?, https://www.everydayhealth.com/arm-pain/guide/
  • Why Does My Arm Hurt?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/why-does-my-arm-hurt#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.