Prikkelbare darm syndroom (PDS) behandeling: dieet, voeding

Prikkelbare darm syndroom (PDS) behandeling: dieet, voeding Prikkelbare darm syndroom dieet, voeding en voedingstips. Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ervaren dat het eten van voedsel klachten kan geven zoals buikpijn, verstopping, diarree (of in sommige gevallen afwisselende perioden van obstipatie en diarree), en een opgeblazen gevoel. Het maken van aanpassingen in het dieet kan verlichting van de klachten geven. Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig hierover met de huisarts en diëtist te overleggen.

Prikkelbare darm syndroom voeding en dieet


Buikpijn door PDS / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn door PDS / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Prikkelbare darm syndroom en voeding

Het prikkelbare darm syndroom staat ook wel bekend als 'spastisch colon', ‘spastische darm’ of 'Irritable Bowel Syndrome (IBS). Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van de darmen, met kenmerkende symptomen als verstopping, pijnloze diarree of afwisselend diarree en verstopping. Voorts kan de patiënt last hebben van gasvorming in de darmen, voortdurende aandrang, buikpijn en een opgezette buik na de maaltijd. De klachten kunnen variëren in intensiteit en soms wat naar de achtergrond verdwijnen. PDS kan de levenskwaliteit van getroffenen aanzienlijk aantasten.

Oorzaak niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is. Er is geen relatie aangetoond met voedselovergevoeligheid. Bepaalde voedingsmiddelen, een onregelmatig leven, te weinig lichaamsbeweging, aanhoudende stress, hormonale veranderingen, en sommige antibiotica kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van PDS.

PDS en voeding

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ervaren dat het eten van voedsel klachten geeft zoals buikpijn, verstopping, diarree (of in sommige gevallen afwisselende perioden van obstipatie en diarree), en een opgeblazen gevoel. Het maken van aanpassingen in het dieet kan verlichting van de klachten geven.

Gezond en gevarieerd eten / Bron: Istock.com/kabVisioGezond en gevarieerd eten / Bron: Istock.com/kabVisio

Voedingsadviezen prikkelbare darm syndroom

Allereerst is het van belang dat mensen met PDS gezond eten. Daarbij kunnen de 5 regels van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum behulpzaam zijn:
 1. Eet gevarieerd.
 2. Eet niet te veel en beweeg.
 3. Gebruik minder verzadigd vet.
 4. Eet volop groente, fruit en brood
 5. Ga veilig met voedsel om.

Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om het lichaam gezond te houden.

PDS: een eetdagboek opzetten

PDS is een chronische en lastig te behandelen aandoening, maar met de juiste voeding kan de patiënt de klachten voor een groot gedeelte terugdringen. Het is allereerst van belang na te gaan welke producten en voedingsmiddelen de patiënt last bezorgen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook hangt het af van de hoeveelheid. Door elke dag nauwkeurig te noteren wat men heeft gegeten en hoeveel men heeft gegeten en welke klachten en symptomen men eventueel heeft gehad, kan men nauwkeurig in kaart brengen welke producten klachten veroorzaken.

Koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan
Bewustwording
Vaak wordt een patiënt zich pas bewust van zijn voedingspatroon door het invullen en nalezen van zo’n voedingsdagboek. Zo kan de patiënt misschien voor het eerst gaan inzien dat hij ‘s ochtends vaak het ontbijt overslaat en op de nuchtere maag koffie drinkt en relatief weinig groenten en fruit eet en ondanks zijn winderigheid naar koolzuurhoudende dranken grijpt.

PDS: voedingsmiddelen die klachten zoals winderigheid kunnen veroorzaken

De patiënt moet er wel voor zorgen dat hij voldoende groente en fruit blijft eten. Dit is niet alleen gezond, maar deze bevatten ook oplosbare voedingsvezels welke belangrijk zijn voor een optimale werking van de maag en darmen (zie onder). Voorbeelden van voedingsmiddelen die klachten kunnen geven, doordat ze winderigheid kunnen bevorderen, zijn:
 • koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli);
 • prei en ui;
 • peulvruchten (zoals linzen, bruine bonen, witte bonen en kapucijners);
 • onrijp fruit;
  Versgebakken brood / Bron: Istock.com/LyashikVersgebakken brood / Bron: Istock.com/Lyashik
 • koolzuurhoudende dranken;
 • bier;
 • versgebakken brood;
 • grof volkorenbrood;
 • koffie;
 • chocolade;
 • vet gebak;
 • suikerrijke producten;
 • kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers zoals sorbitol en xylitol.

Prikkelbare darm syndroom dieet: psyllium en tarwezemelen

Dr. C.J. Bijkerk promoveerde in 2008 op het prikkelbare darm syndroom in de huisartsenpraktijk.¹ Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van oplosbare en onoplosbare vezels op PDS. Onoplosbare vezels komen vooral voor in graanproducten, zoals tarwezemelen in volkorenbrood, muesli en havermout en oplosbare vezels worden vooral aangetroffen in groenten, fruit en peulvruchten. 275 PDS-patiënten tussen de 18 en 65 jaar deden mee aan het onderzoek. Zij werden gedurende twaalf weken behandeld met psyllium, tarwezemelen of een placebo (rijstebloem). Psylliumvezels zijn vezels die afkomstig zijn van de vlozaad plant (Plantago ovata). De patiënten kregen deze supplementen door de voeding en ze moesten daarbij voldoende vocht drinken. Hun voeding bleef verder ongewijzigd.
Vlozaad of psylliumvezels / Bron: Bastique, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vlozaad of psylliumvezels / Bron: Bastique, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vlozaad doet de klachten afnemen
De uitkomst van het onderzoek was dat psyllium de klachten significant deed afnemen. Bovendien bleek dat tarwezemelen helemaal niet effectief waren, zoals lange tijd werd gedacht. 40% van de patiënten haakte af, omdat ze de tarwezemelen slecht verdroegen of zelfs meer klachten kregen dan daarvoor. Dit onderzoek wijst uit dat PDS-patiënten er verstandig aan doen psyllium te gebruiken en terughoudend te zijn met tarwezemelen. Onoplosbare vezels worden in de darm niet verteerd en houden water vast. Bij gezonde mensen die geen last hebben van PDS dragen deze vezels bij aan een goede stoelgang. Maar bij mensen met PDS leiden ze tot overprikkeleing van de darmen. PDS-patiënten zijn juist gebaat bij oplosbare vezels (uit groente, fruit of psyllium). Meer groente en fruit en het gebruik van psyllium is daarom aan te bevelen. Deze in water oplosbare vezels verbeteren de darmfunctie van mensen met PDS.

Overige voedingsadviezen

Andere (voedings)adviezen zijn:
Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Drink veel, minimaal twee liter per dag;
 • Veelvuldig gebruik van koffie, thee en alcoholische dranken kan bij PDS-patiënten de darmklachten verergeren.
 • Stop met roken, aangezien nicotine een PDS-trigger is;
 • Gebruik dagelijks niet meer dan 80 gram vet;
 • Eet niet te heet en niet te koud;
 • Vermijd sterk gekruid eten;
 • Vermijd fast food;
 • Probeer vijf kleine maaltijden per dag te nemen in plaats van de gebruikelijke drie grote, zodat het spijsverteringskanaal met geringe hoeveelheden te doen heeft;
 • Neem dagelijks voldoende lichaamsbeweging. Bewegen heeft een goede uitwerking op de darm;
 • Eet langzaam, kauw het eten goed en nuttig de maaltijden in een rustige, ontspannen omgeving (niet achter je bureau op het werk);
 • Vermijd stress en leer adequaat omgaan met stress.

Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig hierover met de huisarts en diëtist te overleggen.

Noot:
 1. Bijkerk, C.J. Irritable bowel syndrome in primary care. Proefschrift. Universiteit Utrecht, 2008.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…
Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Voedingstips Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Voedingstips Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Het prikkelbare darm syndroom. Een term die doktoren gebruiken voor een aandoening waar eigenlijk niet duidelijk aan te…

Darmklachten: opgezette buik, buikpijn en winderigheidDarmklachten: opgezette buik, buikpijn en winderigheidLast van darmklachten, pijnlijke of opgezwollen darmen, stekende of zeurende pijn aan de darmen, een opgezette buik, win…
Hemiplegie: een halfzijdige verlammingHemiplegie: een halfzijdige verlammingBij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
 • Bijkerk, C.J. Irritable bowel syndrome in primary care. Proefschrift. Universiteit Utrecht, 2008.
 • Bijkerk, C.J., e.a. Vezels zijn maar weinig effectief bij het prikkelbaredarmsyndroom: een systematische review. Huisarts en Wetenschap 2005; 48(4): 158-64.
 • Bijkerk CJ, de Wit NJ, Muris JW, et al. Soluble or insoluble fibre in irritable bowel syndrome in primary care? Randomised placebo controlled trial. (2009) BMJ 339:b3154. PMID 19713235. Dit is onderdeel van een proefschrift van Dr. René Bijkerk van het UMC Utrecht.
 • Dr. Wolfgang Kruis en dr. Martin Rebstock: Prikkelbare darm, De Driehoek, Amsterdam, 2004.
 • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/kabVisio
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Lyashik
 • Afbeelding bron 5: Bastique, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/monkeybusinessimages

Reageer op het artikel "Prikkelbare darm syndroom (PDS) behandeling: dieet, voeding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Augusta Couillandre, 23-09-2014 16:27 #4
Interessant artikel. ik ben een roker en heb pds al sinds mijn tienerjaren. ben nu 63; ben al een paar x gestopt met roken, doch wat gebeurt er dan; ik geraak geconstipeerd. ik blaas op en het voelt aan alsof ik van keel tot onderbuik vol met lucht zit. vreselijk, en juist daarom begin ik steeds weer te roken. s morgens koffie en een sigaret zorgen ervoor dat ik stoelgang heb. zonder gebeurt er niets. hoe kan ik dat veranderen,? iedere hulp is welkom want wil echt van dat roken afgeraken en ook van die pds. bij voorbaat dank
augusta couillandre

Lisa, 13-08-2014 06:18 #3
Drankjes met Probiotica bevatten heel veel suiker en daar wordt het darmprobleem niet beter van. Zakjes oplossen in water komen direct in het maagzuur terecht en hebben weinig effect. Je kunt beter propbiotica capsules nemen. Die worden beter door de darmen opgenomen.

Ronnie, 08-10-2012 19:37 #2
Ik heb al wel 20 jaar last van pds klachten en nu komt er pas uit onderzoek uit dat ik gluten heb en nu eet ik een paar weken glutenvrij en gaat het een stuk beter met me. Ook krijg ik een preparaat voorgeschreven voor mijn darmflora, het heet symbion forte, en sinds ik dat neem heb ik geen enkele last meer van een opgeblazen dikke buik. Ik ben blij dat ik nooit opgegeven heb en op zoek gegaan ben naar de oorzaak. Ik durf nu te beweren dat wellicht het merendeel van de mensen met pds een gluten intolerantie hebben… en dan helpen vezels zeker net, in tegendeel…

Peter, 24-07-2011 14:45 #1
Ik had begrepen dat probiotica ook goed is voor mensen die last van hun darmen hebben. Ik kan alleen niet tegen melkproducten is probiotica ook in andere vormen verkrijgbaar? Reactie infoteur, 26-07-2011
Bekend zijn de probiotische zuiveldranken Vifit, Actimel, Activia en Yakult. Er bestaat daarnaast ook Aciforce Probioticum dat in een zakje zit en opgelost moet worden in water. De ingrediënten zijn: Zea mays, Maltodextrin, bacteriestammen (Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Enterococcus faecium, Bifidobacterium bifidum),Ulmus fulva, Microcrystalline cellulose, Amylase.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Prikkelbare Darm Syndroom, PDS
Bronnen en referenties: 11
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!