Het herstellen van de darmen na inname van antibiotica
Antibiotica is uitsluitend inzetbaar tegen bacteriën en dus niet tegen virussen. Een langdurige inname van antibiotica verstoort de darmflora en tast bovendien een goede werking van het immuunsysteem aan. Door gaten in de afweer kunnen ziekmakende bacteriën binnendringen en allerlei onheil veroorzaken. De darmen kunnen alsdan belangrijke voedingsstoffen uit de voeding niet meer volledig opnemen, waardoor ondervoeding op de loer ligt. Uiteindelijk leidt een verzwakt immuunsysteem tot een grotere vatbaarheid voor ziekte.
Algemeen
Na een noodzakelijke antibioticakuur, die normaliter altijd moet worden afgemaakt, dient het lichaam eerst grondig van de gevolgen van de schadelijke giffen van antibiotica gereinigd te worden. Daarbij dienen de organen belast met de ontgifting zoals de nieren, lever en de huid bijgestaan worden, want anders veranderen de gifstoffen alleen maar van plaats. Daarbij kunnen ze doordat ze het lichaam niet kunnen verlaten zich elders in het lichaam vestigen. Er bestaan twee groepen antibiotica: de bacteriedodende en bacterieremmende.
Afvoer van giffen
In deze eerste fase kunnen vier onderdelen onderscheiden worden:
- het binden van gifstoffen door mosterdolieglycoside voorkomende in knoflook, waterkers en daslook
- uitscheiding van de giffen door: paardenbloem, mariadistel en artisjok
- het ontgiften van de huid: door deze te stimuleren met licht zweet bevorderende planten zoals vlier- en lindebloesems
- het ontgiften via de nieren ondersteunen met guldenroede, brandnetelkruid of heermoes
Maak voor elk onderdeel een keuze uit een plantensoort en maak een theemengsel met gelijke delen (totaal 200 gram). Drink van dit mengsel vervolgens 3x per dag een kop thee en neem het voor de maaltijd in. Na verloop van een maand kiest u vier andere planten uit en herhaal de procedure. Tijdens de hele kuur is het van belang dat men veel water drinkt, opdat de gifstoffen middels de urine het lichaam kunnen verlaten.
Opbouw van de darmflora na antibiotica
In deze tweede fase dient de onderlinge balans tussen de darmbacteriën ter hand genomen worden. De voeding is hierbij een belangrijk aspect. Een dieet dat rijk is aan vezels en micronutriënten helpt om een en ander te realiseren. Suppletie met vitamine D is belangrijk bij darmontstekingen. Veel geconsumeerd dienen te worden: groenten, kruiden, gevarieerd fruit, volkorenrijst, zuivere plantenolie en natuurlijke noten en zaden. Met mate, eenmaal per week, kan men tot zich nemen: zuivelproducten (magere kwark, yoghurt, kaas), verse vis en peulvruchten.
Nuttige supplementen
Het voedingsmiddel
prebiotica helpt om tot de juiste evenwichtige hoeveelheid en samenstelling van bacteriën te komen.
Het prebioticum inuline is in groenten zoals aardpeer, artisjok, paardenbloemwortel, pastinaak, schorseneer en witlof aanwezig.
Een en ander maakt het de goede darmbacteriën mogelijk voordien onverteerbare koolhydraten te metaboliseren. Voor een optimale vertering is het opportuun psylliumzaden en vezels te gebruiken. Deze zwellen op in de darm en vormen ook nog eens een beschermende laag.
Probiotica, dat zijn goede bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen (melkzuurbacteriën) zouden een gunstige invloed op de darmwerking. Zo zijn enkele probioticasoorten succesvol gebleken bij het genezen of voorkomen van milde besmettingen. Wetenschappers dienen echter in dit kader nog veel te checken.
Probiotica bevorderen het ontgiften en de aanmaak van vitaminen. Deze natuurlijke antibiotica wordt gevonden in zure melkproducten zoals yoghurt en kefir en kunnen ook toegevoegd worden middels voedingssupplementen.
Verdere versterking van het weerstandsvermogen
In deze derde fase dient u naast het saneren van de darmen en het corrigeren van de darmflora het immuunsysteem nog verder te versterken. U bereikt een en ander door:
- voldoende te bewegen in de open lucht, stap eens 20 minuten stevig door
- in huis de kamers niet te veel verwarmen, doe eerder een trui en/of pantoffels aan
- neem wisseldouches
- voldoende te slapen, vooral tussen 1 en 3 uur `s nachts omdat de lever in die uren optimaal werkt
- een gezonde en evenwichtige voeding
Bitterstoffen voor meer energie
Deze werken bij gebruik van thee of met een aftreksel direct in via het mondslijmvlies, dat op de bittere smaak reageert en bijvoorbeeld informatie stuurt naar het mondslijmvlies. Dat zet vervolgens verschillende processen in gang. Bitterstoffen bieden ondersteuning als we ons futloos voelen en herstellen het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Daarnaast ondersteunen ze de vertering, doordat ze de uitscheiding van galsap en zodoende ook de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten bevorderen. Dit is nog niet alles, ze verbeteren ook de vorming van bloedcellen, bevorderen de productie van insuline, werken bloeddrukverlagend en zorgen ervoor dat de opname van in vet oplosbare vitaminen sneller verloopt. Bitterstoffen zitten onder meer in: andijvie, artisjok, paardenbloem, raketsla, rode kool en witlof.
Lees verder