Het herstellen van de darmen na inname van antibiotica

Het herstellen van de darmen na inname van antibiotica Antibiotica is uitsluitend inzetbaar tegen bacteriën en dus niet tegen virussen. Een langdurige inname van antibiotica verstoort de darmflora en tast bovendien een goede werking van het immuunsysteem aan. Door gaten in de afweer kunnen ziekmakende bacteriën binnendringen en allerlei onheil veroorzaken. De darmen kunnen alsdan belangrijke voedingsstoffen uit de voeding niet meer volledig opnemen, waardoor ondervoeding op de loer ligt. Uiteindelijk leidt een verzwakt immuunsysteem tot een grotere vatbaarheid voor ziekte.

Algemeen

Na een noodzakelijke antibioticakuur, die normaliter altijd moet worden afgemaakt, dient het lichaam eerst grondig van de gevolgen van de schadelijke giffen van antibiotica gereinigd te worden. Daarbij dienen de organen belast met de ontgifting zoals de nieren, lever en de huid bijgestaan worden, want anders veranderen de gifstoffen alleen maar van plaats. Daarbij kunnen ze doordat ze het lichaam niet kunnen verlaten zich elders in het lichaam vestigen. Er bestaan twee groepen antibiotica: de bacteriedodende en bacterieremmende.

Afvoer van giffen

In deze eerste fase kunnen vier onderdelen onderscheiden worden:
 • het binden van gifstoffen door mosterdolieglycoside voorkomende in knoflook, waterkers en daslook
 • uitscheiding van de giffen door: paardenbloem, mariadistel en artisjok
 • het ontgiften van de huid: door deze te stimuleren met licht zweet bevorderende planten zoals vlier- en lindebloesems
 • het ontgiften via de nieren ondersteunen met guldenroede, brandnetelkruid of heermoes

Maak voor elk onderdeel een keuze uit een plantensoort en maak een theemengsel met gelijke delen (totaal 200 gram). Drink van dit mengsel vervolgens 3x per dag een kop thee en neem het voor de maaltijd in. Na verloop van een maand kiest u vier andere planten uit en herhaal de procedure. Tijdens de hele kuur is het van belang dat men veel water drinkt, opdat de gifstoffen middels de urine het lichaam kunnen verlaten.

Opbouw van de darmflora na antibiotica

In deze tweede fase dient de onderlinge balans tussen de darmbacteriën ter hand genomen worden. De voeding is hierbij een belangrijk aspect. Een dieet dat rijk is aan vezels en micronutriënten helpt om een en ander te realiseren. Suppletie met vitamine D is belangrijk bij darmontstekingen. Veel geconsumeerd dienen te worden: groenten, kruiden, gevarieerd fruit, volkorenrijst, zuivere plantenolie en natuurlijke noten en zaden. Met mate, eenmaal per week, kan men tot zich nemen: zuivelproducten (magere kwark, yoghurt, kaas), verse vis en peulvruchten.

Nuttige supplementen

Het voedingsmiddel prebiotica helpt om tot de juiste evenwichtige hoeveelheid en samenstelling van bacteriën te komen.
Het prebioticum inuline is in groenten zoals aardpeer, artisjok, paardenbloemwortel, pastinaak, schorseneer en witlof aanwezig.
Een en ander maakt het de goede darmbacteriën mogelijk voordien onverteerbare koolhydraten te metaboliseren. Voor een optimale vertering is het opportuun psylliumzaden en vezels te gebruiken. Deze zwellen op in de darm en vormen ook nog eens een beschermende laag.

Probiotica, dat zijn goede bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen (melkzuurbacteriën) zouden een gunstige invloed op de darmwerking. Zo zijn enkele probioticasoorten succesvol gebleken bij het genezen of voorkomen van milde besmettingen. Wetenschappers dienen echter in dit kader nog veel te checken. Probiotica bevorderen het ontgiften en de aanmaak van vitaminen. Deze natuurlijke antibiotica wordt gevonden in zure melkproducten zoals yoghurt en kefir en kunnen ook toegevoegd worden middels voedingssupplementen.

Verdere versterking van het weerstandsvermogen

In deze derde fase dient u naast het saneren van de darmen en het corrigeren van de darmflora het immuunsysteem nog verder te versterken. U bereikt een en ander door:
 • voldoende te bewegen in de open lucht, stap eens 20 minuten stevig door
 • in huis de kamers niet te veel verwarmen, doe eerder een trui en/of pantoffels aan
 • neem wisseldouches
 • voldoende te slapen, vooral tussen 1 en 3 uur `s nachts omdat de lever in die uren optimaal werkt
 • een gezonde en evenwichtige voeding

Bitterstoffen voor meer energie

Deze werken bij gebruik van thee of met een aftreksel direct in via het mondslijmvlies, dat op de bittere smaak reageert en bijvoorbeeld informatie stuurt naar het mondslijmvlies. Dat zet vervolgens verschillende processen in gang. Bitterstoffen bieden ondersteuning als we ons futloos voelen en herstellen het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Daarnaast ondersteunen ze de vertering, doordat ze de uitscheiding van galsap en zodoende ook de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten bevorderen. Dit is nog niet alles, ze verbeteren ook de vorming van bloedcellen, bevorderen de productie van insuline, werken bloeddrukverlagend en zorgen ervoor dat de opname van in vet oplosbare vitaminen sneller verloopt. Bitterstoffen zitten onder meer in: andijvie, artisjok, paardenbloem, raketsla, rode kool en witlof.

Lees verder

© 2016 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Probiotica en de darmfloraDarmflora? Geen bloemen in je buik maar wel het geheel van micro-organismen in de darm, die er voor zorgen dat ons voeds…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Prebiotica, probiotica en darmfloraOnze gezondheid begint in onze buik weten we tegenwoordig. Probiotica en prebiotica zijn dan ook booming business. Er wo…

Darmgeluiden: Geluiden in darmen tijdens spijsverteringDarmgeluiden: Geluiden in darmen tijdens spijsverteringAbdominale geluiden, buikgeluiden of darmgeluiden zijn synoniemen die verwijzen naar geluiden die meestal tijdens de spi…
Benzodiazepinen: Medicatie bij angst en slaapproblemenBenzodiazepinen: Medicatie bij angst en slaapproblemenBenzodiazepinen zijn een klasse van geneesmiddelen met een sederende, slaap bevorderende, angst dempende, anti-epileptis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
 • Natuurlijke antibiotica uitgave 2013 ISBN 978-90-447-4069-1
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.