Probiotica(supplementen) nader bekeken, welke kies je?
Mensen vragen zich soms af welk probioticasupplement ze moeten kiezen. Die vraag lijkt zo eenvoudig, maar het antwoord is zo simpel nog niet. Buiten het feit dat er zeer veel verschillende merken zijn die probiotica in hun assortiment hebben, hangt de keuze voor het juiste product ook nog af van een aantal andere factoren. Zo heeft probiotica slikken in sommige gevallen niet zoveel zin. En verder is ook nog van belang de vraag waarom je probiotica wilt slikken. Voor het genezen van constipatie heb je andere bacteriestammen nodig dan voor het genezen van diarree bijvoorbeeld. En er zijn tegenwoordig ook nog probioticasupplementen die totaal andere stammen bevatten dan de gebruikelijke acidophilus- en bifidobacteriën. Kortom, tijd voor een nadere uitleg.
Wat is probiotica
Probiotica zijn, gemakkelijk gezegd, levende bacteriestammen. Deze bacteriën komen van nature voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, maar ook zuurkool bijvoorbeeld. Je kan ze ook toevoegen aan je dieet door middel van een supplement. In je darmen leven zowel nuttige als schadelijke darmbacteriën. Deze horen in een bepaald evenwicht tot elkaar te leven. Is de balans tussen deze twee groepen verstoord, dan kunnen er problemen ontstaan. Er is veel onderzoek gedaan naar probiotica, maar hoe de bacteriën precies werken is anno 2018 nog altijd niet helemaal bekend.
Veel voorkomende bacteriestammen in probioticaproducten
In de meeste probioticaproducten zitten een aantal bacteriestammen vrijwel altijd. Dit zijn:
- L acidophilus. Deze bacterie komt voor in de dunne darm. Hij helpt bij de opname van voedingsstoffen en helpt bij de vertering van melkproducten.
- B longum. Ook deze bacterie komt veel voor in de darmen. Hij helpt bij het gezond houden van de darmwand en helpt bij het 'vangen' van schadelijke toxines in het lichaam.
- B bifidum. De bifidumbacterie komt voor in de dunne en in de dikke darm. Hij helpt vooral bij het verteren van melkproducten. Hij helpt ook bij het verteren van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Soil-based probiotica
Naast de gebruikelijke acidophilus- en bifidobacteriën zijn er ook nog andere probioticasupplementen. Probioticasupplementen die ook wel soil-based worden genoemd. Niet op basis van melkzuur gekweekt, maar op basis van aarde. Dit geeft weer heel andere bacteriestammen. Van deze stammen wordt beweerd dat ze goed zijn na gebruik van antibiotica, maar ook een bacterie-overgroei in de dunne darm (SIBO) kunnen herstellen. Maar ook van deze bacteriestammen is nog lang niet alles bekend anno 2018 en er zijn ook een aantal negatieve verhalen over te vinden op internet. Voorbeelden van merken zijn Prescript assist en Thrive, beide gewoon ook in Nederland te koop.
Waarom kan je probiotica innemen
Probiotica worden soms door artsen voorgeschreven na en/of tijdens het slikken van een antibioticakuur. Dit omdat de antibiotica behalve de slechte bacteriën ook de gezonde bacteriën in het lichaam kunnen vernietigen. Daardoor kunnen er klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld diarree, gasvorming in de darmen en maagklachten. De probiotica vullen dan de goede darmbacteriën weer aan, waardoor het lichaam weer in balans komt.
Maar er zijn nog een aantal andere redenen om probiotica te slikken:
- constipatie
- diarree (door antibiotica ontstaan of om andere reden)
- voedselintoleranties
- herstel balans in de darmen
- immuunsysteem
- maagzuur
- acne
- PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
Lekkende darm
Het slikken van probioticasupplementen heeft duidelijk minder zin als je last hebt van
een lekkende darm. In de reguliere geneeskunde wordt een 'lekkende darm' niet altijd als een aandoening erkend. In de alternatieve geneeskunde wordt door veel therapeuten een 'lekkende darm' wel gezien als aandoening. Zij geven aan dat dit tot veel problemen kan leiden*. Wil je graag probiotica innemen terwijl je ook last hebt van een lekkende darm, zorg dan dat je naast de probiotica ook gelatine of glutamine binnenkrijgt om de darmwand te helpen genezen.
Welke soort bacteriestam kiezen?
Zoals al eerder verteld zijn er vele soorten bacteriestammen en heeft eigenlijk iedere stam een eigen werking. Probiotica is vaak te koop in capsulevorm of poedervorm. Welke vorm je kiest maakt niet zoveel uit, maar zorg er wel voor dat de bacteriën het maagzuur kunnen overleven.
Verder hangt de keuze voor een bepaald probioticaproduct vooral af van de klacht die je wilt verhelpen met de probiotica. Zomaar een supplement uit het schap nemen heeft vaak geen zin. Zo wordt er gezegd dat je tegen constipatie echt een andere soort bacterie moet gebruiken dan tegen diarree. En dus ook een ander probioticasupplement. Meestal zitten er meerdere stammen in één supplement, maar er zijn ook supplementen die maar één bacteriestam bevatten. Deze goede darmbacteriestammen zijn nodig voor een gezonde darmwerking en hebben ook invloed op de gezondheid.
Probioticastammen met betrekking tot allergie en intolerantie
Er zijn enkele bacteriestammen waarvan men vermoedt dat ze histamine aanmaken, niet handig als je allergisch bent aangelegd. Dit zijn:
- L. delbrueckii
- L. bulgaricus
- L. casei
- S. thermophilus
De volgende bacteriën bevatten juist stoffen die de histamineaanmaak remmen:
- Bifidobacterium infantis
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium breve
- Lactobacillus gasseri
- Lactobacillus salivarius
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus plantarum
Lactose-intolerant of allergie gevoelig?
Heel veel probioticasupplementen worden gemaakt op basis van melk en kunnen daarom melksporen bevatten. Als je lactose-intolerant bent en je weet dat je ook geen kleine hoeveelheden melk kunt verdragen, moet je dus op zoek naar een supplement waarin geen lactose zit. Voorbeelden hiervan zijn Bio-kult en de verschillende soorten probiotica van Winclove.
Bij antibiotica/ tegen diarree
Tegen diarree door antibioticagebruik wordt meestal lactobacilli gebruikt, vaak ook in combinatie met Saccharomyces Boulardii. De Saccharomyes-bacterie werkt onder andere bij het voorkomen van de C. diff-infectie na antibioticagebruik.
Bij
PDS wordt eerder gedacht aan het gebruik van bifidobacterieën (zoals bijvoorbeeld in Kijimea), net zoals bij
constipatie.
Bij depressie
Al meer wordt ontdekt dat er een verband is tussen de werking van de darmen en de werking van de hersenen. Mensen die leiden aan depressie kunnen zeer gebaat zijn bij twee bepaalde bacterie-stammen. Namelijk de Lactobacillus helveticus en de Bifidobacterium longum.
Let op
Er zijn wel een paar dingen die je nog moet weten over probioticasupplementen.
Hoe innemen?
Probiotica moet je vaak op een lege maag innemen en dan een half uur wachten met eten. Soms moet je de probiotica tweemaal per dag innemen. De beste tijdstippen zijn dan bij het wakker worden en net voor het naar bed gaan.
Er wordt wel gezegd dat je het poeder het beste kan oplossen in lauw warm water, dit zou er voor zorgen dat de bacteriën zich vermeerderen.
Bijwerkingen
Bij de inname van probiotica is het mogelijk dat je eerst meer last krijgt van gasvorming in de darmen. Dit heeft onder andere te maken met de zuurtegraad in de darmen. Beginverergering van de klachten hoeft dus niet in te houden dat het supplement niet bij je past. Maar ieder mens is anders, dus wat voor de één een fijn supplement is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Heb je last van lichte bijwerkingen, probeer dan eens te beginnen met 1/4 of een halve dosering. Zo kunnen je darmen beter wennen aan de probiotica. Bij langdurige en/of ernstige bijwerkingen is het verstandig om te overleggen met een arts of om te stoppen met dat specifieke supplement.
Andere tips
Let er wel op dat het supplement maagzuur bestendig is. Als de bacteriën niet langs de maag komen, hebben ze weinig zin. Vaak moeten probiotica in de koelkast bewaard worden, alhoewel de nieuwere soorten ook gewoon op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Lees dus goed het etiket hierover. Bewaar het supplement in ieder geval altijd droog en op een donkere plaats.
Natuurlijk moet het supplement ook niet over de datum zijn.
Lees verder