Buikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandeling

Buikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandeling Mensen kunnen vaak last hebben van hevige buikpijn, maar wat kan het betekenen? Er zijn verschillende oorzaken voor buikpijn en hierdoor zijn er dan ook talloze behandelingen. Een aantal oorzaken en behandelingen komen aan bod. Sommigen veroorzaken hevige buikpijn en anderen worden dan eerder als storend of irriterend waargenomen.

Verschillende soorten buikpijn

Er bestaan verschillende soorten buikpijn, de bekendste is de viscerale en de pariëtale pijn.
Beiden verschillen erg in pijngewaarwording, oorzaken en lokalisatie van de pijn.

Viscerale pijn ontstaat langzaam en is eerder een doffe pijn die slecht te lokaliseren is. Meestal komt het van een van de organen en veroorzaakt het symptomen zoals misselijkheid, braken en zweten. Als de arts vraagt naar de plaats van de buikpijn is het moeilijk om hierop te antwoorden. Voor het gastro-intestinaal stelsel is de gewaarwording eerder in het midden, maar urologisch gezien is de pijn dan weer in de zijkant aanwezig. Deze viscerale pijn kan ook pariëtale pijn worden als er niet tijdig wordt ingegrepen.

Pariëtale pijn is een stekende pijn en gemakkelijk te lokaliseren. Het veroorzaakt vaak een plankharde buik door de spieren die gespannen staan. De pijn is constant aanwezig en wordt erger bij bewegingen.

Oorzaken van buikpijn

Buikpijn kent vele oorzaken en de behandeling is dan ook sterk afhankelijk van de oorzaak en de betrokkene in kwestie.
De oorzaken kunnen traumatisch zijn, infecties, obstructie en vasculair. Voor elke groep worden enkele voorbeelden uitgelicht.

Trauma

Buikpijn kan ontstaan door trauma: verkeersongeval of met een scherp voorwerp zoals een mes of een schotwonde. Het is bij een steekwonde van groot belang dat het voorwerp blijft zitten, deze zorgt ervoor dat het bloedvat dicht blijft en het slachtoffer dus niet verder bloedt. De richting van het voorwerp bepaald ook de lokalisatie van de wond. Bij aankomst in het ziekenhuis moet er grondig onderzocht worden dat er geen vitale organen geraakt zijn en/of het slachtoffer inwendige bloedingen heeft. Ook bij een ogenschijnlijk kleine val kan er sprake zijn van inwendige bloedingen. De milt is een gevoelig orgaan dat snel geraakt wordt bij zulke ongevallen.

Infecties

Er zijn verschillende mogelijkheden voor infecties:
  • infectie van galblaas, galwegen, lever, nieren, blaas, baarmoeder, ...
  • Perforatie van maag, darmen, slokdarm, ...
  • Darmziekten zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn

Appendicitis

Is een ontsteking van het lumen van de appendix. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn. De appendix kan verwijderd worden door een laparoscopie of een klassieke snee rechtsonder de navel. Echter, soms is een operatie tegenaangewezen en opteert men voor een medicamenteuze behandeling.

Pancreatitis

Is een ontsteking van de pancreas. De pancreas ofwel alvleesklier staat bekend om zijn insuline en glucagon.
De aandoening ontstaat door aantasting van het weefsel door eigen spijsverteringssap. Er bestaat zowel acute als chronische pancreatitis. Een acute pancreatitis wordt chronisch als de aandoening langer dan 6 maanden aanhoudt.
Men kan in eerste instantie medicamenteus behandelen maar bij afgestorven weefsel moet men overgaan tot een operatie.

Obstructie

De bekendste vorm van obstructie is een darmobstructie en deze kan zowel mechanisch als paralytisch zijn.

Bij een mechanische darmobstructie zit er een knoop of draai in de darm. Deze kan overal in de darm ontstaan en het gevolg zijn van vreemde voorwerpen, tumor(en), littekenvorming, invaginatie (in elkaar schuiven van darmen) of darmziekten.

Bij een paralytische obstructie spreekt men van een verlamming van de darm, er is geen peristaltiek van de darm meer en deze kan zijn werking niet meer uitvoeren. Dit kan veroorzaakt worden door infecties, na een operatie of door gebruik van medicatie. Een paralytische obstructie kan alleen maar behandeld worden met een operatie.

Vasculair

Deze treden vaak plots op en er moet dan ook snel ingegrepen worden. De bekendste vorm is buikpijn door een inwendige bloeding of een bloedklonter dat is ontstaan in de buikholte.

Voor alle vormen van ernstige buikpijn of bij enige twijfel, bel dan zo snel mogelijk de huisarts of de eerste hulp
© 2012 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…
Acute buikpijn bij kinderenAcute buikpijn bij kinderen hoeft niet altijd te wijzen op een ziekte of aandoening in de buik. Kinderen kunnen om psych…
Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn is iets waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Denk maar aan de stress van een drukke baan, of de span…
Vergrote lymfeklieren in de buikholte: oorzaken en onderzoekVergrote lymfeklieren in de buikholte: oorzaken en onderzoekLast van opgezette of vergrote lymfeklieren in de buikholte? In dat geval spreekt men van 'mesenteriële adenitis'. Dit d…

Pijn aan het tandvleesPijn aan het tandvleesPijn aan het tandvlees kan erg vervelend zijn, daar het tandvlees erg gevoelig is en makkelijk gaat bloeden of ontstoken…
Myocarditis: niet altijd zo onschuldigMyocarditis: niet altijd zo onschuldigToen de veldrijder Bart Wellens op 8 januari 2012 net voor het Belgisch kampioenschap na een training plotseling onwel w…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pancreatitis
  • http://resources.metapress.com/pdf-preview.axd?code=7846x58417205x25&size=largest
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.