Pijnlijke ontlasting: Oorzaken van pijn bij maken stoelgang
Bij het poepen ervaren patiënten soms wat milde pijn, wat niet zorgwekkend is en vaak te wijten is aan voeding, de emotionele toestand of de dagelijkse activiteiten. Af en toe kampen patiënten echter met frequente, ernstigere pijn bij het maken van een stoelgang. Meerdere oorzaken zijn hiervoor bekend, zoals bijvoorbeeld constipatie of anale kloven. Ook ernstigere onderliggende problemen zijn bekend voor een pijnlijke stoelgang, zoals anuskanker. Veel zelfzorgmaatregelen zijn bekend voor het verlichten van de pijn bij het maken van een ontlasting. Af en toe is echter een bezoek aan de arts nodig en is een medicamenteuze behandeling, medische procedure of chirurgie nodig om het onderliggend probleem te verhelpen.
Aambeien en pijn bij het passeren van een stoelgang
Het passeren van een stoelgang is pijnlijk wanneer patiënten kampen met
aambeien. Bij deze aandoening treedt een zwelling van de aderen onder of op de huid in de anus op. Langdurig op het toilet zitten, persen,
overgewicht en een zwangerschap zijn risicofactoren voor aambeien. Naast de
pijn gaan aambeien mogelijk ook gepaard met
bloed in de ontlasting, pijnlijke of jeukende
knobbeltjes nabij de anus,
jeuk of irritatie rond de anus en vocht dat uit de anus lekt. Een warm bad of zitbad nemen verlicht mogelijk de klachten. Hydrocortison en vrij verkrijgbare aambeiencrème zijn eveneens behandelingen voor aambeien. Patiënten met ernstige klachten zijn gebaat met een
operatie.
Anale kloven
Patiënten met een
anale kloof hebben een scheurtje in de slijmvliezen van de anus.
Dit is te wijten aan:
Een
brandend gevoel rond de anus, anusjeuk, bloed in de stoelgang, een scheurtje nabij de anus en een pijnlijke ontlasting zijn enkele symptomen van anale kloofjes.
Veel water drinken en veel waterrijk voedsel eten verlicht constipatie. Ook ontlastingsverzachters zijn inzetbaar voor patiënten met constipatie. Verder zijn speciale gels en zalven beschikbaar om de pijn te verlichten. Meestal genezen anale kloofjes binnen een paar weken, of anders verdwijnen ze dankzij de zelfzorgmaatregelen. Wanneer chronische anale fissuren aanwezig zijn, zet de arts medicatie in. Slechts sporadisch is een operatie geïndiceerd.
Anuskanker
Patiënten met anuskanker hebben een tumor rond de anus, wat resulteert in pijn bij het maken van een stoelgang. Het kwaadaardig gezwel leidt ook nog tot volgende mogelijke tekenen:
- anusbloedingen
- anuspijn of irritatie in de anus
- bekkenpijn of irritatie in het bekkengebied
- een zwaar gevoel / druk in de anus of het rectum (endeldarm)
- ernstige constipatie
- gewichtsverlies
- incontinentie
Chirurgie,
radiotherapie en/of
chemotherapie behandelen anuskanker.
Endometriose
Bij
endometriose verspreidt zich weefsel dat normaal in de
baarmoeder groeit, naar andere organen in het bekkengebied, zoals de eierstokken. Soms tast endometriose de darm aan. Hierdoor kampt de patiënt met:
Hormonale therapie en chirurgie behandelen darmendometriose.
Huidaandoeningen en een pijnlijke stoelgang
Eczeem,
psoriasis en
wratten (
genitale wratten) zijn chronische
huidaandoeningen die mogelijk ook de anus treffen. De huidirritatie die hierbij ontstaat, veroorzaakt pijn bij het poepen, maar vaak ook voor en na het passeren van een stoelgang. Jeuk en bloedingen komen hierbij mogelijk ook tot uiting.
Inflammatoire darmaandoening
Inflammatoire darmaandoeningen duiden op darmziekten waarbij de darm chronisch ontstoken is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa veroorzaakt volgende mogelijke tekenen:
- bloederige diarree met of zonder slijm
- buikpijn
- een dringende behoefte om de ontlasting te passeren
- een zwelling, pijn en zweren in de dikke darm en het rectum (endeldarm)
- gewichtsverlies
- pijn bij afleveringen van diarree
Ziekte van Crohn
De symptomenreeks bij de
ziekte van Crohn is variabel en bestaan uit bijvoorbeeld buikpijn aan de rechteronderkant en diarree zonder bloed.
Corticosteroïden onderdrukken het immuunsysteem en behandelen beide inflammatoire darmaandoeningen. De medicijnen verminderen de
ontstekingen zodat de symptomen onder controle blijven.
Infecties en pijn bij het poepen
Anuspijn voor, tijdens en na het poepen, is mogelijk te wijten aan een infectie zoals een schimmelinfectie, een seksueel overdraagbare aandoening en een
anaal abces. Crèmes of pillen verlichten de infecties. Bij een diep
abces is mogelijk een operatie nodig zodat de patiënt geen pijnlijke stoelgang meer heeft.
Proctitis en anusitis
Bij patiënten met proctitis is het rectum ontstoken. Anusitis verwijst naar een ontsteking in de anus. Deze aandoeningen zijn te wijten aan:
De symptomenreeks van beide ontstekingsziekten is gelijkaardig met deze van aambeien.
Voedselintoleranties en voedselallergieën
Patiënten met een
voedselintolerantie (lactose-intolerantie, glucose-intolerantie, …) of overgevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel (voedselallergie), kampt soms met een pijnlijke stoelgang of diarree wanneer ze dit voedingsmiddel consumeren. De patiënt vermijdt best deze voedingsmiddelen.
Wijzigingen in de ontlasting

Veel water drinken verlicht mogelijk constipatie /
Bron: Jarmoluk, PixabayConstipatie
Constipatie ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van medicatiegebruik,
psychische of emotionele problemen, een gebrek aan lichaamsbeweging, een onvoldoende inname van vezels of water of tragere darmbewegingen. Naast een pijnlijke ontlasting, kampen patiënten mogelijk met buikpijn en een
opgeblazen gevoel. Patiënten moeten indien mogelijk de inname van water en vezels verhogen of vezelsupplementen nemen. Verder bevordert regelmatige lichaamsbeweging de
darmgezondheid. Helpen deze maatregelen onvoldoende, dan mag de patiënt vrij verkrijgbare
laxeermiddelen nemen. Lijdt de patiënt na twee of drie dagen nog steeds aan obstipatie, dan is het belangrijk om meteen een arts te raadplegen.
Diarree
Patiënten met diarree maken drie of meer losse of waterige stoelgangen per dag. Chronische diarree houdt langer dan vier weken aan.
Loperamide (imodium) behandelt diarree. Is er sprake van een infectie, dan zijn
antibiotica nodig. Bij chronische of bloederige diarree is onmiddellijke medische aandacht vereist.
Lees verder