Rode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandeling

Rode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandeling Diverse huidaandoeningen, infecties, seksueel overdraagbare aandoeningen of medische problemen liggen mogelijk aan de basis van rode vlekken op de penis. Meestal zijn deze oorzaken goed aan te pakken. Bij aanhoudende of verspreidende vlekken, ernstige jeuk, pijn, koorts of tekenen van een infectie, is het verstandig om een arts te raadplegen. Soms is een behandeling niet nodig. Mogelijke behandelingsopties bestaan uit medicinale en vochtinbrengende crèmes, een medische procedure en chirurgie. Het handhaven van een goede hygiëne, het dragen van losse kledij en het veilig beoefenen van de geslachtsgemeenschap, voorkomt veel oorzaken van rode vlekken op de penis.

Balanitis, ontsteking van eikel van penis

Bij balanitis is de punt of eikel van de penis ontstoken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een soa (seksueel overdraagbare aandoening) (zoals herpes), diabetes mellitus (suikerziekte), het gebruik van bepaalde zepen of zaaddodende middelen, een schimmelinfectie of een huidziekte zoals psoriasis. Bekende symptomen zijn een huiduitslag in de vorm van vlekkerige rode of paarse vlekken op de eikel of onder de voorhuid, een stinkende penisafscheiding, penisjeuk, pijn aan de penis, pijn bij het plassen, het onvermogen om de voorhuid terug te trekken (fimose) en een vochtophoping onder de voorhuid. De oorzaak van balanitis bepaalt het soort behandeling. Antischimmelcrème bestrijdt een schimmelinfectie, terwijl antibiotica inzetbaar zijn bij een bacteriële infectie. Verder moeten mannen er voor zorgen dat het gebied schoon en droog blijft, zodat de kans op een ontsteking verminderd wordt.

Bowenoïde papulose, soa door humaan papillomavirus

Bij bowenoïde papulose, een soa veroorzaakt door een type humaan papillomavirus, kampt een man met kleine rode, bruine of paarse vlekken op de penis of anus. De symptomen verdwijnen meestal na enkele maanden spontaan, maar af en toe is toch een behandeling nodig via op de huid toegepaste crèmes, een laseroperatie of cryochirurgie (behandeling via bevriezing). Af en toe leidt bowenoïde papulose tot de ziekte van Bowen, een vroege vorm van peniskanker.

Contactdermatitis

Een man met contactdermatitis krijgt te maken met een droge, schilferige huid, een zwelling, jeuk en met pus gevulde blaren die barsten en waaruit vocht sijpelt. Wanneer pus uit de bultjes sijpelt en geïnfecteerd raken, krijgt een man ook te maken met koorts en vermoeidheid. Deze vorm van een huidontsteking komt tot stand door het aanraken van een voorwerp waarvoor de man allergisch is. Het aanbrengen van koude kompressen, het nemen van een bad met havermout en het nemen van vrij verkrijgbare antihistaminica verlicht de klachten. Bij ernstige symptomen, opengebarsten blaren en een zich verspreidende huiduitslag is medisch advies nodig. Mogelijk schrijft de arts dan sterkere antihistaminica voor.

Genitaal eczeem, irritatie en rode vlekken op huidgebied

Eczeem aan de genitaliën resulteert mogelijk uit het gebruik van huidverzorgingsproducten die het genitale gebied irriteren, zoals wasmiddelen, douchegel, antiseptische oplossingen en aambeiencrèmes. Zweten en wrijving door strakke kledij zijn andere mogelijke oorzaken van deze chronische huidziekte, die gepaard gaat met blaarvorming, een rode uitslag op de penis of geslachtsdelen, een pijnlijke, droge, schilferige en ernstige jeukende huid. Genitaal eczeem behandelt de arts met lokale steroïden of verzachtende middelen. Het is verder belangrijk om de oorzaken aan te pakken.

Genitale herpes, blaren en zweren op penis

De seksueel overdraagbare aandoening genitale herpes is veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV-2 of af en toe ook HSV-1). Onbeschermde seks met een persoon die het virus draagt, veroorzaakt deze infectie. Een man ervaart rode blaren en zweren op de penis en het genitale gebied. Soms zijn de symptomen wel afwezig of anders heel mild. Ook griepachtige symptomen komen mogelijk tot uiting, zoals pijn, koorts en gezwollen lymfeklieren. Medicatie voorkomt de uitbraken van blaren en verlaagt de kans dat de man dit doorgeeft aan de seksuele partner.

Genitale psoriasis, huidaandoening met rode vlekken op penisschacht

Genitale psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening waarbij huidcellen te snel groeien en daardoor leiden tot irritatie. De auto-immuunaandoening komt wellicht tot stand doordat het immuunsysteem er ten onrechte voor zorgt dat witte bloedcellen de huidcellen gaan aanvallen. Bij genitale psoriasis ontstaan kleine, rode vlekken op de punt of schacht van de penis. Op de penis toegepaste crèmes en vochtinbrengende middelen voor een gevoelige huid zijn inzetbaar voor het verlichten van de klachten.

Huiduitslag door medicatie

Sommige patiënten reageren allergisch op medicatie, waardoor een huiduitslag met blaren en vlekken tot stand komt, bijvoorbeeld op de penis. Stopt de man met het nemen van dit medicijn, dan verdwijnen de klachten van de medicatie-allergie. Soms zijn echter bijkomende medicijnen nodig zodat de uitslag verdwijnt. Het is belangrijk om bij een huiduitslag op de penis na het nemen van medicatie, contact op te nemen met de arts. Af en toe ontstaan namelijk ernstige symptomen.

Liesschimmel

De schimmelinfectie liesschimmel leidt tot jeuk, een brandend gevoel, een rode uitslag en vlekken op de penis. Mogelijk zijn de billen en dijen ook getroffen door de schimmelinfectie. Op de huid toegepaste antischimmelcrèmes behandelen deze aandoening.

Molluscum contagiosum, huidinfectie

Molluscum contagiosum is een besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door een pokkenvirus. De verspreiding van het virus gebeurt door huid-op-huid contact of het delen van voorwerpen van een besmette patiënt. Het virus gedijt goed in warme en vochtige klimaten. Mannen met hiv of mannen die een kankerbehandeling krijgen, kampen mogelijk met ernstige symptomen bij de virale infectie. Mannen krijgen te maken met jeukende rode, roze of huidkleurige verhoogde vlekken op de penis of geslachtsdelen. Meestal veroorzaken deze bultjes of vlekken geen pijn. Meestal verdwijnen de bultjes zonder behandeling. Wenst de man toch een behandeling, dan zet de arts cryochirurgie, lasertherapie of topische (op de huid toegepaste) medicatie in.

Schurft

Patiënten met schurft hebben een infectie die veroorzaakt is door een mijt. De besmetting gebeurt via huid-op-huid contact of via geslachtsgemeenschap. Mannen hebben hierdoor een jeukende huiduitslag op de penis (vooral ís nachts), die bestaat uit kleine puistjes, schubben of blaren. Verder zijn verhoogde, witte of huidkleurige lijntjes op het huidoppervlak zichtbaar. Schurftmijten graven namelijk gaatjes onder de huidlagen om hun eieren te leggen, wat dus lijntjes met zich meebrengt. De arts zet medicatie in om de schurftmijten te doden.

Syfilis

De soa syfilis is het gevolg van een besmetting met de bacterie Treponema pallidum. Een man krijgt hierdoor te maken met rode zweren op en rond de penis. In het eerste stadium van de ziekte, krijgen mannen te maken met ronde, stevige, vaak pijnloze zweren rond de geslachtsorganen, de anus of de mond. Vervolgens kampt de man met een uitslag op het lichaam, gezwollen klieren, koorts en vermoeidheid. In het derde stadium (latente fase) zijn er geen tekenen aanwezig. In het laatste stadium van de ziekte verspreidt de infectie zich naar het zenuwstelsel (neurosyfilis) en de inwendige organen. Onbehandeld is syfilis mogelijk levensbedreigend. Een antibioticabehandeling is nodig, maar soms is de veroorzaakte schade niet meer omkeerbaar.

Lees verder

© 2019 - 2023 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge penis: schrale plekken & schilfering penishuid/eikelDroge penis: schrale plekken & schilfering penishuid/eikelEen droge penis betekent dat de huid van de penis droog is. Mogelijk heb je hierbij last van korstjes en schilfering. Je…
Fordyce-vlekken: Plekjes naast lippen en op geslachtsdelenFordyce-vlekken: Plekjes naast lippen en op geslachtsdelenFordyce-vlekken (plekjes van Fordyce) zijn niet-besmettelijke kleine verhoogde bultjes die op de schacht van de penis, d…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
Begraven penis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseBegraven penis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen begraven penis is een penis die niet zichtbaar is buiten het lichaam van de man. Een begraven penis duidt op een pen…

Lasercoagulatie oog: Behandeling van abnormale bloedvatenLasercoagulatie oog: Behandeling van abnormale bloedvatenLaserfotocoagulatie (lasercoagulatie) is een vorm van oogchirurgie waarbij de oogarts de warmte van een laserapparaat ge…
Pijnlijke ontlasting: Oorzaken van pijn bij maken stoelgangPijnlijke ontlasting: Oorzaken van pijn bij maken stoelgangBij het poepen ervaren patiënten soms wat milde pijn, wat niet zorgwekkend is en vaak te wijten is aan voeding, de emoti…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 september 2019:
  • Penis spots: should I be worried?, https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a12010/spots-on-the-penis/
  • Red spots? Fleshy bumps? When to worry about spots on the penis, https://patient.info/news-and-features/red-spots-fleshy-bumps-when-to-worry-about-spots-on-the-penis
  • What are penis spots?, https://www.stdcheck.com/std-symptoms-penis-spots.php
  • What Causes Red Spots on the Penis and How Are They Treated?, https://www.healthline.com/health/mens-health/red-spot-on-penis
  • What causes red spots on the penis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325784.php
  • What Could Red Spots on the Head of Your Penis Be?, https://www.thebody.com/article/what-could-red-spots-on-the-head-of-your-penis-be
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.