Loperamide (Imodium): Medicijn voor behandeling van diarree

Loperamide (Imodium): Medicijn voor behandeling van diarree Loperamide, bekend onder de merknaam Imodium, is een geneesmiddel dat oraal wordt ingenomen om de frequentie van diarree te verminderen door de darmbewegingen te vertragen. Dit medicijn wordt vaak voorgeschreven voor aandoeningen zoals buikgriep en het prikkelbare darmsyndroom. Hoewel Loperamide meestal goed wordt verdragen, kunnen bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid en een opgeblazen gevoel. In sommige gevallen is het gebruik van Loperamide niet aanbevolen vanwege het verhoogde risico op bijwerkingen. Loperamide werd voor het eerst ontwikkeld in 1969 en kreeg goedkeuring voor medisch gebruik in 1976.

Werking van Loperamide

Loperamide is een medicijn dat effectief is in het verminderen van de symptomen van zowel acute als chronische diarree.

Imodium werkt op de volgende manieren:
  • Verhoogt de opname van vloeistoffen en elektrolyten in het darmkanaal.
  • Verhoogt de spierspanning in de anale sluitspier, wat de kans op fecale incontinentie (plotseling en ongewild verlies van stoelgang) verkleint.
  • Verhoogt de transitietijd van ontlasting door de dikke darm.
  • Vermindert de afscheiding van vocht in de dikke darm.
  • Vermindert de snelheid en frequentie van samentrekkingen van de dikke darm.

Indicaties voor Imodium

Imodium wordt gebruikt om de contracties (samentrekkingen) van de darmen te vertragen en is effectief bij de behandeling van:

Loperamide kan ook de hoeveelheid ontlasting bij patiënten met een ileostoma verminderen (chirurgische opening in de maag).

Contra-indicaties voor Imodium

Darmproblemen

Het gebruik van Loperamide wordt afgeraden bij patiënten die bloed in de ontlasting of bloederige diarree hebben. Het medicijn moet ook vermeden worden bij hoge koorts. Bij vermoeden van diarree veroorzaakt door pathogenen zoals E. coli O157: H7 of Salmonella, is Loperamide niet geschikt als primaire behandeling. Ook bij C. difficile-infecties, aangezien het gebruik het risico op toxisch megacolon (een ernstige aandoening waarbij de dikke darm uitzet) verhoogt. Loperamide mag niet worden gebruikt als primaire behandeling voor een acute opflakkering van colitis ulcerosa (chronische darmziekte met diarree) of bacteriële enterocolitis.

Kinderen

Het gebruik van Loperamide bij kinderen jonger dan twee jaar, kinderen die ondervoed zijn, en kinderen met bloederige diarree wordt niet aanbevolen. Dit omdat zij een verhoogd risico lopen op ernstige bijwerkingen, zoals paralytische ileus (gestopte darmbewegingen met verstopping) en een opgezette buik.

Gebruik met voorzichtigheid

Imodium moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten met leverfalen. Ook patiënten met gevorderd HIV moeten voorzichtig zijn, omdat ze sneller toxisch megacolon kunnen ontwikkelen. Het medicijn dient te worden gestaakt indien de patiënt last krijgt van een opgezette buik.

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, moeten een arts raadplegen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, moeten een arts raadplegen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en borstvoeding (lactatie)

De informatie over het gebruik van Loperamide tijdens de zwangerschap en borstvoeding is tegenstrijdig. Het is raadzaam om met een arts te overleggen over het veilige gebruik van dit medicijn in deze perioden.

Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas mag Loperamide tijdens de zwangerschap alleen op strikte indicatie worden gebruikt. Tijdens de lactatieperiode kan het medicijn, op voorschrift van een arts, waarschijnlijk veilig worden gebruikt.

Very Well Health adviseert echter tegen gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding, aangezien het medicijn mogelijk negatieve effecten heeft op de foetus, zoals een verhoogd risico op hypospadie (abnormale opening van de plasbuis) en keizersnede.

Volgens Apotheek.nl, zoals vermeld in april 2017, is er onvoldoende informatie over de effecten tijdens de zwangerschap. Hoewel Loperamide in minimale hoeveelheden in de moedermelk terechtkomt, zijn er geen nadelige effecten bekend bij baby's van moeders die dit medicijn gebruiken tijdens de borstvoeding.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het gebruik van Loperamide / Bron: Jarmoluk, PixabayHet is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het gebruik van Loperamide / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Dosering van Loperamide

De gebruikelijke dosis van Loperamide is 1 tot 2 mg, één tot tweemaal per dag. De maximale dagelijkse dosis bedraagt 8 mg, tenzij anders voorgeschreven door de arts. Het is belangrijk om tijdens het gebruik van Loperamide veel water te drinken. Het medicijn bereikt zijn hoogste werkzaamheid meestal 16 tot 24 uur na inname. Hoewel Loperamide zonder recept verkrijgbaar is, dient een arts geraadpleegd te worden bij ernstige, aanhoudende of verergerende symptomen, bij een onderliggende ziekte, tijdens de zwangerschap of bij twijfel.

Toedieningswijze van Loperamide

Loperamide wordt oraal ingenomen en is beschikbaar in de vorm van tabletten, capsules en vloeistoffen.

Bijwerkingen van Loperamide

Artsen adviseren om Imodium alleen op korte termijn en in de aanbevolen dosis te gebruiken om het risico op bijwerkingen te minimaliseren.

Vaak
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

Loperamide is een opioïde met een beperkte absorptie vanuit de darmen en het overbrugt de bloed-hersenbarrière niet bij normaal gebruik. Hoge doses kunnen echter leiden tot hartproblemen, zoals abnormale hartritmes.

Zeldzaam
In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen optreden, zoals:

Geneesmiddeleninteracties

Wanneer Loperamide wordt gecombineerd met andere geneesmiddelen die de darmbewegingen verminderen (antimotiliteitsmiddelen), zoals andere opioïden, antihistaminica (voor allergische reacties), antipsychotica en anticholinergica (die spierbewegingen remmen), kan het risico op constipatie toenemen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en bijwerkingen van LoperamideWerking en bijwerkingen van LoperamideLoperamide is een sterk werkend medicijn dat gebruikt wordt tegen acute diarree, omdat het de darmperistaltiek plat legt…
Motilium: medicijn tegen maaglast, misselijkheid en brakenMotilium: medicijn tegen maaglast, misselijkheid en brakenMotilium is een veel voorgeschreven medicament tegen maaglast, braken en misselijkheid. Voor velen is het een onmisbaar…
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Diarree - Symtomen en behandelingDiarree - Symtomen en behandelingEr bestaat zowel acute als chronische diarree. Met diarree is het vooral belangrijk dat je niet teveel vocht verliest, z…

Gezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen kunnen vergezeld gaan met een aantal verschillende infecties van de bovenste luchtwegen. Sommige men…
Gezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingGezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingHet rectum is het laatste deel van de dikke darm. Hier wordt de ontlasting vastgehouden voordat het uit de anus komt. Ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 april 2019:
  • Best medications for treating diarrhea in Crohn’s disease, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323304.php
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Imodium A-D, https://www.drugs.com/imodium.html
  • Loperamide, https://en.wikipedia.org/wiki/Loperamide
  • Loperamide, https://www.apotheek.nl/medicijnen/loperamide?product=loperamide#belangrijk-om-te-weten-over-loperamide
  • Loperamide, https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/l/loperamide
  • Overview and Safety of Imodium for Diarrhea, https://www.verywellhealth.com/how-safe-is-imodium-1945154
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.