Loperamide (Imodium): Medicijn voor behandeling van diarree

Loperamide (Imodium): Medicijn voor behandeling van diarree Loperamide (Imodium) is een via de mond ingenomen medicijn dat de darmbewegingen vermindert. Daarom is dit geneesmiddel inzetbaar voor de vermindering van de frequentie van diarree. De arts schrijft dit vrij verkrijgbaar medicament dan ook vaak voor voor de behandeling van bijvoorbeeld buikgriep of het prikkelbare darmsyndroom. Dit medicijn verdragen patiënten over het algemeen goed, maar bijwerkingen komen voor zoals misselijkheid en een opgeblazen gevoel. In sommige situaties of voor sommige patiënten is het geneesmiddel niet aanbevolen omdat hierdoor sneller bijwerkingen optreden. Loperamide werd voor het eerst gemaakt in 1969 en werd medisch gebruikt in 1976.

Werking van medicament

Imodium is een medicijn dat effectief is in het verminderen van de symptomen van acute of chronische diarree.

Imodium werkt met name op de volgende manieren:
 • verhoogt de opname van vloeistoffen en elektrolyten in het darmkanaal.
 • verhoogt de spierspanning in de anale sluitspier, waardoor de kans op een fecale incontinentie (plotseling en ongewild verlies van stoelgang) wordt verkleind
 • verhoogt de transittijd van ontlasting door de dikke darm
 • vermindert de afscheiding van vocht in de dikke darm
 • vermindert de snelheid en frequentie van samentrekkingen van de dikke darm

Indicatie van Imodium

Imodium werkt door de contracties (samentrekkingen) van de darmen te vertragen. Loperamide is effectief voor de behandeling van

Loperamide vermindert eveneens de hoeveelheid ontlasting bij patiënten die een ileostoma hebben (nieuwe verbinding van de darm door een chirurgische opening in de maag).

Contra-indicatie van medicijn dat diarree vermindert

Darmproblemen

Het medicijn is niet aanbevolen voor patiënten die bloed in de ontlasting of bloederige diarree ervaren. Ook bij hoge koorts vermijden patiënten best dit medicijn. Als een vermoeden bestaat van diarree geassocieerd met organismen die mogelijk de darmwand binnendringen, zoals E. coli O157: H7 of Salmonella, is Loperamide eveneens gecontra-indiceerd als primaire behandeling. De behandeling met Loperamide is tevens niet inzetbaar bij symptomatische C. difficile-infecties, omdat dit het risico op het vasthouden van gif en het ontwikkelen van een toxisch megacolon verhoogt. Loperamide mag voorts niet worden gebruikt als de primaire behandeling van een acute opflakkering van colitis ulcerosa (chronische darmziekte met diarree) of bacteriële enterocolitis.

Kinderen

Het gebruik van Loperamide bij kinderen jonger dan twee jaar, kinderen die ondervoed zijn en kinderen met bloederige diarree is tot slot niet aanbevolen. Sporadisch kampen ze namelijk met een fatale paralytische ileus (gestopte darmbewegingen met verstopping van darmen) met geassocieerd met een opgezette buik.

Gebruik met voorzichtigheid

Imodium moet met voorzichtigheid worden toegediend aan bepaalde patiënten met leverfalen. Ook patiënten met gevorderd hiv moeten dit medicijn voorzichtig gebruiken, aangezien ze sneller te maken krijgen met een toxisch megacolon (gevaarlijke verbreding van de dikke darm). Verder moet een patiënt het medicijn in overleg met de arts staken wanneer een opgezette buik optreedt.

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding willen geven, raadplegen best een arts / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen en moeders die borstvoeding willen geven, raadplegen best een arts / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en borstvoeding (lactatie)

De anno oktober 2020 geraadpleegde bronnen geven tegenstrijdige informatie weer over het veilig gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Het is daarom raadzaam om met de arts te overleggen of dit medicijn veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Het Farmacotherapeutisch Kompas deelt mee dat zwangere vrouwen dit enkel op strikte indicatie mogen gebruiken, terwijl dit medicijn vermoedelijk wel veilig op voorschrift gebruikt kan worden tijdens de lactatieperiode.

Het geneesmiddel is volgens Very Well Health echter niet aanbevolen voor gebruik tijdens de zwangerschap en moeders die borstvoeding geven. De medicatie die diarree vermindert, tast namelijk de foetus aan en verhoogt de kans op hypospadie (uitmonding van de plasbuis aanonderkant van penis), een grote babyomvang (macrosomie) en een keizersnede.

Apotheek.nl meldt (april 2017) dat er te weinig informatie bekend is over de effecten van het medicijn tijdens de zwangerschap. Imodium komt tijdens de lactatieperiode wel in minimale hoeveelheden voor in de moedermelk maar Apotheek.nl schrijft op zijn website dat er in april 2017 geen nadelige effecten bekend zijn bij baby’s waarvan de moeders dit medicijn gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode.

De patiënt moet tijdens het medicatiegebruik veel water drinken / Bron: Jarmoluk, PixabayDe patiënt moet tijdens het medicatiegebruik veel water drinken / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Dosering van geneesmiddel

De patiënt neemt meestal 1 tot 2 mg, één tot tweemaal per dag in. De maximale dosis die een patiënt per dag mag nemen, bedraagt 8 mg, tenzij de arts een ander advies geeft. De patiënt moet tijdens het medicatiegebruik veel water drinken. Imodium 16 tot 24 uur na gebruik op het hoogste niveau van werkzaamheid. Dit medicament is vrij verkrijgbaar, maar bij ernstige, aanhoudende of toenemende symptomen, een onderliggende ziekte, een zwangerschap of bij twijfel van de patiënt is advies van een arts nodig.

Toedieningswijze van medicatie

Loperamide is een oraal (via de mond ingenomen) medicijn dat wordt geleverd in de vorm van tabletten, capsules en vloeistoffen.

Bijwerkingen van Loperamide

Artsen adviseren om Imodium enkel op korte termijn en in de juiste dosis te gebruiken omdat anders sneller nadelige effecten ontstaan.

Vaak

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn buikkrampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie, duizeligheid, misselijkheid, braken, slaperigheid en een droge mond. Het is een opioïde zonder significante absorptie vanuit de darmen en steekt de bloed-hersenbarrière niet over wanneer een patiënt dit medicament gebruikt in normale doses. Hoge doses leiden sneller tot hartproblemen, zoals abnormale hartritmes.

Zelden

Sporadisch kampt een patiënt met ernstigere bijwerkingen zoals:

Geneesmiddeleninteracties

Loperamide is een antidiarree-middel dat de darmbeweging vermindert. Wanneer een patiënt Imodium gebruikt combinatie met andere geneesmiddelen die de darmbewegingen verminderen (antimotiliteitsmiddelen), neemt het risico op constipatie toe. Deze geneesmiddelen omvatten andere opioïden, antihistaminica (behandelen allergische reactie), antipsychotica en anticholinergica (remmen spierbewegingen).

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en bijwerkingen van LoperamideWerking en bijwerkingen van LoperamideLoperamide is een sterk werkend medicijn dat gebruikt wordt tegen acute diarree, omdat het de darmperistaltiek plat legt…
Motilium: medicijn tegen maaglast, misselijkheid en brakenMotilium: medicijn tegen maaglast, misselijkheid en brakenMotilium is een veel voorgeschreven medicament tegen maaglast, braken en misselijkheid. Voor velen is het een onmisbaar…
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Diarree - Symtomen en behandelingDiarree - Symtomen en behandelingEr bestaat zowel acute als chronische diarree. Met diarree is het vooral belangrijk dat je niet teveel vocht verliest, z…

Gezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen: symptomen, oorzaken en behandelingGezwollen amandelen kunnen vergezeld gaan met een aantal verschillende infecties van de bovenste luchtwegen. Sommige men…
Gezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingGezwollen rectum/anus: Oorzaken anale of rectale zwellingHet rectum is het laatste deel van de dikke darm. Hier wordt de ontlasting vastgehouden voordat het uit de anus komt. Ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 17 april 2019:
 • Best medications for treating diarrhea in Crohn’s disease, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323304.php
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Imodium A-D, https://www.drugs.com/imodium.html
 • Loperamide, https://en.wikipedia.org/wiki/Loperamide
 • Loperamide, https://www.apotheek.nl/medicijnen/loperamide?product=loperamide#belangrijk-om-te-weten-over-loperamide
 • Loperamide, https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/l/loperamide
 • Overview and Safety of Imodium for Diarrhea, https://www.verywellhealth.com/how-safe-is-imodium-1945154
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.