Hypospadie: Uitmonding van plasbuis aan onderkant van penis
Hypospadie, ook gekend als hypospadias, is een vaak voorkomende afwijking bij jongens en mannen waarbij de opening van de plasbuis zich aan de onderkant van de penis bevindt. De plasbuis is een buis die vanuit de blaas door de penis gaat en normaal gezien aan het einde een opening vormt waardoor zowel de urine als semen (sperma) het lichaam kan verlaten. Jongens en mannen hebben door hypospadie vooral plas- en erectieproblemen. Een operatie herstelt meestal de normale penisstand. Met een succesvolle behandeling van hypospadie zijn de meeste mannen uiteindelijk in staat om een normale volwassen seksuele functie te hebben.
Epidemiologie hypospadie
Hypospadie treedt op bij maximaal 5 op de 1.000 pasgeboren jongens, waardoor dit één van de meest voorkomende
aangeboren afwijkingen is. In Mexico en Scandinavië is de prevalentie het laagst. De incidentie van hypospadie is hoger bij blanken dan bij zwarten, en de aandoening komt vaker voor bij jongens van joodse en Italiaanse afkomst.
Oorzaken
De exacte oorzaak van hypospadie is onbekend anno september 2024. Soms is de aandoening erfelijk en dan presenteert hypospadie zich bij enkele syndromen zoals:
Mogelijk lopen baby’s van een moeder die is bevallen in of na het vierde decennium meer risico. Ook
roken en blootstelling aan chemische stoffen is mogelijk een risicofactor.
Risicofactoren
De risicofactoren voor hypospadie omvatten:
- ouderdom van de moeder bij de zwangerschap
- roken
- blootstelling aan chemische stoffen tijdens de zwangerschap
- familiegeschiedenis van hypospadie of andere aangeboren afwijkingen
Symptomen
De symptomen hangen af van de ernst van het probleem. Meestal bevindt de opening van de plasbuis zich dichtbij het uiteinde van de penis aan de onderzijde bij jongens. Bij meer ernstige vormen van hypospadie bevindt de uitmonding (opening) van de plasbuis zich in het midden of aan de basis van de penis. In zeldzame gevallen bevindt de opening zich in of achter het scrotum (balzak). Erecties komen vaak voor bij mannelijke
zuigelingen waarbij de penis een gebogen, neerwaartse stand heeft. Andere symptomen zijn onder meer een abnormale urinestraal die naar achter in plaats van naar voor spuit, gaan zitten om te plassen en een abnormale voorhuid waardoor het lijkt alsof de penis een hoedje heeft.
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van hypospadie kunnen zijn:
- afwijkende plasbuisopening
- abnormale stand van de penis
- problemen met plassen zoals een afwijkende urinestraal
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De kinderarts voert kort na de geboorte een grondig lichamelijk onderzoek uit. Hierbij bemerkt hij vrijwel meteen dat de patiënt hypospadie heeft.
Diagnostisch onderzoek
Prenataal valt hypospadie te diagnosticeren via een
foetale echoscopie. De arts voert verder nog een
MRI-scan of andere beeldvormende onderzoeken uit om mogelijke aangeboren afwijkingen te identificeren.
Behandeling
Een
circumcisie (
medische term voor "besnijdenis") is niet aanbevolen bij zuigelingen. De voorhuid blijft op deze manier intact voor een latere chirurgische correctie. Een chirurgische ingreep onder
algehele narcose is namelijk nodig voordat het kind 3 tot 18 maanden oud is (
anesthesie bij kinderen). Tijdens de operatie die een tijdsduur van één tot drie uur kent, trekt de chirurg de penis recht en corrigeert hij de opening door weefseltransplantaten van de voorhuid. Bij volwassenen gebruikt de chirurg hiervoor weefsel van de binnenzijde van de wang voor het creëren van een nieuwe plasbuis. Deze reparatie bestaat soms uit meerdere operaties.
Prognose
De resultaten na de operatie zijn meestal zeer succesvol. In sommige gevallen zijn meerdere corrigerende operaties nodig bij fistels of
littekens waarbij de nieuwe plasopening vernauwt. Soms is ook een tweede operatie nodig bij een terugkeer van de abnormale penisstand. De meeste mannen hebben een normale volwassen seksuele activiteit.
Complicaties
Wanneer het kind geen behandeling krijgt, ontstaan enkele complicaties. Zo is het toiletgebruik bemoeilijkt. Ook veroorzaakt hypospadie
erectiestoornissen wanneer de patiënt volwassen is.
Preventie
Er zijn geen specifieke preventiemaatregelen voor hypospadie, aangezien de precieze oorzaak onbekend is. Algemene huidverzorging en het vermijden van mogelijke irriterende stoffen kunnen wel helpen om de symptomen te verlichten en het risico op verergering te minimaliseren.