Waterstofademtest: Test voor lactoseovergevoeligheid
Op de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie of interne geneeskunde wordt soms een lactose-intolerantietest uitgevoerd bij patiënten met klachten van het prikkelbaredarmsyndroom of chronische diarree. Deze test beoordeelt of de patiënt lactose (melksuiker) of glucose goed verteert. Tijdens het veilige en eenvoudige onderzoek wordt het vrijkomende waterstofgas van de vertering in de dikke darm gemeten met een waterstof-ademtestapparaat. Dit helpt de arts te bepalen of de patiënt bepaalde voedingsstoffen effectief afbreekt in het maag-darmkanaal. De patiënt dient zich aan specifieke voorbereidingsregels te houden om nauwkeurige testresultaten te garanderen.
Voorbereiding waterstofademtest
Doorgeven aan de arts
De patiënt moet de arts tijdig informeren over alle medicatie die hij gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare en voorgeschreven geneesmiddelen.
Nuchter
De patiënt moet nuchter blijven; dit betekent dat hij vanaf middernacht de dag voor het onderzoek niets meer mag eten, drinken, kauwgom gebruiken of
roken.
Toegelaten voeding de avond voor het onderzoek
De avond voor het onderzoek mag de patiënt een licht verteerbare maaltijd nuttigen. Toegestane voedingsmiddelen zijn:
eieren, kip, magere vleeswaren zoals kalkoen en visfilet, wit brood, en witte
rijst.
Op de dag van het onderzoek mag de patiënt wel een glas warm
water drinken, omdat dit de darmbewegingen bevordert en de darmbacteriën verwijdert.
Niet-toegelaten voeding (twee dagen voor het onderzoek)
De patiënt moet twee dagen voor het onderzoek alle vezel- of koolhydraatrijke producten vermijden. Dit omvat:
Op de dag van de test mag de patiënt geen
vitaminen, laxatieven of
antibiotica innemen.
Voorzorgsmaatregelen
Het gebruik van antibiotica moet minimaal vier weken voor het onderzoek worden gestopt. Er dient minimaal een week te zitten tussen een darmonderzoek en de ademtest. Twee dagen voor het onderzoek mogen geen
laxeermiddelen worden gebruikt. De patiënt dient de
gebitsprothese 24 uur voor het onderzoek alleen met
tandpasta te reinigen. Als een tweede ademtest nodig is, moet er minimaal 48 uur tussen beide tests zitten.
Meenemen
De patiënt wordt aangeraden om leesmateriaal, papierwerk, studieboeken of handwerk mee te nemen om zich te ontspannen tijdens de wachttijd tussen de metingen, omdat hij tijdens het onderzoek niet mag rondlopen.
De waterstofademtest duurt ongeveer drie tot vier uur en wordt poliklinisch uitgevoerd, waardoor de patiënt direct na de test naar huis kan. Tijdens het onderzoek mag de patiënt niet eten, drinken, of roken.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden de ademhalingsmetingen elk halfuur uitgevoerd om een totaal van zes metingen te verkrijgen. De patiënt blaast via een mondstuk in een apparaat, en de arts noteert de waarden van de ademmonsters. De patiënt drinkt vervolgens een testdrank die 50 gram lactose of glucose bevat, opgelost in water. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid lactose in ongeveer 1 liter melk. Na het drinken van de testdrank worden de ademhalingsmetingen elk halfuur herhaald. De waarden zouden normaal gesproken stijgen; de patiënt mag pas naar huis als de waarden weer dalen. Bij een significante stijging van waterstof boven de nuchtere waarden wordt
lactose-intolerantie gediagnosticeerd, vooral als er symptomen optreden bij het consumeren van melk en zuivelproducten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag de patiënt weer normaal eten en drinken en zelfstandig naar huis gaan. De resultaten worden verstrekt door de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Bijwerkingen
Darmkrampen en
diarree kunnen optreden als tijdelijke bijwerkingen die tot 24 uur na het onderzoek aanhouden. De patiënt dient deze klachten te melden aan de endoscopie-assistent, arts of verpleegkundige.
Langdurige gevolgen en opvolging
In sommige gevallen kunnen symptomen van lactose-intolerantie aanhouden na de test. Indien de klachten persistent zijn of verergeren, moet de patiënt verdere opvolging en evaluatie met zijn arts bespreken. Het kan nodig zijn om dieetadvies te verkrijgen of aanvullende onderzoeken te ondergaan om andere mogelijke oorzaken van de klachten uit te sluiten.
Alternatieve onderzoeken en diagnostiek
Naast de waterstofademtest kunnen andere diagnostische methoden worden overwogen, afhankelijk van de symptomen en klinische bevindingen. Dit kan onder andere inhouden:
- Een galzuurmalabsorptietest.
- Endoscopische onderzoeken zoals een colonoscopie of gastroscopie.
- Bloedonderzoeken om andere mogelijke oorzaken van de klachten uit te sluiten.
Het is belangrijk dat patiënten alle beschikbare diagnostische opties met hun zorgverlener bespreken om tot een juiste diagnose en behandelplan te komen.
Lees verder