ERCP: Procedure inwendig kijkonderzoek galwegen en pancreas

ERCP: Procedure inwendig kijkonderzoek galwegen en pancreas ERCP is de afkorting van "Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie". Bij dit inwendig kijkonderzoek bekijkt de arts de galwegen en de afvoer van de pancreas. Hij gebruikt hierbij een flexibele buis, een zogenaamde endoscoop. De arts brengt via de endoscoop een contrastvloeistof in de galwegen zodat hij hierna via röntgenfoto's de galwegen en het pancreaskanaal in beeld krijgt. Via het onderzoek spoort de arts aandoeningen op maar doet hij ook enkele ingrepen waardoor dit zowel een onderzoeksmethode als een behandelingswijze is.

Niet de eerste onderzoeksmethode

Dit onderzoek gebeurt meestal niet als eerste onderzoeksmethode bij de patiënt. Hij heeft meestal eerst al een echografie, een CT-scan en/of een NMR-scan (MRI-scan) gekregen. Het diagnosticeren van een aandoening gebeurt namelijk in de meeste gevallen ook via deze onderzoeken. Pas als deze geen duidelijkheid verschaffen, gaat de arts over naar een ERCP.

Indicatie ECP

De arts voert dit onderzoek uit bij een patiënt met een vermoeden van galstenen (harde afzettingen in de galblaas met typische buikpijn (galkoliek) als symptoom) of een vernauwing in de galwegen.

Voor de procedure

Meedelen aan arts

De patiënt moet de arts vooraf op de hoogte brengen van: allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) (bijvoorbeeld voor penicilline), de geneesmiddelen die hij gebruikt, de aandoening(en) die hij heeft en een (vermoedelijke) zwangerschap.

Voorzorgsmaatregelen

De patiënt is nuchter vanaf ten minste zes uur voor het onderzoek. Dit varieert per ziekenhuis daar bij sommige ziekenhuizen de patiënt reeds vanaf twaalf uur 's nachts nuchter moet zijn, maar het nuchter zijn is ook afhankelijk van het feit of het ziekenhuis een lichte of volledige narcose toepast. Nuchter zijn betekent dat de patiënt niet mag roken, drinken en eten. De patiënt dient voor het onderzoek juwelen, een bril en/of een tandprothese te verwijderen. Soms moet de patiënt preventief antibiotica en/of andere medicatie slikken om het risico op een infectie te vermijden maar dit is niet altijd bij elke patiënt aangewezen.

Praktisch

Sommige ziekenhuizen voeren dit onderzoek poliklinisch uit zodat de patiënt na het onderzoek na enkele uren naar huis kan; anderz ziekenhuizen laten de patiënt minstens één nacht in het ziekenhuis blijven, vooral als er een behandeling vereist is. Het onderzoek zelf vindt plaats op de dienst Radiologie. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt de patiënt een volledige of een lichte verdoving. De duurtijd van dit onderzoek is per patiënt verschillend daar dit afhangt van de eventuele behandeling. Het onderzoek neemt daarom twintig minuten tot uitzonderlijk twee uur in beslag.

Inwendig kijkonderzoek van de galwegen en het pancreas

De verpleegkundige brengt bij de patiënt een infuusnaald in. Hiermee krijgt de patiënt via de anesthesist verdoving zodat hij in slaap valt (of heel rustig wordt). Daarna plaatst de verpleegkundige een bijtring tussen de tanden van de patiënt. De arts brengt de endoscoop via de mond door de maag tot in de twaalfvingerige darm. Een arts schuift een katheter via de endoscoop tot aan de twaalfvingerige darm. Hij schuift deze verder in de galwegen. De arts spuit contrastvloeistof in via de katheter. Zo bestudeert hij de galwegen beter via röntgenfoto's (radiografisch onderzoek). Afhankelijk van het resultaat, gaat de arts meteen over tot een eventuele behandeling. Als hij bijvoorbeeld stenen ziet of een stent wil plaatsen, is het nodig om een sneetje aan de ingang van de galwegen te maken. Als de arts galstenen wil verwijderen, verbreedt hij de opening van het galkanaal met een elektrisch mesje. Hij brengt daarna een metalen mandje of ballon in en verwijdert zo de galstenen, eventueel heeft hij ze voordien eerst al verbrijzeld. Om een vernauwing op te rekken, gebruikt de arts een opblaasbare ballon of dilatator. Hij gebruikt tevens een tijdelijke of definitieve stent om deze voorbij de vernauwing te plaatsen. De arts spuit tijdens het onderzoek geregeld lucht in de darm van de patiënt.

Na het onderzoek

De patiënt blijft één tot drie uur in de ontwaakzaal na het onderzoek. Na het onderzoek blijft de patiënt nog minstens zes uur nuchter. Soms heeft de patiënt een drain ter hoogte van de galwegen om het galvocht te draineren. De drain gaat er weer uit via de neus, maar dit geeft soms ongemak bij de patiënt. De verpleegkundige geeft hem hiervoor eventueel pijnstillende (pijnstillers en kalmerende middelen. In sommige ziekenhuizen mag de patiënt de dag zelf naar huis, bij andere ziekenhuizen is dat pas de dag nadien. De dag dat de patiënt naar huis mag bij een overnachting, neemt de verpleegkundige nog ter controle bloed af en krijgt de patiënt nog een onderzoek door de dokter. Soms is een tweede ERCP-onderzoek nodig om de behandeling te starten. Indien er complicaties optreden, blijft de patiënt langer gehospitaliseerd.

Bijwerkingen

Anesthesie veroorzaakt mogelijk sufheid, vermoeidheid en lichte misselijkheid. De bijwerking van de endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de binnenkant van het lichaam) omvatten pijn aan keel- en mondholte, buikopzetting (door de lucht die in de darm werd ingebracht), diarree, flatulentie (winderigheid) en bovenbuikpijn.

Verwikkelingen

Complicaties treden meestal tijdens of enkele dagen na het onderzoek op. De patiënt dient best de arts te raadplegen wanneer hij last heeft van volgende symptomen: acute pancreasontsteking, darmperforatie (gat in darm) en bloeding, hart– of longproblemen (zelden, risico van narcose), infectie ter hoogte van de galwegen of de galblaas (hiervoor neemt de patiënt soms vooraf antibiotica zodat het risico verlaagt), koorts, pijn aan de buik of borstholte en rillingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een MRCP?De afkorting MRCP staat voor Magnetic Resonance Cholangio- Pancreatography. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om een beter…
Galsteen/Galstenen: symptomen, diagnose en behandelingGalsteen/Galstenen: symptomen, diagnose en behandelingEen galsteen ontstaat wanneer het galvloeistof in de galblaas langere tijd stilstaat. Het vocht wordt dan dik en gaat kr…
Ik krijg een ERCP, wat is dat?De afkorting ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie. Het is een onderzoek dat wordt uitg…
Galsteenaanval: hoe ontstaat het en wat te doen?Galsteenaanval: hoe ontstaat het en wat te doen?Tijdens de spijsvertering komt er vanuit de galblaas galvloeistof vrij in de darm zodat het vet in het voedsel verteerd…

HuidtransplantatiesHuidtransplantatiesEen huidtransplantaat is een dun stuk huid dat wordt verwijderd van de oppervlakte van de huid. Dit stuk weefsel wordt d…
Knieklachten: knie springt op slotKnieklachten: knie springt op slotDe knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden doo…
Bronnen en referenties
  • http://www.asz.be/images/stories/Brochure/ercp.pdf
  • http://www.azoudenaarde.be/inhoud/medischAanbod/brochures/GAS%20ERCP.pdf.
  • http://www.hhr.be/pdf/ERCP.pdf
  • http://www.uzgent.be/nl/.../PIB_ERCP_Onderzoek_galwegen_en_pancreas.pdf
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.