Kan je knoflook beter rauw of gekookt eten?

Kan je knoflook beter rauw of gekookt eten? Lekker en gezond, een ideale combinatie! Knoflook kan beide toetsen moeiteloos doorstaan. De medicinale plant voorkomt onder andere hart- en vaatziekten. Maar kan je nu knoflook beter rauw of gekookt eten? Wel, rauwe knoflook smaakt veel intenser en scherper dan gekookte. En aan de geplette of gepelde knoflook wordt ook het grootste effect op de gezondheid toegezegd. Dat ligt aan het feit dat door de hitte tijdens het koken delen van de waardevolle, etherische stof allicine oplossen of hun werking verliezen. Wanneer je de rauwe teentjes in olie doet, versterk je de gezondheidsbevorderende effecten en vermindert tegelijkertijd de scherpe smaak.

Knoflook, door fijnproevers geroemd om zijn smaak en sterke geur

Knoflook (Allium Sativum) is een bolgewas dat een hoogte van ongeveer 70 centimeter bereikt. Uit de knoflookteen groeit in het voorjaar de eerste spruit. De bladeren bevinden zich direct aan de stengel en lopen taps toe. Knoflook bloeit in de zomermaanden, de bloemen zijn witachtig met een lichtrode tint. De broeduitjes ontstaan op de bloemen, maar ook via de ui in de bodem vermeerdert zich de knoflook. De stengels verwelken tijdens de bloeiperiode en uit de teen vormt zich dan een knol die op zijn beurt ook weer tenen heeft. Knoflook staat bekend om zijn smaak en sterke geur.

Gezondheidsbevorderende effecten van allicine

Aan de teentjes van de knoflook worden gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven. Dat zou dan te danken zijn aan inhoudsstoffen als:
  • Allicine;
  • Fruktane;
  • Flavonoïden.

De heilzame werking van knoflook

De werkzame stof allicine, die bij het ​​versnijden van de teentjes knoflook ontstaat, verspreidt niet alleen de karakteristieke geur, maar is ook verantwoordelijk voor het belangrijkste therapeutische effect van knoflook. Allicine zou de groei van bacteriën en schimmels tegengaan en zelfs tegen virussen zou de zwavelhoudende substantie werken. Bovendien zou knoflook de bloedvaten beschermen, werken tegen te hoge bloeddruk en andere hart- en vaataandoeningen zoals hartaanvallen en/of beroertes.

Knoflook eten en slechte adem

De zwavelhoudende inhoudsstoffen van knoflookteentjes zijn verantwoordelijk voor de typische geur, die mensen na het eten via de ademhaling en huid uitwasemen. Compleet tenietdoen kan men die slechte adem weliswaar niet, maar met ademverfrissers kan men die wel enigszins onder controle houden. En feit is: hoe verser de teentjes, hoe zwakker de geur.

Rauw of gekookt, ook een kwestie van persoonlijke smaak

Of je rauwe of gekookte knoflook bereidt hangt uiteindelijk ook af van je persoonlijke smaak en hoe belangrijk je de gezondheidsbevorderende werking vindt. Geef je de voorkeur aan een milder aroma, dan kan je knoflookteentjes ook kort in heet water of warme melk dompelen. Voeg de knoflook tijdens het bereiden van spijzen bij voorkeur pas relatief laat toe, zodat de smaak niet volledig vervliegt.

Knoflook puur eten

Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten. Trouwens, knoflook kan je ook op andere manieren rauw genieten, bijvoorbeeld als toevoeging in salades of als knoflookboter. Meng voor dat laatste wat zachte boter of margarine met zo kleine mogelijke knoflookstukjes en wat peterselie. De boter kan je op brood smeren of als dipsaus gebruiken. Knoflookboter past ook goed bij gegrild vlees of gegrilde vis.

Mag je de groene kiem eten?

Een veel gehoorde bewering is, dat als je de groene kiem uit de kern van knoflookteentjes verwijdert, je ook de intensiteit ervan vermindert. Want die kern bevat veel scherpe en essentiële oliën. Sommigen beweren zelfs dat de kern giftig is en dat die aantoont dat de teen al bedorven is. Maar wat is er nu waar van die bewering? Inderdaad is de groene verkleuring in het inwendige van de teentjes een indicatie dat de knoflook al begint te kiemen. Verse knoflook herken je naast een roze verkleuring aan de buitenkant eraan dat de groene kern nog niet aanwezig is of slechts zeer klein is. Is de zaadkiem al wat meer nadrukkelijker aanwezig, dan kan je de teentjes toch zonder aarzeling eten. Beter is echter dat je de kern dan wegsnijdt omdat die bitter smaakt.

Verse knoflook herkennen

Maar als aan de bovenzijde van de knoflookteen al een groene scheut zichtbaar is, mag je die in geen geval meer eten. Hij smaakt niet alleen bitter, maar is ook giftig. Om ervoor te zorgen dat knoflook niet zo snel ontkiemt, moet je bij het ​​kopen op de versheid letten. Verse knoflook herken je eraan dat de knol stevig is, zonder spruiten, en een droge, papierachtige “huid” bezit. Ook is van belang dat je knoflook op een droge, donkere plaats bewaart, liefst in een speciale knoflookpot, een keramische pot met deksel.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheidKnoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheidKnoflook maakt deel uit van de uienfamilie en de 'bol' van dit kruid bestaat meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teent…
De helende werking van knoflookDe helende werking van knoflookOver de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in ta…

Aluminiumfolie als verpakkingsmateriaalAluminiumfolie als verpakkingsmateriaalAluminiumfolie is een verpakkingsmateriaal dat vele voordelen kent vanwege zijn goede barrières. Mede hierdoor wordt het…
Hartnupziekte: Stofwisselingsziekte met huiduitslagHartnupziekte: Stofwisselingsziekte met huiduitslagDe Hartnupziekte is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij een afwijking ontstaat aan het aminozuurmetabolisme. Amin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Siala, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.