Anorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en mia

Anorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en mia Anorexia is geen ziekte, maar een lifestyle. Tenminste dat zeggen de mensen die dagelijks de websites bezoeken die pro-ana zijn, oftewel pro-anorexia. Zij zien anorexia niet als een eetstoornis of een probleem, maar als een manier van leven dat niet iedereen begrijpt. Hoe dunner, hoe beter lijkt het motto. Iedereen met anorexia is een Ana en als je boulimia hebt, ben je een Mia. Welkom in de wereld van de Ana’s en de Mia’s. Er zijn vele, voornamelijk Amerikaanse, websites te vinden die mensen met anorexia en boulimia ondersteunen. Deze sites zijn vaak opgezet door meiden, die zelf ook een eetstoornis hebben. Op één van de websites vertelt de oprichter dat het er niet voor zorgt dat meer meiden anorexia krijgen: “Sommigen kiezen ervoor om beter te worden, andere niet. Voor degene die er, om wat voor reden dan ook, niet voor kiezen om beter te worden is deze site.”

Calorieën

Op deze sites zijn lijsten met veilig voedsel te vinden, dat wil zeggen voedsel met zo weinig mogelijk calorieën. Er worden tips gegeven hoe je kan voorkomen dat je gaat eten of als je dan toch gaat eten, hoe je het er zo snel mogelijk weer uit krijgt. Ook zijn er vele foto’s te vinden van magere modellen, die als voorbeeld dienen van hoe je er uit zou moeten zien.

Forum

Op het internet zijn verschillende forums te vinden: Voor meiden die aan anorexia lijden en voor meiden met boulimia. De meeste activiteit vindt plaats op het anorexia-forum. Er zijn regelmatig wedstrijdjes wie het meeste gewicht in één week kan kwijtraken. Je meldt je aan door je leeftijd, lengte en gewicht in te vullen en het vasten kan beginnen. Vervolgens kijk je elke dag wie het meest afgevallen is.

Anorexia

Ana’s vertellen elkaar trots dat ze al twee dagen niks gegeten hebben en bedenken samen wat voor activiteiten ze kunnen ondernemen om niet aan de honger te denken. Meiden van 15 jaar vragen hulp, omdat ze ook anorexia willen hebben of hoe ze het beste hun eetstoornis kunnen verbergen voor hun ouders.

Magere modellen

Op de vraag wat je moet doen als je honger krijgt, adviseert ‘Dying2Bperfect’ om een eigen triggerbook te maken. De bedoeling is dat je een notitieboekje vult met foto’s van magere modellen en ‘inspirerende’ teksten als: "eten is mijn vijand". Elke keer als je dan toch geneigd bent om wat te eten, is het de bedoeling dat je dit boekje erbij pakt om vervolgens toch maar niks te pakken.

Boulimia

Het boulimia-forum is wat minder actief, maar niet minder extreem. De Mia’s geven elkaar tips hoe je het beste alles eruit kan kotsen, hoe je de geur kan verbergen en dat je beter niet je tanden kan poetsen als je klaar bent.

Er zijn op beide forums ook verhalen van mensen die hun eetziekte hebben overwonnen en met hun verhaal willen helpen. Er zijn geen reacties op die verhalen, alleen op onderwerpen die helpen de eetstoornis in stand houden wordt gereageerd.

Vrijheid van meningsuiting

De websites en forums beroepen zich op vrijheid van meningsuiting en zeggen dat ze er niet toe lijden dat meer mensen een eetstoornis krijgen. Maar als je leest dat een meisje van 15 jaar oud vraagt hoe ze ook anorexia kan krijgen, bewijst dit het tegenovergestelde.

Pro-ana

Verschillende organisaties denken daar ook zo over, dat gecombineerd met de aandacht van de media heeft ervoor gezorgd dat verschillende providers pro-ana websites hebben verwijderd. Terecht zou je zeggen, aan de andere kant zijn er zoveel websites met andere afschuwelijke dingen die niet worden verwijderd. Bovendien is voor sommige meisjes met een eetstoornis dit de enige manier om over hun gevoelens te vertellen, die door de buitenwereld vaak niet worden begrepen.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…
Wat is anorexia nervosa?Wat is anorexia nervosa?Anorexia is een psychische ziekte. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weinig weten werkelijk wat het preci…
Informatie over eetstoornissenTegenwoordig komt een eetstoornis vaak voor. Veel mensen snappen niet waarom mensen zoveel afvallen. Hoe zit dat precies…

Tips om beter te slapenKan je ook geen goede nachtrust krijgen? Je bent niet alleen, maar je bent ook niet hopeloos. Er zijn veel effectieve ma…
Slapen en WakenOnder invloed van daglicht produceert de epifyse in de hersenen een bepaalde hoeveelheid van de stof melatonine. Deze st…
Reactie

Hodan, 06-08-2007
Ik wil informatie over hoe je kan afvallen zonder dat mensen weten of er achter komen. En hoe je het tenminste kan verbergen voor je ouders. Reactie infoteur, 10-08-2007
Ik hoop dat je niet bedoeld dat je anorexia wilt, want dat verpest je leven. Het enige waar je dan aan denkt is (niet) eten en calorieën, waardoor je alle leuke dingen in het leven (plezier, vrienden etc.) kwijtraakt.

Ik weet niet hoeveel je weegt of hoe oud je bent. De enige gezonde tip die er is: beweeg meer en snoep minder. Maar wees eerlijk tegen jezelf en vraag je af of het echt nodig is.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.