Hart- en vaatziekten na zwangerschap

Hart- en vaatziekten na zwangerschap Vrouwen die een te hoge bloeddruk ontwikkelen tijdens de laatste maanden van hun zwangerschap, lopen meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Onderzoeker Wietske Hermes van het VU Medisch Centrum in Amsterdam deed onderzoek naar deze relatie. Hier de feiten, cijfers en resultaten. Er is nog niet zo veel aandacht voor, maar het komt bij zo'n 8% van de zwangere vrouwen voor: een te hoge bloeddruk die ontstaat tijdens het verloop van de zwangerschap. Het gaat bij dat cijfer van 8% om vrouwen die voorbij de zesendertigste week van de zwangerschap zijn. De te hoge bloeddruk brengt met zich mee, dat vrouwen later twee keer zo veel kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn zó ook al de belangrijkste doodsoorzaak voor Nederlandse vrouwen. Wietske Hermes van VU Medisch Centrum deed onderzoek naar de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij zwangere vrouwen.

Bloeddruk, BMI en tailleomvang

Het blijkt dat vrouwen die met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten rondlopen vanwege een te hoge bloeddruk gedurende de laatste maanden van hun zwangerschap, wel degelijk op te sporen zijn. Daarbij kan gekeken worden naar zaken als bloeddruk, BMI (Body Mass Index, een meetmethode waarbij het gewicht wordt afgezet tegen de lichaamslengte), en de omvang van de taille wanneer vrouwen eenmaal bevallen zijn. Het idee is, om vrouwen met een verhoogd risico op afzienbare termijn te kunnen screenen, waarna een eventuele behandeling van de problemen zo vroeg mogelijk kan worden begonnen. Hermes: "Het is belangrijk om vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten na de bevalling vroegtijdig op te sporen zodat zij al op jonge leeftijd kunnen profiteren van een behandeling.".

Hoge bloeddruk tijdens én na zwangerschap

Het onderzoek van Hermes bestond hieruit, dat zij 306 vrouwen die een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hadden gehad 'afzette' tegen 99 vrouwen die geen hoge bloeddruk hadden gehad tijdens de zwangerschap. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek, waren allemaal langer dan twee jaar geleden bevallen. Een derde ofwel 34% van de vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden gehad, had tijdens het onderzoek nog altijd een verhoogde bloeddruk. Slechts 1% van de vrouwen die géén verhoogde bloeddruk hadden gehad tijdens de zwangerschap, had dat tijdens het onderzoek na de bevalling wel. Ook richtte het onderzoek zich op de BMI, taille- en heupomtrek, bloedsuiker- en cholesterolwaarden van vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden gehad. Al deze factoren waren voor deze vrouwen ná de zwangerschap verhoogd.

Jong? Heel weinig kans op hart- en vaatziekten

Het goede nieuws is, dat jonge vrouwen op zich heel weinig kans hebben om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Maar op latere leeftijd, gaat dit risico wel degelijk tellen. Daarom rekende Hermes het tien-jaars-risico uit alsof de vrouwen zestig jaar oud waren. Wie tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had, bleek een bijna 3% hogere risico te lopen. Maar over een periode van 30 jaar, is dit al opgelopen naar 11%. Al met al, voldoende reden om de bloeddruk en andere factoren tijdens en na de zwangerschap in de gaten te houden.

Toekomst: screening?

Het is niet zo, dat screening op de kans op hart- en vaatziekten bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, nu meteen standaard tot het medische 'pakket' behoort. Er is weliswaar een relatie tussen hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en het risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, maar er is nog verder onderzoek nodig om te kijken hoe haalbaar standaard screening is, ook qua kosten. Intussen is het aan onszelf om te zorgen voor een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, en samen met de huisarts te monitoren waar eventuele risico's liggen c.q. waar alertheid of nader onderzoek nodig is.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en hoge bloeddrukZwangerschap en hoge bloeddrukHet hart pompt bloed in de bloedvaten door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen en dat gebeurt ongeveer 60…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Hart- en vaatziekten: RisicofactorenHart- en vaatziekte is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontst…

Autisme en blootstelling aan pesticiden: is er een verband?Autisme en blootstelling aan pesticiden: is er een verband?Naar autisme worden veel onderzoeken gedaan. In juni 2014 is een nieuw onderzoek gepubliceerd over het verband van de bl…
Essure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkEssure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkElk jaar laten zo'n tienduizend Nederlandse vrouwen zich steriliseren. In vier van de tien gevallen wordt daarbij de zog…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie VU Medisch Centrum, Amsterdam
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.